Nokia 800 flutură cu mândrie steagul Microsoft

26.10.2011
Nokia 800 flutură cu mândrie steagul Microsoft

După iPhone 4S, acesta a fost cel mai aşteptat telefon pentru finalul acestui an. Nokia are nevoie de el şi de celelalte modele ce rulează WP7 pentru a schimba trendul descendent al vânzărilor şi cotei de piaţă. Despre Nokia 800 s-a vorbit foarte mult în ultimele luni, iar astăzi producătorul finlandez l-a prezentat oficial în cadrul unui eveniment ce a avut loc în Londra. Cu ce vrea Nokia 800 să-i intereseze pe fanii mărcii şi să-i atragă pe cei care sunt în căutarea unui smartphone nou?

Nokia Lumia 800 a fost anunţat oficial

Nokia N9? Doar puţin diferit

Cu ecranul stins, trebuie să fii foarte atent ca să faci diferenţa între Nokia 800 şi Nokia N9. Carcasa din policarbonat ne-a impresionat încă de la început la N9 şi este prezentă în toată splendoarea ei şi la acest model. Cu câteva diferenţe. Nokia Lumia 800, căci acesta este numele complet al terminalului, are buton dedicat pentru camera foto. Pe spate, LED-ul a fost mutat pe aceeaşi linie cu logo-ul Nokia şi camera foto.

Ecranul lui Nokia 800 este puţin mai mic decât în cazul lui N9. Dacă ne uităm la rezoluţie, ne dăm seama că ecranul telefonului cu WP7 are 54 de linii orizontale eliminate în partea de jos pentru a face loc butoanelor specifice sistemului de operare.

Nokia Lumia 800 - ecranul principal al lui WP7

Dacă dimensiunile sunt aceleaşi, chipset-ul diferit îşi pune amprenta la capitolul greutate. Nokia 800 cântăreşte 142 g, cu 7 g mai mult decât Nokia N9. Cei care-şi vor cumpăra noul telefon cu WP7 vor fi nevoiţi să-şi schimbe SIM-ul cu un microSIM.

Sistemul de operare

În ciuda faptului că în spatele său se află o companie foarte mare, Windows Phone 7 nu a prins atât de bine la public. Principala problemă a fost legată de facilităţile lipsă şi limitările sistemului în comparaţie cu Android şi chiar iOS. Microsoft este foarte strict cu implementările OS-ului mobil şi spre dezamăgirea clienţilor, producătorii au fost nevoiţi să se conformeze.

Nokia 800 - Marketplace

Despre ce limitări este vorba? Telefoanele nu aveau suport pentru apeluri video, pentru carduri de memorie, nu puteau transfera fişiere prin Bluetooth şi erau dependente de aplicaţia Zune pentru conectarea la calculator. Mai multe puteţi citi în review-ul lui HTC HD7, un top de gamă legat de mâini.

Din fericire, Nokia 800 rulează Windows Phone 7.5 Mango, un update foarte important ce aduce o serie întreagă de facilităţi. Vorbim aici printre altele de suport pentru camera frontală şi multitasking. Nu vom discuta pe larg despre WP7 Mango. Un viitor review al unui telefon ce rulează acest sistem de operare va acoperi această temă.

Nokia 800 - cameră foto de 8 MP cu filmare 720p

Hardware

Nokia 800 este motorizat de un chipset Qualcomm MSM8255. Acesta dispune de un procesor single core la 1,4 GHz şi un GPU pentru accelerare 3D hardware. Memoria RAM este de 512 MB, iar cea internă de 16 GB. Aşa cum am mai spus, Windows Phone 7 nu suportă carduri microSD, iar construcţia telefonului nu ar permite adăugarea unuia. Memoria internă va putea fi accesată tot cu ajutorul unei aplicaţii speciale.

Primele review-uri pentru ale lui Nokia 800 vor fi extem de importante pentru producătorul finlandez. Ne întrebăm cum se va descurca terminalul la testul de autonomie, în condiţiile în care procesorul este mai performant decât cel al lui Nokia N9. Nokia a avut de-a lungul timpului smartphone-uri care funcţionau mai multe zile cu o singură încărcare, pe când cele cu Android ofereau doar 1-2 zile de autonomie.

Nokia 800 - carcasă din policarbonat sculptat

Vremurile s-au schimbat şi utilizatorii sunt mai dispuşi acum să pună la încărcat telefonul în fiecare seară. Din specificaţii, Nokia N9 stă mai bine la autonomia în stand-by, iar Nokia 800 la timpul de convorbiri.

Facilităţi speciale

Parteneriatul Microsoft-Nokia s-a concretizat în cazul lui Lumia 800 prin trei aplicaţii şi facilităţi care nu mai sunt întâlnite pe alte dispozitive cu WP7 la ora actuală. Nokia Drive este prima aplicaţie de navigaţie prin GPS gratuită pentru ecosistemul Windows Phone 7. Nokia Music include un serviciu global numit Mix Radio, ce oferă acces la sute de posturi. El nu necesită un abonament sau crearea unui cont. Al treilea serviciu s-ar putea să nu fie relevant pentru piaţa românească. Este vorba despre ESPN Sports Hub, o aplicaţie a reţelei de televiziune americane care acoperă sporturile. Cu ajutorul ei se pot viziona înregistrăril ale unor evenimente, interviuri şi talk show-uri.

Nokia 800 cu Nokia Drive

Disponibilitate şi preţ

Nokia 800 este disponibil la precomandă în mai multe ţări din Europa de Vest. Preţul său fără taxe este de 420 €. Câteva pieţe din Asia vor mai primi telefonul până la finalul anului. Disponibilitatea în alte ţări, inclusiv România este prevăzută pentru începutul anului viitor.

Nokia Lumia 800 - playerul audio

Urmărește Go4IT.ro pe Google News