Primele detalii despre Snapdragon 865, procesorul care se va regăsi pe telefonul tău de anul viitor

12.11.2019
Primele detalii despre Snapdragon 865, procesorul care se va regăsi pe telefonul tău de anul viitor

Qualcomm a anunţat deja că va ţine evenimentul Tech Summit la începutul lunii decembrie, cel mai probabil aceasta fiind scena pe care anunţă chipset-ul de generaţie nouă, Snapdragon 865. Totuşi, avem deja primele informaţii despre capabilităţile „pe hârtie” ale acestui model, din partea unei surse care a mai oferit astfel de detalii înainte de lansări oficiale din China. Desigur, până când Qualcomm nu face anunţul oficial, nu vom putea şti cu certitudine dacă acestea sunt sau nu specificaţiile noului Snapdragon 865.

Conform Digital Chat Station, un cont de Weibo chinezesc operat de un „leaker”, noul chipset de top de la Qualcomm va fi bazat pe nuclee Cortex de la ARM, nu pe modele semi-proprietare precum cele Kryo din trecut. Astfel, Snapdragon 865 va integra un nucleu Cortex-A77 la 2,84 GHz, trei Cortex-A77 la 2,42 GHz şi patru Cortex-A55 la 1,8 GHz, pentru un total de opt nuclee, la fel ca în ultimii câţiva ani. Cipul grafic este un model nou, Adreno 650.

Pe hârtie, noul chipset nu pare să fie un upgrade foarte mare, însă folosind un proces de fabricaţie îmbunătăţit (7nm EUV+) şi nuclee noi şi mai eficiente de la ARM, Qualcomm ar putea oferi performanţă îmbunătăţită cu până la 20% atât pe partea de CPU, cât şi pe partea de procesare grafică, în comparaţie cu modelul de top din prezent, Snapdragon 855 Plus.

Printre primii parteneri care vor avea acces la noul Snapdragon 865 se regăsesc nume precum Samsung, Xiaomi şi Sony, o selecţie interesantă, mai ales în cazul producătorului japonez, care vinde din ce în ce mai puţine unităţi de smartphone-uri la nivel global. Toate aceste companii vor lansa noi dispozitive high-end echipate cu chipset-ul Qualcomm la începutul anului viitor.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult