Nokia N82 – multimedia şi ceva mai mult

14.11.2007
Nokia N82 - multimedia şi ceva mai mult

Nokia N82 este de astăzi cel mai nou membru al seriei de telefoane multimedia Nseries. Anunţul oficial al finlandezilor a venit însoţit de o precizare foarte importantă: tot din această zi, terminalul N82 va fi disponibil în magazinele selectate, la un preţ de aproximativ 450 Euro, fără taxe.

Telefonul multimedia Nokia N82 are ca puncte forte camera foto de 5 megapixeli cu lentile Carl Zeiss, modulul A-GPS (GPS asistat) şi conectivitatea la Internet (prin Wi-Fi sau 3.5G HSDPA).

În premieră (pentru ei), Nokia a înzestrat gadget-ul cu un puternic bliţ Xenon, în locul insignifiantului LED flash, ce dădea randament doar când era folosit pe post de lanternă S.O.S., în niciun caz la captura foto.

……………………………………………………………….

Alte materiale legate de Nokia N82:

……………………………………………………………….

Construcţie, dimensiuni

Pe partea constructivă, au optat pentru un design clasic (bar), spre deosebire de mecanismul cu dublă culisare (dual-slide) întâlnit pe modelul Nokia N95. În fapt, N82 nu diferă foarte mult de acesta, iar micile deosebiri (inclusiv cele de ordin tehnologic) nu justifică un eventual “upgrade” de la N95 la N82, după cum vei vedea.

N82 are dimensiunile 112 x 50.2 x 17.3 mm şi 114 g, în timp ce ecranul TFT oferă un cadru viu colorat în 16 milioane culori, la o rezoluţie de 240 x 320 pixeli, pe o suprafaţă de 2.4” (mai slăbuţ în comparaţie cu N95 2.6” şi N95 8 GB 2.8”). În schimb, este dotat cu un senzor de auto-rotire a imaginii, din poziţie orizontală pe verticală şi invers (vezi şi telefonul Sony Ericsson K850i).

Nokia N82

Multimedia + GPS

La capitolul multimedia, Nokia N82 ne promite poze comparabile cu cele ale aparatelor foto compacte şi ultra-compacte, dar asta rămâne de văzut. Captura video este mai mult decât satisfăcătoare – clipuri la rezoluţie VGA (640 x 480 pixeli) şi 30 de fps. Amatorii de programe şi joculeţe pe telefon vor fi încântaţi deoarece au libertatea de a alege o mulţime de aplicaţii compatibile cu sistemul de operare Symbian v9.2 S60 3rd Edition. Acesta include şi pachetul Feature Pack 1.

La polul opus (adică mai puţin mulţumiţi) se află şoferii în căutare de sisteme GPS pe telefon: N82 are aşa ceva, chiar GPS asistat (A-GPS), hărţi incluse, însă ecranul de 2.4” este destul de mic pentru o navigare facilă, cel puţin din punctul meu de vedere. Şi sunt tare curios dacă Nokia a rezolvat problemele ce ţin de semnal. Se ştie că N95 este foarte slab pe partea de GPS. În caz contrar, nu trebuie să ne îngrijorăm, piaţa este plină de sisteme GPS dedicate.

Muzica o vei auzi exact aşa cum îţi doreşti – jack-ul de 3.5 mm îţi dă voie să-ţi conectezi căştile preferate (sau renunţă la fire şi foloseşte nişte căşti Bluetooth stereo de ultimă generaţie), iar player-ul multimedia suportă o multitudine de formate audio. Filmuleţele pot fi redate pe televizor, cu ajutorul unui cablu TV-Out.

Stocare + viteză

Hai să privim puţin în memoria lui N82. 256 MB interni, din care doar 100 MB îţi stau la dispoziţie. În pachet, vei găsi cardul microSD de 2 GB care îţi va readuce zâmbetul pe buze. Viteza prin meniu şi aplicaţii trebuie să fie mare, căci N82 dispune de 128 MB RAM şi un dual-procesor ARM 11, tactat la 332 MHz. Şi încă ceva ce ţine de viteză: acceleratorul grafic 3D, despre care nu ştim prea multe detalii, doar că există integrat în procesor.

Nokia N82

Internet

“Atotştiutorul” Nokia N82 stă excelent pe partea de conectivitate: este un veritabil vitezist, un terminal 3.5G HSDPA. Aici însă depinde total de operatori (Cosmote, Orange, Vodafone – în Romania), de serviciile oferite de aceştia. Din câte cunosc, nu sunt tocmai de lăudat. Ei stau prost cu acoperirea 3G, despre HSDPA ce să mai comentăm? Oricum, N82 se poate conecta la Internet şi prin Wi-Fi, dacă în zona respectiva există unul sau mai multe puncte (spoturi) de acces wireless.

Business

Am lăsat la urmă prezentarea pentru oamenii de afaceri deoarece N82, deşi dispune de Symbian, poate edita documete Office şi dispune de un organizator, nu este destinat segmentului business. Ca să fie pe gustul unui “business man”, un touchscreen, o tastatură QWERTY, un ecran un pic mai mare, ar fi fost necesare.

Autonomia este şi ea foarte importantă în acest caz, iar bateria Li-Ion de 1050 mAh nu garantează o funcţionare îndelungată. Nokia estimează aproximativ 225 de ore în stand-by şi 4 ore 20 minute de convorbire. Să-i credem pe cuvânt? Vă reamintesc că N95 şi N93i nu duceau mai mult de o zi şi jumătate, asta în condiţii de utilizare puţin peste medie, în niciun caz intense.

Totuşi, să nu-i judecăm prea aspru şi să aşteptăm cuminţi apariţia lui Nokia N82 în magazine. Apoi mai discutăm…

Nokia N82

Urmărește Go4IT.ro pe Google News