Nokia X – telefonul cu Android pe care toţi îl aşteptam?

14.05.2014
Nokia X - telefonul cu Android pe care toţi îl aşteptam?

Apariţie neaşteptată din partea unei companii strâns legată de Microsoft şi platforma Windows Phone, seria de telefoane Nokia X cu Android este propusă ca o alternativă superioară gamei de telefoane Asha, apreciate pentru designul exterior dar criticate pentru funcţionalitatea limitată la partea de software.

Nokia X, primul telefon cu Android din oferta producătorului finlandez

Descriere

Prezentat chiar de Stephen Elop, fostul CEO Microsoft ajuns la cârma Nokia, telefonul Nokia X propune o reţetă cu Android din care lipseşte ingredientul Google. Astfel, în loc de Google Android ne alegem cu Nokia X software platform, un sistem de operare hibrid ce include nucleul Android 4.1 Jelly Bean dezvoltat sub proiectul Android Open Source. Colecţia obişnuită de aplicaţii şi servicii Google a fost înlocuită cu alternative agreate de Nokia, iar interfaţa Android substituită cu una bazată pe tiles-uri colorate. Asta înseamnă că nu vom găsi instalate Gmail, Maps, Calendar, Google Now şi alte aplicaţii Google, iar accesul în magazinul Play Store nu este posibil. Avem în schimb Nokia Store, cu acces la o selecţie de jocuri şi aplicaţii de Android larg răspândite. Neoficial, doritorii pot instala şi aplicaţii de Android obţinute din surse externe, folosind un procedeu cunoscut drept Android sideloading.

Construcţie, design, ergonomie

Adresat pieţei entry-level, Nokia X nu emite prea mari pretenţii la capitolul design şi nici performanţe la partea de hardware. Telefonul se prezintă într-o carcasă solidă, realizată însă din plastic banal, fără mai pretenţii la capitolul finisaje. În ciuda aspectului colţuros impresia este cea a unui produs îngrijit, amintind de seria Nokia Asha.

Nokia X - capacul detaşabil

Sub scutul din sticlă minerală întrezărim un ecran IPS de 4 inch, luminos şi cu o calitate a imaginii surprinzător de bună. La fel ca la telefoanele Nokia Asha, sub ecran găsim un singur buton pentru funcţia Back, fapt ce ar putea cauza unele neplăceri dacă alegem să folosim şi alte aplicaţii de Android instalate din afara magazinului Nokia Store.

În lateral-jos găsim conectorul microUSB, iar deasupra cel pentru căşti. În lateral-stânga găsim butonul Lock şi o clapetă pentru ajustarea volumului sonor.

Capacul de forma unei cochilii ce îmbracă inclusiv laturile telefonului se ancorează bine de corpul acestuia, dar poate fi îndepărtat cu uşurinţă apăsând pe oricare din colţurile proeminente. Acoperind întreg telefonul, mai puţin ecranul, capacul realizat dintr-o singură bucată de plastic poate fi înlocuit cu uşurinţă în cazul deteriorării, sau dacă dorim să încercăm o altă culoare.

Sub capac găsim un acumulator demontabil de 1500mAh, două slot-uri pentru cartelă SIM şi unul pentru card micro SD, accesibile numai după îndepărtarea prealabilă a acumulatorului.

Ecran, hardware, specificaţii, autonomie

Având diagonală 4” şi rezoluţie 480 x 800 pixeli, ecranul oferă claritate mult superioară celor livrate cu telefoane Asha, dar fără a impresiona în mod deosebit dacă ne raportăm la alte telefoane entry-level cu Android. Însă luminozitatea şi contrastul sunt mulţumitoare, iar interfaţa cu tiles-uri de diferite culori redate pe fundal negru arată aproape la fel de bine indiferent de unghiul din care privim ecranul.

Nokia X - ecran IPS de 4 inch

Ţinând cont de bugetul alocat, platforma hardware cu chipset Snapdragon S4 Play (CPU dual-core la 1GHz) pare o alegere scuzabilă, mai ales că avem de-a face cu o versiune de Android puternic modificată, optimizată pentru eficienţă. Memoria RAM are o capacitate de 512MB. Din cei 4GB memorie internă sunt rămaşi aproximativ 1GB liber pentru instalarea de aplicaţii şi încă 1GB de folosit ca spaţiu de stocare. Din fericire slot-ul microSD ne permite să adăugăm până la 32GB pentru găzduirea colecţiei de muzică şi poze.

Din lista scurtă a dotărilor lipseşte camera frontală şi modulul NFC. Altfel, telefonul oferă suport 3G şi WiFi N pentru acces la internet, modul Bluetooth, receptor A-GPS şi o cameră foto fără prea mari pretenţii.

Nokia X – detalii tehnice

  • Ecran: 4,0”, IPS LCD, 480 x 800 pixeli, capacitiv
  • Sistem de operare: Android 4.1.2 Jelly Bean + interfaţă Nokia X platform 1.0
  • Chipset: Qualcomm Snapdragon S4 Play (MSM8225)
  • Procesor: ARM Cortex-A5, dual-core, 1 GHz
  • Procesor grafic: Adreno 203
  • RAM: 512 MB
  • Memorie: 4 GB (1.07 GB disponibili pentru aplicaţii, 1.07 GB pentru utilizator)
  • Card: microSD, max 32 GB
  • Date: HSDPA 7.2Mbps
  • WiFi: 802.11 b/g/n
  • Bluetooth: 3.0
  • USB: microUSB 2.0
  • Cameră foto: 3.15 MP, focalizare fixa
  • Filmare video: 480p
  • Cameră frontală: fără
  • Baterie: 1500 mAh
  • Dimensiuni: 115.5 x 63 x 10.4 mm
  • Greutate: 129 grame
  • Altele: Wi-Fi Hotspot, Dual SIM, A-GPS

În regim de utilizare mediu, cu 20 minute de convorbiri pe zi, utilizare ocazională a aplicaţiilor, push activat pentru Facebook şi Twitter şi un cont de email setat să se actualizeze la fiecare 15 minute, Nokia X rezistă aproximativ o zi şi jumătate, sau mai puţin dacă includem şi sesiuni de jocuri.

Folosirea ocazională doar a funcţiilor de telefonie şi mesaje SMS extinde autonomia la aproximativ 3 zile.

Nokia X -  acumulatorul Li-ion de 1500 mAh

Din păcate Nokia X nu include funcţie power-save, aşa că gestionarea bateriei depinde exclusiv de bunele practici ale utilizatorului, care trebuie să ajusteze manual luminozitatea ecranului şi să dezactiveze conexiunea de date atunci când doreşte să conserve bateria. Altfel, telefonul va afişa doar un mesaj de avertizare când rezerva bateriei scade sub 15%, dar fără a face nimic pentru a maximiza autonomia rămasă. Mai grav este că rezerva bateriei nu este afişată corect de fiecare dată, telefonul afişând uneori descărcare lentă până la aproximativ 40% capacitate, după care rezerva rămasă scade vertiginos până la oprirea telefonului.

Folosit pentru apeluri telefonice, Nokia X a demonstrat stabilitate bună a semnalului GSM. Microfonul este de calitate rezonabilă şi nu pune probleme la folosirea în spaţii cu mult zgomot ambiant. Deşi puternică, casca audio nu este chiar de cea mai bună calitate, vocea partenerului de conversaţie sunând puţin înfundat.

Cât despre funcţionalitatea dual SIM, Nokia X ne lasă să alegem cartela de pe care dorim să apelăm şi informează din care reţea provine apelul primit. Din păcate la fel ca multe telefoane dual SIM ieftine, Nokia X nu poate prelua mai multe apeluri telefonice simultan dacă acestea provin din reţele diferite. Astfel, dacă cineva încearcă să ne contacteze în timp ce vorbim deja la telefon, apelul nu va putea fi preluat, telefonul apărând ca fiind indisponibil în cealaltă reţea.

Difuzorul extern este foarte puternic şi clar, încât putem prelua fără probleme apeluri şi în modul speaker.

Sistem de operare, telefonie.

Având în spate nucleul Android, Nokia X este un smartphone în toată puterea cuvântului, livrat cu aplicaţii populare ca Facebook, Twitter şi web browserul Opera, respectiv acces la servicii Nokia exclusive cum este HERE Maps şi MixRadio (indisponibil în ţara noastră).

Interfaţa Nokia personalizată, numită Fastlane, este gândită pentru simplitate şi viteză. Accesibilă cu o alunecare orizontală în Lock Screen, interfaţa derulată pe verticală este de fapt o listă cu pictograme în stil Windows Phone, adresând principalele funcţii ale telefonului. Prima coloană adresează meniul de apelare, agenda de contacte şi mesagerie, mai jos avem web browser, client email şi scurtătura pentru magazinul Nokia Store. Implicit, telefonul vine cu aplicaţiile de socializare Facebook, Twitter şi Skype deja instalate, vizibile în a treia coloană. De 4 ori mai mare, selecţia pentru galeria foto este actualizată dinamic cu poze din memoria telefonului.

Lista aplicaţiilor instalate mai include calculator, alarmă, un calendar în care putem salva diverse notiţe, web browserul Opera, aplicaţia WeChat, Astro File Manager şi client pentru serviciul OneDrive de la Microsoft, oferind 10GB spaţiu gratuit de stocare online. Lista continuă cu o selecţie de 10 jocuri preinstalate, unele complet funcţionale şi altele în versiune de încercare.

Uşor accesibilă în partea de sus a ecranului principal, funcţia Search ne permite să găsim rapid informaţii interogând un motor de căutare la alegere. Tot de aici putem căuta rapid o locaţie prin aplicaţia Here Maps, folosind mai departe telefonul mobil ca şi navigator GPS, călătorind la pas sau cu autoturismul.

Deşi Nokia a depus eforturi considerabile pentru a deghiza ecranul principal cu o interfaţă în stil Windows Phone, prezenţa sistemul Android este trădată imediat de lista cu notificări activată cu o alunecare din partea de sus a ecranului. Deşi nu există o altă listă cu aplicaţii în afara celei prezentate în ecranul principal, meniul Settings a fost păstrat, risipind orice dubii privind sistemul de operare folosit.

Tastatura virtuală oferită de telefonul Nokia X este simplă, dar plăcut de folosit şi ajutată cu un motor de auto-corecţie eficient. Din fericire cei mai pretenţioşi pot instala tastatura SwiftKey direct din magazinul Nokia Store.

În lipsa mai multor butoane virtuale sub ecran, aplicaţiile folosite recent pot fi găsite în lista cu istoricul de activităţi, selectată printr-o alunecare stânga-dreapta pe ecranul principal.

Performanţe, camera foto, redare media

Chiar dacă a primit un OS puternic modificat, Nokia X nu pare să fie scutit de problemele specifice telefoanelor cu Android ieftine. Din păcate platforma Nokia X rulează destul de greu pe configuraţia cu CPU dual-core la 1GHz şi doar 512MB memorie RAM, răspunsul telefonului la aplicarea comenzilor fiind cu întârzieri uşor perceptibile. Efectul este amplificat şi mai mult pe măsură ce utilizăm telefonul, iar aplicaţiile folosite ajung să satureze memoria RAM a telefonului.

Camera foto cu rezoluţie 3MP impresionează doar pin paleta de culori  plăcută privirii, în rest claritatea şi performanţele sub lumină slabă lăsând mult de dorit. Chiar şi în condiţii ideale, cu lumină solară din belşug, camera foto cu focalizare fixă obţine imagini cu aspect pastelat, din care lipsesc detaliile fine. Din păcate în setările aplicaţiei de captură nu avem şi un mod pentru poze pe timp de noapte, astfel că pozele rămân complet negre în lipsa unei surse de lumină suficient de puternică.

Funcţia de filmare oferă suport doar pentru rezoluţia 480p, clipurile salvate în fişiere cu extensie .3GP ocupând puţin spaţiu pe card-ul de memorie. Însă din păcate claritatea acestora lasă de dorit.

Nokia X - setul de căşti

Aplicaţia pentru muzică este rudimentară, constând într-o listă care poate fi sortată în funcţie de numele melodiilor, albume sau artiştii preferaţi. Avem şi un egalizator grafic prin care putem optimiza calitatea audiţiei. Din păcate rezultatele obţinute cu setul de căşti incluse în pachet lasă de dorit, sunetul obţinut cu acestea fiind plat, aproape lipsit de bass şi cu volum sonor mai degrabă insuficient. Altfel stau lucrurile dacă folosim un set de căşti performant, etajul de amplificare audio oferit de telefonul Nokia X fiind de calitate cel puţin rezonabilă.

Preţ

Nokia X poate fi achiziţionat şi din magazinele din ţara noastră, la preţul de 599 Lei în pachet retail.

Concluzie

Solid construit, cu ecran de bună calitate şi pachet software interesant, Nokia X poate fi uşor confundat cu modele smartphone din gama superioară de preţuri. Interfaţa Fastlane, intuitivă şi uşor de învăţat, este numai bună pentru începători iar oferta de aplicaţii incluse este generoasă, ţinând cont de preţul cerut.

Din păcate Nokia X este dezavantajat de camera foto cu performanţe mediocre şi bateria care face faţă cu greu unui regim de utilizare intensiv.

Părţi pozitive

Construcţie solidă
Ecran de bună calitate
Interfaţă simplă şi intuitivă, potrivită pentru utilizatori începători
Telefon dual SIM

Părţi negative

Platformă hardware cu performanţe modeste
Cameră foto mediocră
Autonomia putea fi mai bună

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult