Samsung Galaxy Note Edge, fratele mai mic şi mai straniu al lui Galaxy Note 4

Samsung Galaxy Note Edge, fratele mai mic şi mai straniu al lui Galaxy Note 4

Acum aproape un an a ieşit la iveală un brevet Samsung care descria un telefon al cărui ecran acoperea şi muchiile laterale, iar o primă materializare a acestui concept a ieşit astăzi la iveală: Galaxy Note Edge. Încercând să facem o glumă, putem spune că Samsung şi-a făcut treaba doar pe jumătate deoarece noul telefon are o formă asimetrică şi oferă această extensie a ecranului pe o singură latură.

Noul şi straniul Galaxy Note Edge este similar din aproape toate punctele de vedere cu modelul Galaxy Note 4: aceleaşi linii de design, aceeaşi platformă hardware şi aceleaşi dotări. Singurele diferenţe sunt bateria (care are o capacitate de numai 3000 mAh), dimensiunile şi greutatea puţin diferite (151,3 x 82,4 x 8,3 mm, respectiv 174 de grame) şi straniul ecran cu muchia curbată.

Deşi foloseşte un singur panou AMOLED, cele două zone ale ecranului sunt tratate complet diferit, iar conţinutul afişat în zona laterală curbată nu interferează cu informaţiile prezentate în zona frontală. Ecranul are o diagonală mai mică de 5,6”, ridicând astfel şi mai sus densitatea, iar rezoluţia acestuia este de 2560 x 1600 pixeli, dintre care 160 sunt alocaţi zonei speciale.

Ce utilitate are însă aceasta zonă laterală? Samsung a demonstrat mai multe funcţii posibile, cum ar fi afişarea butoanelor de control ale unei aplicaţii media, a cotaţiilor bursiere, a butoanelor de partajare media, a prognozei meteo sau a unor simple scurtături către aplicaţii. Două funcţii poate şi mai interesante sunt opţiunile de minimizare a unor aplicaţii în această zonă, ceea ce îmbunătăţeşte multitasking-ul, şi posibilitatea creării mai multor desktop-uri virtuale între care se poate comuta cu ajutorul unor butoane afişate aici.

Zona laterală este destul de uşor de controlat cu degetul mare în cazul în care sunteţi dreptaci, însă utilizatorii stângaci care preferă să utilizeze o singură mână nu vor avea parte de o experienţă prea bună. Spre deosebire de Galaxy Note 4, care va fi disponibil în toate regiunile, Galaxy Note Edge va avea o disponibilitate regională limitată nedetaliată în acest moment, ceea ce ne face să credem că avem de-a face mai degrabă cu un experiment precum Galaxy Round.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult