Qualcomm a lansat terminalele de referinţă Snapdragon 810: 4 GB RAM, ecran UHD şi mulţi senzori

Qualcomm a lansat terminalele de referinţă Snapdragon 810: 4 GB RAM, ecran UHD şi mulţi senzori

În luna aprilie a acestui an, Qualcomm a prezentat viitorul procesor Qualcomm 810 şi ne-a promis că primele implementări ale acestuia vor fi disponibile pe piaţă în prima jumătate a lui 2015. Între timp, compania a lansat telefonul şi tableta de referinţă care-l folosesc şi, deşi acestea sunt scumpe, vizează doar dezvoltatorii şi au o disponibilitate redusă, specificaţiile lor ne permit să ne facem o idee despre modul în care Qualcomm vede viitorul industriei de profil.

Pentru cei care au uitat, Snapdragon 810 (MSM8994) a fost primul procesor ARMv8 cu arhitectură pe 64 de biţi anunţat de Qualcomm şi va fi primul său model de vârf care va beneficia de acest avantaj tehnologic. Nucleele proprietare Krait pe 64 de biţi nu sunt încă gata, aşa că inginerii Qualcomm au ales o arhitectură big.LITTLE cu patru nuclee Cortex-A57 si patru nuclee Cortex-A53, puternicul procesor grafic Adreno 430, o interfaţă de memorie DDR4 dual-channel, un procesor de imagine pe 14 biţi şi modem LTE Cat 7.

Oferit la un preţ de 800 de dolari, telefonul de referinţă Snapdragon 810 ne oferă însă câteva detalii în plus despre evoluţia la care Qualcomm se aşteaptă în următoarele douăsprezece luni. Terminalul oferă un ecran cu diagonală de 6,17” şi rezoluţie de 2560 x 1600 pixeli, o memorie RAM cu o capacitate de 4GB (o premieră pentru un telefon mobil), opt microfoane şi un set bogat de senzori. Qualcomm a implementat un cititor pentru amprente, senzori pentru măsurarea temperaturii, umidităţii, presiunii sau intensităţii radiaţiilor ultraviolete şi un emiţător cu ultrasunete pentru controlul cu ajutorul gesturilor. O altă dotare interesant este implementarea noului conector Micro USB 3.0, însă interfaţa Wi-Gig promisă nu a fost încă implementată sau activată.

Tableta de referinţă Snapdragon 810 oferă aceleaşi specificaţii hardware, însă implementează un ecran de 10,1” cu o impresionantă rezoluţie UHD de 3840 × 2160 pixeli. Aceasta se mai remarcă în plus prin implementarea unei perechi de camere video infraroşii pentru controlul prin gesturi, însă şi preţul este pe măsură: 1000 de dolari.

Cele două produse de referinţă nu sunt destinate vânzării retail şi vor avea o disponibilitate redusă, nefiind astfel prea interesante pentru utilizatorul de rând. Împerecherea procesorului Snapdragon 810 cu ecrane UHD, 4G de memorie RAM şi senzori noi ne permite însă să ne facem o idee despre noutăţile pe care le vom vedea implementate anul viitor pe telefoanele şi tabletele lansate de către producătorii consacraţi.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News