Philips Xenium W6500 – telefon dual SIM cu baterie bună

Philips Xenium W6500 - telefon dual SIM cu baterie bună

Philips Xenium W6500 este un telefon dual SIM care pune autonomia pe primul plan, cuplând un acumulator de capacitate generoasă unei configuraţii optimizată pentru eficienţă, dar suficient de puternică încât să ne putem bucura de o experienţă  Android convingătoare. Pentru scopul propus, Philips a adăugat o funcţie Power Save  care poate fi activată cu un buton special prevăzut pe carcasă, optimizând automat telefonul pentru autonomie maximă.

Philips Xenium W6500 - telefon dual SIM

Design

Xenium W6500 se bucură de o construcţie solidă, cu şasiu din plastic destul de gros peste care este aplicat un capac de mari dimensiuni, fixat cu ajutorul unui mecanism ce previne detaşarea accidentală. Ecranul este protejat cu scut Gorilla Glass prevăzut cu filtru antireflexie ce maschează urmele de amprente.

Comparat cu alte modele smartphone contemporane, Xenium W6500 este un pic cam gros (11.8mm) şi destul de greu (151 grame), iar aspectul său tineresc şi construcţia solidă dau impresia unui produs pentru practicanţii de sporturi în aer liber. În practică nu este chiar aşa. Chiar dacă suprafeţele din plastic s-au păstrat în stare bună după o căzătură zdravănă pe ciment, designul ales este totuşi vulnerabil la praf şi lichide. Cât despre gabaritul său, acesta este preţul plătit pentru obţinerea unui smartphone dual SIM cu autonomie bună şi performanţe decente folosind componente nu foarte costisitoare. Drept mărturie avem acumulatorul Li-Ion de 2400mAh, care ocupă o proporţie importantă din volumul carcasei şi constituie mai bine de jumătate din greutatea finală a telefonului.

Încă suficient de mic pentru a fi manevrat confortabil cu o singură mână,  Xenium W6500 pune la dispoziţie ecran de 4.3 inch cu o calitate mulţumitoare a imaginii şi foarte bine iluminat. Raportată la diagonala de afişare, rezoluţia 540×960 poate părea cam mică, dar densitatea rezultată de 256ppi este încă suficient de mare cât să nu resimţim o degradare pronunţată  a clarităţii imaginii. Per total, ecranul cu interfaţă touch capacitivă se arată potrivit atât pentru vizionarea de filmuleţe YouTube, cât şi navigarea pe internat sau lectura cărţilor în format electronic. Dedesubt avem un set de 3 butoane capacitive iluminate la atingere, care elimină nevoia pentru butoane similare pe ecran, lăsând spaţiu în plus pentru afişarea de conţinut.

În lateral-dreapta găsim clapeta pentru volum, iar în stânga avem butonul Power Save de forma unui comutator. Butonul Power/Lock este poziţionat uşor atipic, fiind gândit pentru a acţionarea cu degetul arătător în timp  ce ţinem telefonul în poziţie normală, cu ecranul orientat către faţă. Din păcate forma aplatizată, aleasă cu scopul de a preveni acţionarea involuntară în timp ce transportăm telefonul în buzunar, îngreunează găsirea butonului la simpla palpare cu degetul şi face din activarea ecranului o operaţiune cam incomodă. Tot în partea de sus găsim conectorul pentru căşti, iar jos îl avem pe cel micro USB.

Philips Xenium W6500 - capacul detaşabil

Profitând de grosimea carcasei, inginerii Philips au păstrat obiectivul camerei foto aproape la nivelul capacului din plastic, înălţat doar cât să ofere un plus de protecţie lentilei din sticlă. Alăturat obiectivului cu ramă din aluminiu şlefuit găsim şi un blitz-LED, cu rol de a suplimenta lumina ambiantă la obţinerea instantaneelor pe timp de noapte.

Capacul de forma unei cochilii protectoare este detaşat trăgând de crestătura prevăzută pentru casca audio. Sub acesta se află slot-urile pentru card microSD şi cele două cartele SIM, accesibile numai după îndepărtarea acumulatorului.

Philips a inclus in pachetul cu accesorii un adaptor AC cu intensitate de 1.2A, care permite încărcarea completă a acumulatorului după aproximativ 3 ore de aşteptare. Procesul poate fi grăbit dacă acţionăm în prealabil butonul Power Save. Tot în cutie găsim un set hands-free fără prea mari pretenţii în ceea ce priveşte audiţia de muzică, respectiv un capac de schimb pentru spatele telefonului. Astfel, avem de ales între aspectul sobru oferit de capacul gri şi cel tineresc dat de capacul galben. Pentru şi mai multe opţiuni, Philips pune la dispoziţie o selecţie de capace multicolore care pot fi achiziţionate separat.

Philips Xenium W6500 - cele două capace incluse în pachet

Hardware

Xenium W6500 se face remarcat printr-o configuraţie de nivel mediu, ale cărei coordonate sunt date de chipsetul MediaTek 6589 ajutat cu 1GB memorie RAM, ecranul de 4.3 inch cu rezoluţie qHD şi camera foto de 8MP, capabilă să filmeze până la rezoluţie 1080p.

Philips Xenium W6500 – detalii tehnice

  • Ecran: 4,3″, 540 x 960 pixeli, TFT capacitiv
  • Sistem de operare:  Android 4.2.2
  • Chipset:  MediaTek 6589
  • Procesor:  ARM 7, quad-core, 1.2GHz
  • GPU:  PowerVR SGX 544MP
  • RAM:  1GB
  • Memorie: 4GB
  • Card: MicroSD (max. 32GB)
  • 3G: HSDPA, 42 Mbps;
  • WiFi: 802.11 a/b/g/n, Wi-Fi Hotspot
  • Bluetooth: 4.0, cu A2DP
  • GPS: Da, A-GPS
  • USB: microUSB 2.0
  • Cameră foto: 8MP, înregistrare 1080p
  • Cameră frontală: VGA
  • Baterie: 2400 mAh
  • Dimensiuni: 128.7 x 66 x 11.8 mm
  • Greutate: 151 grame
  • Altele: buton Power Save

Performanţe

Ajutat de un CPU quad-core la 1.2GHz şi versiunea Andorid 4.2.2, Philips Xenium W6500 reuşeşte să ofere o experienţă cursivă în majoritatea situaţiilor. Navigarea pe internet folosind web browser-ul Chrome este fluidă şi nu impune timpi mari de aşteptare la încărcarea paginilor, iar derularea listelor de meniuri nu pune probleme. Însă limitarea cantităţii de memorie RAM la doar 1GB impune măsuri pentru restrângerea numărului de aplicaţii rulate concomitent, altfel performanţele resimţite vor fi penalizate simţitor după un timp. Aceeaşi limitare face ca şi repertoriul de jocuri Android compatibile să fie oarecum limitat, fiind excluse titlurile care nu întrunesc cerinţele pentru memorie RAM şi spaţiu de stocare.

Folosit pentru apeluri de voce, Philips Xenium W6500 a impresionat prin casca audio puternică şi microfonul de bună calitate, ce nu au pus probleme la utilizarea în medii zgomotoase. Difuzorul extern nu pune probleme, tonurile de apel fiind redate clar şi la un volum suficient de puternic  pentru a răzbate prin gălăgia specifică mijloacelor de transport în comun.

Stabilitatea semnalului GSM nu a pus probleme, la fel şi conexiunea cu reţeaua wireless. Ca şi telefon dual SIM, Xenium W6500 s-a arătat incapabil de a prelua doua apeluri simultan, dacă acestea provin din reţele de telefonie diferite. În schimb, la iniţierea unui apel cartela SIM rămasă neutilizată este deconectată temporar de la reţea, motiv pentru care nu pot recomanda folosirea acestui model ca telefon de serviciu,  sau alte activităţi care solicită disponibilitate permanentă.

Camera foto

Chiar dacă nu spectaculoase, pozele obţinute cu Xenium W6500 arată destul de bine, mai ales dacă lumina ambiantă este din belşug. Focalizarea este rapidă, iar claritatea imaginilor rămâne mulţumitoare chiar şi sub lumină redusă, crescând în schimb zgomotul generat de senzorul optic. Fidelitatea culorilor este bună, iar nivelul de contrast nu dezamăgeşte.

 

Cu rezultate surprinzător de bune, funcţia de filmare oferă imagini cu foarte puţine defecte de compresie. Din păcate preţul este plătit în spaţiu ocupat pe card-ul de memorie, la un ritm de aproximativ 200 MB/min. Spre deosebire de modul foto, aici funcţia de focalizare automată este uşor nesigură, pierzând claritatea imaginii pe măsură ce schimbăm perspectiva din care filmăm.

Autonomie

Deşi echipat cu un acumulator de 2400mAh, Philips Xenium W6500 atinge nivelul de mobilitate promis doar la un regim de utilizare moderat. Cu două cartele SIM de pe care efectuăm un număr redus de apeluri şi folosire conştiincioasă a butonului Power Save pentru optimizarea consumului de energie putem obţine până la 5 zile de utilizare, sau mai mult dacă telefonul este folosit doar ocazional. Trebuie ştiut că în mod implicit folosirea butonului Power Save presupune oprirea accesului la internet (WiFi şi 3G), limitând sever opţiunile de folosire a telefonului.

Philips Xenium W6500 - acumulatorul Li-Ion de 2400 mAh

La un regim de utilizare obişnuit, în care nu folosim butonul Power Save, Philips Xenium W6500 se transformă într-un smartphone dual SIM aproape banal. Cu luminozitatea reglată pe automat, acces permanent la internet (3G/WiFi), notificări pornite, web browsing şi vizite în reţele de socializare, câteva poze şi 30 de minute de apeluri, telefonul este folosit de-a lungul întregii zile fără să riscăm epuizarea bateriei. Însă a doua zi probabil va trebui să păstrăm la îndemână adaptorul AC pentru un plus de siguranţă.

Concluzie

Cu preţ de 800Lei, Philips Xenium W6500 este un telefon dual SIM cu Android din categoria ieftin şi bun. Modelul oferă autonomie decentă, ba chiar excelentă dacă o gestionăm corect folosind butonul Power Save prevăzut pe carcasă. Designul exterior este reuşit, iar setul de capace interschimbabile adaugă un plus de valoare achiziţiei. Soluţie de buget, chipsetul Media Tek cu CPU quad-core face faţă cu brio sistemului Android 4.2, cel puţin atât timp cât nu sufocăm memoria RAM cu prea multe aplicaţii deschise simultan. Chiar dacă nu strălucită, camera foto de 8MP poate înlocui cu succes compacta de buzunar.

Oarecum limitat de rezoluţia qHD, cam mică pentru diagonala de 4.3 inch, ecranul este totuşi de calitate bună şi nu va incomoda în folosirea de zi cu zi. Altfel stau lucrurile când vine vorba de folosirea ca telefon dual SIM. La fel ca aproape orice telefon dual SIM ieftin, Xenium W6500 nu poate rămâne conectat la două reţele de telefonie dacă avem un apel în desfăşurare, pentru moment devenind un banal telefon cu Android.

Părţi pozitive

Autonomie bună + buton Power Saver pe carcasă
Telefon Dual SIM
Design plăcut şi finisaje durabile
Cameră foto de 8MP, cu filmare 1080p
Performanţe mulţumitoare

Părţi negative

Grosime şi greutate destul de mare
Rezoluţia ecranului putea fi mai bună
Doar o singură cartelă poate fi activă în timpul apelurilor

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult