Noutăţi hardware de la MWC 2014: Qualcomm, Intel, Samsung şi alţii

26.02.2014
Noutăţi hardware de la MWC 2014: Qualcomm, Intel, Samsung şi alţii

În cadrul Mobile World Congress 2014 au fost prezentate sau anunţate nu doar telefoane, tablete sau accesorii noi, ci şi o serie de procesoare, soluţii grafice sau alte tipuri de produse hardware  interesante care vor ajunge în telefoanele noastre mai devreme sau mai târziu. Pentru cei interesaţi de aceste detalii mai puţin strălucitoare, dar nu mai puţin interesante, am trecut în revistă cele mai importante noutăţi.

Qualcomm

Gigantul Qualcomm a prezentat în cadrul Mobile World Congress trei noi procesoare pentru platformele mobile. Cel mai puternic, dar şi cel mai puţin inovator, este noul cip Qualcomm Snapdragon 801. Deoarece puternicul Qualcomm Snapdragon 805 va fi disponibil abia undeva pe la jumătatea acestui an, compania lansat cel mai puternic model al gamei Snapdragon 800 sub o nouă denumire pentru a le permite producătorilor de telefoane şi tablete să pună în specificaţii ceva care măcar pare nou.

Snapdragon 801, adică MSM8974AC pe numele său de cod, este un Snapdragon 800 care urcă frecvenţele celor patru nuclee Krait 400 la 2,46 GHz, măreşte frecvenţa nucleului grafic Adreno 330 de la 450 Mhz la 578 MHz şi oferă o interfaţă cu memoria mai rapidă: 933 MHz, în loc de 800 MHz. Singura noutate reală este implementarea suportului eMMC 5.0 pentru memoriile NAND, ceea ce permite atingerea unor rate de transfer de 400 MB/s, dublu faţă de cât era posibil până acum. Disponibilitatea acestui cip va fi una imediată,  Snapdragon 801 urmând să fie folosit de telefoanele Samsung Galaxy S5 şi Sony Xperia Z2.

Qualcomm a anunţat primele sale soluţii pe 64 de biţi în luna decembrie a anului trecut, gama fiind completată acum de mai puternicele soluţii Snapdragon 610 şi Snapdragon 615. Bazate pe nucleele cu arhitectură pe 64 de biţi Cortex-A53 de la ARM, aceste două soluţii oferă  patru, respectiv opt nuclee de procesare. Modelul Snapdragon 615 foloseşte în realitate două blocuri de câte patru nuclee, unul fiind optimizat pentru putere iar celălalt pentru consum, dar existând şi posibilitatea utilizării concomitente ale acestora.

Nucleele Cortex-A53 sunt folosite, de altfel, şi de deja anunţata soluţie Snapdragon 410, însă modelele 610 şi 615 oferă un mult mai puternic procesor grafic Adreno 405 care aduce suport DirectX 11.2, OpenGL ES 2.0 si OpenCL 1.2. Două soluţii complet integrate, acestea oferă modem LTE Advanced, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac şi sunt compatibile logic cu Snapdragon 410, ceea ce va permite producătorilor să lanseze telefoane sau tablete mai rapide fără prea mari bătăi de cap. Livrările procesoarelor Snapdragon 610 şi 615 vor începe în trimestrul trei al acestui an, primele produse care le vor folosi urmând să apară în ultimele trei luni ale acestui an.

Intel

Lansarea noilor procesoare din familia Bay Trail de la Intel a fost aşteptată cu interes deoarece acestea folosesc complet refăcutele şi mult mai performantele nuclee Silvermont. Dacă procesoarele Valleyview pentru tablete sunt deja disponibile şi oferă performanţe impresionante, procesoarele echivalente Merrifield pentru telefoane s-au lăsat aşteptate.

Intel a anunţat în cadrul MWC 2014 că primele telefoane care vor folosi platforma Merrifield vor ajunge pe piaţă în prima jumătate a acestui an. Destinate segmentelor intermediare şi superioare, acestea vor oferi doar două nuclee Silvermont, nu patru precum Valleyview, dar promit să ajungă din urmă soluţii rapide precum Apple A7 sau Qualcomm Snapdragon 800. Intel va oferi două modele, Atom Z3460 şi Atom Z3480, acestea urmând să aibă frecvenţe de tact 1,6 GHz, respectiv 2,13 GHz.

Promisiunile Intel nu sunt vorbe în vânt. Bay Trail arătând că soluţia Intel se poate lupta cu succes cu greii ARM ai momentului, iar Merrifield urmează să ofere un procesor grafic PowerVR G6400 cu patru nuclee, care va fi şi mai rapid.

Atât Bay Trail cât şi Merrifield vor fi înlocuite în ultimul trimestru al anului de Cherry Trail, respectiv Moorefield, care vor aduce noile nuclee Airmont, arhitecturi cu patru nuclee în ambele cazuri (nu doar în cazul versiunii pentru tabletă ca acum) şi procesoare grafice PowerVR şi mai puternice.

Samsung

După ce a nedumerit cu absenţa unei versiuni Exynos a noului său telefon Galaxy S 5 şi cu o planşă de prezentare care a fost înlăturată repede de pe site, Samsung a dezvăluit noile procesoare din seria Exynos. Din păcate, acestea sunt modelele promise cu arhitectură pe 64 de biti, ci doar versiuni actualizate ale modelelor de anul trecut.

Noul model Exynos 5 Octa poartă numele de produs Exynos 5422 şi este o versiune actualizată a modelului Exynos 5420, care a fost implementat pe unele terminale Galaxy Note 3. Fabricat tot într-un proces pe 28 nanometri şi folosind aceeaşi arhitectură cu patru nuclee Cortex-A15 şi patru nuclee Cortex-A7, noul model Exynos 5422 ridică frecvenţele de tact ale acestora la 2,1 Ghz, respectiv 1,5 GHz. Exynos 5422 repară toate problemele care au împiedica modelele anterioare 5410 şi 5420 să-şi folosească toate nucleele în acelaşi timp, fiind astfel o soluţie octa-core reală. Interfaţa grafică a rămas neschimbată: ARM Mali-T628 MP6.

Mai interesantă este soluţia cu şase nuclee Exynos 5 Hexa, care a debutat o dată cu Galaxy Note 3 Neo dar nu a fost prezentată oficial până acum. Acesta oferă doar două nuclee ARM Cortex-A15 şi patru nuclee ARM Cortex-A7, permiţând astfel o utilizare interesantă a arhitecturii big.LITTLE într-un pachet mai simplu. Frecvenţele de tact ale nucleelor menţionate sunt mai scăzute, de 1,7, respectiv 1.3 GHz, iar interfaţa grafică este şi ea inferioară: ARM Mali-T624

Imagination Technologies

Compania din spatele cunoscutei familii de procesoare grafice PowerVR a anunţat în cadrul MWC 2014 că a pus la punct cea mai puternică interfaţă grafica pentru telefoane mobile sau tablete lansată până acum.

Făcând parte din generaţia a şasea (Rogue), PowerVR GX6650 oferă 192 de nuclee de procesare care sunt grupate în şase unităţi de calcul Unified Shading Clusters. Noul procesor grafic de la Imagination Technologies se laudă cu 12 pixeli procesaţi pe fiecare ciclu de procesor, depăşind astfel de departe soluţiile precum NVIDIA Tegra K1, care pot procesa doar patru.

PowerVR GX6650 va implementa cea de-a două generaţie a tehnologiei proprietare de compresie PVR3C, care optimizează transferul şi procesarea de texturi, geometrie şi frame buffer, va folosi un mod inteligent de alocare a nucleelor şi va fi compatibil cu toate API-urile moderne. Imagination Technologies nu a dezvăluit când vom vedea la lucru noul procesor, însă, dacă ţinem cont că Apple tocmai şi-a reînnoit contractul de licenţiere cu această companie, putem presupune că viitorul cip A8 ar putea aduce o surpriză plăcută.

Freescale şi Sandisk

Celebrul producător Freescale a anunţat că a pus la punct cel mai mic procesor ARM, noul Cortex-M0+ având dimensiuni de 2 x 1,5 milimetri. Mica bijuterie tehnologică nu este, în mod evident, un monstru al puterii de calcul, însă dimensiunile şi consumul redus în vor face optim pentru implementarea în viitoarele generaţii de accesorii inteligente de mici dimensiuni.

Amatorii de muzică şi filme pe telefon sau tabletă vor fi mulţumiţi să descopere că Sandisk, cunoscutul producător de memorii NAND, a lansat primul card MicroSD cu o capacitate de 128 GB.  Acesta se conformează specificaţiilor Class 10 UHS-I şi oferă rate de transfer de 30 MB/s, făcându-l astfel optim nu doar pentru stocarea unor cantităţi mari de date, ci şi pentur captura video 4K, evident la bitrate-urile mai mici folosite de telefoanele mobile.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News