Qualcomm dă Apple în judecată. Cere interzicerea importurilor de iPhone în America

07.07.2017
Qualcomm dă Apple în judecată. Cere interzicerea importurilor de iPhone în America

Apple a chemat Qualcomm în instanţă la începutul acestui an pentru practici neloiale de licenţiere, însă procesul respectiv nu pare să fi avut efectul dorit. În consecinţă, producătorul de chipset-uri a intentat un proces împotriva Apple în California, cerând blocarea importurilor de dispozitive mobile Apple care se folosesc de brevetele sale. Apple susţine că aceste brevete sunt mult prea generaliste şi nu ar trebui să plătească pentru utilizarea acestor tehnologii.

Conform Qualcomm, Apple foloseşte şase dintre brevetele pe care compania le deţine în Statele Unite. Acestea nu sunt obligatoriu standarde ale industriei, iar tehnologia nu trebuie oferită pe gratis ca parte din aceste standarde. Este vorba despre tehnologii care ajută la reducerea consumului de energie, prin diverse metode.

Unul dintre aceste brevete acoperă utilizarea inteligentă a energiei electrice în funcţie de software-ul rulat pe dispozitiv, precum redarea de clipuri video, audio sau apeluri de voce, altul acoperă utilizarea inteligentă a cipului grafic în aplicaţii care folosesc grafică avansată pentru consum redus de energie. Cele şase brevete acoeră orice de la utilizarea internetului de viteză mare pentru transmisia de clipuri video, până la conectarea rapidă la internet după un restart, conectarea aplicaţiilor mai repede la internet şi chiar încărcarea rapidă a acumulatorului de la o sursă de curent cu voltaj ridicat.

Se pare că brevetele în cauză nu sunt legate atât de mult de hardware, precum se credea iniţial, ci mai degrabă de software. Desigur, nu este clar dacă Apple foloseşte aceleaşi metode precum Qualcomm pentru a ajunge la aceleaşi rezultate, iar rezultatul procesului va decide dacă Qualcomm are sau nu dreptate. Procesul va începe anul viitor, deci lansarea noilor dispozitive iPhone 7S, 7S Plus şi iPhone 8 nu ar trebui să fie afectată de această situaţie.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult