Sclipeşte: Nokia N82

13.12.2007
Sclipeşte: Nokia N82
Microsistem, Alte facilităţi, Plusuri şi minusuri, Verdict

Microsistem audio-video

Nu-l poţi numi altfel dacă te gândeşti ca îl poţi cupla la televizor (să vezi filme, poze, chiar şi pagini web pe un ecran mare) şi un sistem de boxe prin cablul AV din pachet, unul care corepunde perfect cu standardele în privinţa mufelor (jack 3,5 mm şi RCA-uri). Ba mai are şi două minuscule “boxe”, implantate pe una dintre muchii care încearcă din răsputeri să te zguduie cu sunet stereo.

Fireşte că N82 vine cu radio FM, player MP3 şi video. Este de ajuns să arunci melodii, clipuri video şi fotografii direct pe card ori prin cablul USB, fără să le mai treci prin programe de conversie în anumite formate, aşa că nu pierzi timpul degeaba. Playerul de muzică redă toate formatele populare (MP3/AAC/eAAC/eAAC+/WMA/M4A); nu lipseşte egalizatorul, iar una dintre setări – bass booster – sună excelent pe beat-urile de Hip-Hop.

Playerul video de bază, pricepe la rândul său, cele mai obişnuite formate video: MPEG4, AVC/H.264, H.264, H.263, RV. Lista continuă cu extensiile RealVideo 8/9/10, şi 3GPP redate cu ajutorul celuilalt player prezent în meniu, şi anume Real Player.

Nokia N82

Altele

Cardul microSD poate fi scos/introdus fără riscuri cu telefonul pornit şi nu eşti nevoit să scoţi mai întâi bateria, slotul fiind dispus pe una dintre muchii. Producătorul specifică pentru acest mobil, pe lângă autonomia în convorbire/stand-by şi rezistenţa bateriei în cazul utilizării exclusive a lui N82 în diverse scopuri multimedia.

Pe post de camcorder funcţionează 110 minute pe înregistrare continuă la calitate maximă, face până la 290 de poze cu bliţul activat (foarte tare!), iar ca MP3 player ai maximum 10 ore de playback.

În pachet ai încărcătorul de dimensiunile unui ştecher, un headset stereo cu cablul “îmbrăcat” într-un şnur (probabil ca să reziste mai bine în timp), cablu USB, cablu video cu mufe standard RCA şi, foarte frumos din partea Nokia, un card microSD 2 GB cu adaptor SD (încap 500 melodii, câteva mii de poze sau zeci de filme).

Meniul este organizat astfel: contacte, mesaje, hărţi, music player, browser fişiere multimedia, video centre (conectare la TV, trimitere clipuri video pe internet etc.), Search (sistem avansat de căutare de fişiere/informaţii pe telefon sau internet), Web (browser web), games (FIFA 2007 demo, 3D, parcă-l joci pe PC), tools (setări, conectivităţi etc.), aplicaţii, download (decărcare aplicaţii compatibile).

Nokia N82

Plusuri şi minusuri

[+] Cameră de calitate;
[+] GPS integrat;
[+] Ecran mare de 2,4 inci cu 16,7 milioane culori;
[+] Aplicaţii de business;
[+] Conectivităţi complete;
[+] Se mişcă repede.

[-] Cam butucănos;
[-] Căştile incluse nu sunt prea deosebite nici ca design şi nici ca sound, dar pot fi înlocuite cu oricare altele pe care le găseşti in magazine;
[-]
Deşi un mobil de pus pe lista omului de business, argintiul omniprezent scade din tăria sobrietăţii necesare;
[-] Uneori N82 dă erori şi se vrea restartat (doar nu e pe Windows!).

Verdict

Nokia N82 este un dispozitiv excelent pentru cei care se uită după brand, facilităţi şi performanţe. Nu şi pentru mine: aştept ceva similar care să încapă uşor în buzunar, să n-aibă în anul 2007 tastatură ci touchscreen, iar ca design să fie comparabil cu un LG Prada (ultrasimplist, elegant, negru).

Prima impresie, Business, Conectivitate, Foto / Video

Prima impresie

Nokia N82, ultimul telefon multimedia lansat de finlandezi, este de un argintiu chicios, părerea mea. Butucănos, dar nu atât de greu precum mi-am imaginat (are 114 g). Te obişnuieşti repede cu parcurgerea meniului, activarea funcţiilor etc. graţie intefeţei prietenoase, dar mai ales a butoanelor dedicate accesării instantant a facilităţilor (din plin regăsite la acest mobil) şi a tastei multidirecţionale de navigare uşor de manevrat.

Pe spate se disting bliţul Xenon şi camera de 5 MP acoperită cu lentile Carl Zeiss şi protejată la praf cu un capac glisant pe care-l acţionezi dintr-un buton. O altă cameră, de rezoluţie “microscopică” (352×288 pixeli) este poziţionată pe partea frontală şi serveşte videotelefoniei în reţele 3G şi 3,5G.

Nokia N82

Business

Ecran mare pe care însă nu-l poţi controla din stylus ori cu degetele. Luminozitatea acestuia, dată pe maximum, nu-mi oferă încredere în faptul că vara voi mai putea citi de pe display. Ai modul GPS integrat, iar preţul unui echipament de navigare nu-i tocmai mic, deci prezenţa acestuia este de apreciat.

Lui Nokia N82 i se poate conecta o tastatură completă (opţională) QWERTY Nokia Wireless Keyboard SU-8W prin Bluetooth. Printre aplicaţii vei găsi soft-ul necesar citirii documentelor Word, Excel şi PowerPoint.

În cazul navigării pe pagini mai vaste, automat sunt afişate pe ecran preview-uri ale întregii pagini ca să selectezi mai uşor porţiunea dorită. Ca orice mobil high-end de la Nokia, N82 are ca sistem de operare Symbian S60 pentru care există o grămadă de aplicaţii disponibile.

Conectivităţi şi comunicaţii

A intra pe Internet prin Wi-Fi e foarte simplu. Chiar pe desktop ai opţiunea Search WLAN, o selectezi, mobilul caută reţele în a căror rază te afli şi ţi le afişează. Alegi reţeaua Wi-Fi dorită, introduci parola dacă e cazul şi eşti conectat! Dacă nu ai parte de hotspot-uri, ai HSDPA, o tehnologie care-ţi oferă acces la internet la viteze ca pe cablu, cu până la maximum 3,6Mbps. Conectori standard: mufa de căşti de 3,5 mm – utilizată şi pentru conectarea dispozitivului la TV/display, microUSB, alimentare prin conector iarăşi obişnuit.

Nokia N82 spate

Foto / Video

N82 are toate funcţiile regăsite la fotocamerele obişnuite de tip point-and-shoot: reglaje de expunere, balans de alb, focalizare automată prin apăsarea pe jumătate a butonului declanşator. Lipseşte ce-i drept zoom-ul optic, însă surpriză – ai parte de stabilizare electronică a imaginii ca să nu-ţi iasă mişcate ori înceţoşate pozele din cauza tremurului mâinii.

Performanţele sunt uimitoare chiar dacă fotografiezi în condiţiile lipsei de lumină naturală puternică (de la sfântul soare); se pare că senzorul de 5 MP face casă bună cu lentilele de la Carl Zeiss. Nokia N82 se poate se poate bate de la egal la egal la capitolul performanţe cu multe dintre camerele foto obişnuite. În modul macro (apropiere) pozează de la cel puţin 10 centimetri distanţă. Înregistreză şi video la decenta rezoluţie VGA (640×480 de pixeli) cu 30 de cadre pe secundă.

Nokia N82

Urmărește Go4IT.ro pe Google News