Nokia Lumia 800, află ce poate primul Windows Phone finlandez

Nokia Lumia 800, află ce poate primul Windows Phone finlandez

Lumia 800 este primul Nokia Windows Phone sau, altfel spus, punctul de plecare într-o nouă aventură pentru finlandezi, după ce au considerat că Symbian-ul nu mai poate rezista pe o piaţă unde Android şi iOS înregistrează procente din ce în ce mai mari. Dacă au procedat corect, nici astăzi nu e clar. Windows Phone a plecat pratic de la zero, iar creşterea până în momentul de faţă e departe de a fi spectaculoasă.

Design, dotări

Nokia Lumia 800 a primit aprecieri în general pozitive de când s-a lansat, din noiembrie 2011, dar nu a rupt gura târgului precum iPhone sau Galaxy S. Unul dintre motive este că nu a surprins cu nimic. Designul, deşi unul dintre cele mai reuşite din ce am văzut în ultimii ani, a fost inspirat după Nokia N9, “experimentul” finlandez cu MeeGo OS.

Nokia Lumia 800

Avem aşadar un corp solid, unibody, dintr-un material poli-carbonat plăcut la atingere. Dispozitivul este destul de masiv ca dimensiuni, are 12,1 mm grosime şi 142 de grame.  În partea superioară avem jack-ul de 3,5 mm (la vedere). Interfaţa microUSB şi lăcaşul pentru cartela microSIM sunt poziţionate tot deasupra, dar acoperite de un căpăcel de plastic. Tastele de volum, butonul de Power/ deblocare şi butonul dedicat camerei foto se află pe marginea din dreapta.

Ecranul de 3.7 inch şi 800 x 480 pixeli se remarcă datorită suprafeţei anti-reflexive care îl face uşor de citit în orice condiţii de iluminare. Sigur, în lumina puternică a soarelui, este recomandat să setăm luminozitate pe “High”. Suprafaţa protectoare Corning Gorilla Glass va fi apreciată în timp, pentru rezistenţa sporită la zgârieturi şi şocuri.

Windows Phone Mango pe Lumia 800

Cât despre platforma de operare Microsoft, aceasta pare a fi principalul vinovat de cifrele nu tocmai spectaculoase, deoarece lumea dorea (şi încă aşteaptă) eliminarea limitărilor Windows Phone (utopia unui Nokia cu Android OS ar fi atras fără îndoială mai multe păreri pozitive). Iată câteva dintre limitările specifice, valabile desigur şi pentru Lumia 800:

  • Lipsă suport de stocare în masă, accesarea şi tranferul de conţinut se face doar cu Zune Software;
  • Lipsă slot pentru card de memorie;
  • Lipsă suport Flash în browser;
  • Ecranul principal poate avea doar fundal alb sau negru (poza de background apare doar când activezi lock screen-ul), iar Tile-urile au o paletă limitată de culori.

Dincolo de limitări, Windows Phone şi Lumia 800 formează un cuplu frumos. Din experienţa proprie, spun că e o plăcere să ai un asemenea companion asupra ta, un dispozitiv care să arate bine (chiar sexy dacă îmi permiteţi un termen ceva mai curajos) şi să se mişte foarte foarte rapid.

Nokia Lumia 800

Da, Windows Phone este un sistem vitezist, Android-ul e melc pe lângă el, iar iOS-ul să zicem că se ţine aproape. Aşa se explică poate de ce Windows Phone nu are cerinţe mari de sistem , un procesor single core (ce-i drept la 1.4 GHz) precum cel de pe Nokia Lumia 800 fiind mai mult decât suficient pentru a rula fără probleme orice aplicaţie.

Şi pentru că veni vorba de aplicaţii, să spunem că perspectivele sunt încurajatoare. De curând, Microsoft a lansat magazinul de aplicaţii Windows Marketplace în România şi în alte 22 de ţări, ceea ce înseamnă că acum putem descărca pe telefonul Windows Phone orice, fără să fim blocaţi de restricţiile regionale. La fel de adevărat este şi faptul că Marketplace-ul e un fel de mic.ro pe lângă Android şi iOS, cu diferenţa că încet încet creşte – nu intră în faliment.

Pe lângă aplicaţiile din Marketplace, Nokia Lumia 800 are câteva soft-uri preinstalate de finalndezi, unul dintre ele – Nokia Drive (navigare cu ajutorul GPS-ului).

Tot la capitolul aplicaţii preinstalate, merită să menţionăm integrarea suitei Office (Word, Excel, Powerpoint), dar şi  a serviciilor “cloud”: Hotmail şi SkyDrive.

Nokia Lumia 800

SkyDrive poate fi trecut cu vederea de mulţi, însă recomandăm acest serviciu pentru simplul fapt că oferă 25 GB stocare gratuită, pe serverele Microsoft. Iar cum Lumia 800 are 16 GB fără posibilitatea de a fi extinşi cu carduri microSD, SkyDrive-ul se va dovedi util la un moment dat.

Multimedia

Latura multimedia s-a dovedit a fi una demnă de apreciat în cazul smartphone-ului Nokia Lumia 800, camera integrată reuşind să ne ofere capturi foto şi video de calitate, chiar şi în condiţii nefavorabile. Câteva exemple aveţi mai jos.

Video sample HD 720p filmat cu Nokia Lumia 800

Muzica sună şi ea bine, dar doar dacă folosiţi nişte căşti de calitate, cele din pachet sunt cel mult mediocre. Când vine vorba de difuzor, lucrurile se schimbă  în mai rău. Difuzorul se aude încet inclusiv la volum maxim şi se resimte şi o lipsă a fidelităţii. Recomandăm profilul sunet + vibraţii pentru a nu rata apelurile.

Autonomie marcată de probleme software

În fine, am încercat şi autonomia lui Lumia 800, iar aşteptările noastre au fost poate prea mari, obişnuiţi fiind cu faptul că Nokia oferă telefoane cu autonomie peste medie. În cazul de faţă, la început inexplicabil, a fost descărcarea rapidă a bateriei, peste noapte. Da, s-a întâmplat să las telefonul pornit cu un nivel al bateriei de peste 25%, iar dimineaţa să văd că e închis şi nu are niciun gând să pornească.  La început am crezut că e un caz special, o problemă doar a terminalului testat.

Între timp, s-a dovedit a fi o problemă reală, generală, cu Lumia 800 şi autonomia. Nokia a lansat zilele acestea un update care rezolvă acest inconvenient. Mai multe detalii aici.

Nokia Lumia 800

Plusuri şi minusuri

[+] Smartphone solid (unibody) şi arătos;

[+] Ecran de calitate;

[+] Cameră foto / video pe care te poţi baza;

[+] Sistemul Windows Phone Mango se mişcă excelent pe Lumia 800;

[-] Limitări specifice Windows Phone Mango;

[-] Difuzor slab;

[-] Probleme cu descărcarea rapidă a bateriei (se poate remedia printr-un update software).

Nokia Lumia 800

Concluzie: Nokia Lumia 800 este un telefon decent, dar de la care aveam aşteptări mai mari. Fiind deschizătorul de drumuri pentru finlandezi, acesta ar fi trebuit să ne impresioneze cu ceva, să aducă o schimbare pozitivă remarcabilă. Pe perioada testelor, Lumia 800 s-a dovedit însă a fi doar un telefon bun, pe care dacă e să fiu subiectiv pot spune că îl consider potrivit (nu mă deranjează limitările Microsoft, problema cu bateria s-a rezolvat prin update), dar obiectiv nu putem face o recomandare generală. Degustibus.

Nokia Lumia 800 urmează să fie lansat oficial în România pe 3 aprilie.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News