Samsung Galaxy Note9 review: telefonul „bun la toate”

24.08.2018
Samsung Galaxy Note9 review: telefonul „bun la toate”
Construcţie, design, ergonomie, accesorii şi specificaţii

Dacă există un produs de care compania Samsung este cea mai mândră an de an, acesta este cu siguranţă cel mai recent model Galaxy Note. Această serie de smartphone-uri a reuşit să schimbe întreaga industrie de dispozitive mobile, împingând în fiecare an limitele dimensiunilor şi capabilităţilor smartphone-urilor, iar noul Galaxy Note9 nu se lasă mai prejos. În timp ce Note8 a fost un model de „sacrificiu”, acesta oferind un acumulator mai modest în urma dezastrului din anul precedent cu Note7, Note9 nu mai face compromisuri, fiind adevărata întruchipare a conceptului de telefon „bun la toate”.

Construcţie, design, ergonomie şi accesorii

Smartphone-urile Samsung de top sunt „familiare” atunci când vine vorba despre design. Încă de la Galaxy S6, acestea au fost construite din panouri de sticlă pe ambele părţi, cu o ramă subţire din metal între ele, care să ofere o bună prindere în mână şi o rezistenţă sporită atât la utilizarea de zi cu zi, cât şi în cazul unor accidente.

Dacă priveşti Galaxy Note9 de la distanţă, este foarte greu să îl deosebeşti de „fratele” lui de anul trecut, întrucât liniile de design sunt în mare parte aceleaşi. La fel ca în cazul generaţiei S9, Samsung a ales să îmbunătăţească design-ul deja existent, în loc să încerce să reinventeze din nou identitatea brandului. Note9 este însă uşor de deosebit faţă de Note8 odată ce ridici telefonul. Rama metalică pare puţin mai pronunţată pe laterale, oferind o prindere mult mai bună în mână, întrucât marginile sale sunt uşor teşite şi mai puţin rotunjite, ceva ce va ajuta la împiedicarea alunecarea.

De asemenea, telefonul este mai greu şi puţin mai gros. Diferenţele nu sunt mari, însă pot fi cu uşurinţă simţite (6 grame şi 0,2 mm), graţie formei uşor diferite. De asemenea, display-ul este acum cu 0,1 mm mai mare în diagonală, o altă diferenţă pe care nu o poţi observa cu ochiul liber decât dacă ai cele două telefoane unul lângă celălalt. Dacă pe partea din faţă cele două telefoane sunt aproape identice de la depărtare, cu margini foarte subţiri deasupra şi sub display şi sticlă cam de aceeaşi formă, cu o curbură mai puţin pronunţată şi colţuri mai puţin rotunjite edecât pe S8 şi S9, pe partea din spate avem parte de câteva schimbări.

Sistemul de camere este împrumutat direct de pe Galaxy S9+, însă asemeni Note8, acesta este încadrat într-un dreptunghi cu colţuri rotunjite, senzorii fiind aliniaţi pe orizontală. Acest „chenar” este acum mult mai armonios integrat în design-ul telefonului, întrucât este vopsit în culorile carcasei şi nu mai este negru pe toate versiunile. Pentru testare am avut la dispoziţie modelul de culoare albastră, care vine cu S-Pen-ul de culoare galbenă.

Camera din stânga este cea pentru zoom, în timp ce camera din dreapta este cea principală, cu diafragmă variabilă. În dreapta acesteia găsim blitz-ul LED şi senzorul de puls, ceva ce Samsung oferă pe toate modelele sale de top. Senzorul de amprentă s-a mutat însă sub acest modul de cameră, fiind poziţionat central, într-o poziţie mult mai naturală pentru toţi utilizatorii. Degetul index al oricărei mâini poate ajunge acolo fără eforturi mari.

Putem aprecia la Samsung că faţă de alţi producători, compania încearcă să reducă pe cât de mult posibil dimensiunile exterioare ale modulului de cameră, acesta fiind doar foarte puţin ieşit în relief. Acest lucru poate duce uneori la confundarea acestuia cu senzorul de amprentă, însă doar atunci când telefonul este apucat de la jumătate.

Marginile telefonului găzduiesc restul de elemente uzuale: avem butonul Power pe dreapta, butoanele de volum şi butonul Bixby pe partea stângă, jack-ul audio, mufa USB-C, difuzorul principal şi stylus-ul S-Pen în partea de jos şi tăviţa pentru cartele SIM şi card microSD în partea de sus.

Este impresionant câte de multe elemente a reuşit Samsung să integreze în carcasa lui Galaxy Note9, mai ales când luăm în considerare capacitatea crescută a acumulatorului. Asemeni generaţiilor precedente de dispozitive Samsung de top, Galaxy Note9 este un telefon rezistent la apă şi praf, fiind certificat cu standardul IP68. Orice încercare de a repara telefonul „acasă” va rezulta în pierderea acestei capabilităţi, cele două panouri din sticlă fiind practic lipite de carcasă cu un adeziv foarte puternic.

Având în vedere cât de fragil poate fi un smartphone realizat în totalitate din sticlă, care poate fi cu uşurinţă spart sau zgâriat, am fi apreciat dacă măcar o husă de silicon ar fi fost inclusă în pachet. Sunt însă oferite în cutia telefonului toate celelalte accesorii necesare. S-Pen-ul face parte din telefon, deci acesta nu se pune, însă alături de el avem un încărcător rapid cu cablu USB Type-C, căştile AKG pe jack cu cablu textil, un adaptor USB-C la micro USB, încă un adaptor USB-C la USB-A, dopuri de schimb pentru căşti şi chiar o cheiţă pentru înlocuirea capetelor S-Pen-ului cu două capete de rezervă.

În timp ce „priza” telefonului s-a îmbunătăţit, faptul că este unul dintre cele mai mari modele de pe piaţă în continuare nu încurajează utilizarea lui cu o singură mână. Pentru cineva cu mâini mari, acest lucru nu este imposibil, însă balansarea telefonului pentru a putea atinge butoane aflate în colţuri, sau pentru a accesa centrul de notificări, poate pune în pericol siguranţa lui. Pentru majoritatea cazurilor de utilizare, vor trebui folosite două mâini. Cei care folosesc stylus-ul S-Pen des nici nu au altă opţiune, întrucât o mână va ţine întotdeauna telefonul, în timp ce stylus-ul va fi manevrat cu mâna cealaltă.

Specificaţii tehnice

  • Ecran: 6,4”, Super AMOLED, 2.960 x 1.440 pixeli (18,5:9), Gorilla Glass 5, 3D Touch
  • Sistem de operare: Android 8.1 (Samsung Experince 9.5)
  • Chipset: Exynos 9810 Octa
  • Procesor: octa-core (4 x Mongoose M3 @ 2.7 GHz + 4 x Cortex-A55 @1.8 GHz)
  • Procesor grafic: Mali-G72 MP18
  • RAM: 6 GB
  • Memorie: 128 GB
  • Card: microSD, 512 GB max.
  • Date: HSPA, LTE
  • WiFi: 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band
  • Bluetooth: 5.0, LE, aptX
  • USB: USB Type-C (USB 3.1)
  • Cameră foto: 12 MP, f/1.5-2.4 (diafragmă variabilă), distanţă focală 24mm, detecţie de fază, stabilizare optică (OIS) + 12 MP f/2.4, distanţă focală 52mm, autofocus, stabilizare optică (OIS), blitz LED
  • Filmare video: 4K (3.840 x 2.160 @ 60 FPS), Full HD (1.920 x 1.080 @ 60 FPS), HD (1.280 x 720 @ 960 FPS), HDR, dual-video
  • Cameră foto frontală: 8 MP, f/1.7, filmare 2560 x 1440 pixeli @ 30 FPS
  • Baterie: 4.000 mAh, încărcare rapidă
  • Dimensiuni: 161.9 x 76.4 x 8.8 mm
  • Greutate: 201 grame
  • Altele: GPS, GLONASS, BDS, GALILEO, iris scanner, senzor de amprentă, senzor pentru puls, încărcare wireless, căşti AKG cu fir, dual-SIM

Părţi pozitive

Echipat cu tot ce ai putea avea nevoie
Performanţă ireproşabilă
Autonomie foarte bună, peste media din piaţă
Aceeaşi cameră foto excelentă de pe S9+
Are jack audio
Multiple opţiuni de autentificare

Părţi negative

Sistemele de autentificare nu sunt cele mai rapide din piaţă
Asistentul Bixby încă nu este atât de bun pe cât ar trebui să fie
Funcţiile AI de pe cameră nu îmbunătăţesc imaginile, ci mai degrabă le strică

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult