Samsung Pixon, nu e smartphone dar are touchscreen

01.10.2008
Samsung Pixon, nu e smartphone dar are touchscreen

Povestea lui Samsung Pixon a fost puţin confuză la început. Înaintea anunţului oficial, era numit de mai toată presa de specialitate Samsung M8800 Bresson. După lansarea oficială, care a avut loc nu mai departe de săptămâna trecută, producătorul a clarificat lucrurile: îl cheamă Pixon, nu Bresson. Acum că am lămurit problema numelui, putem să îl studiem pentru a vedea ce oferă minunăţia.

Alură de smartphone

De regulă, touchscreen-ul este apanajul telefoanelor inteligente. Când vezi un telefon cu ecran mare, dotat cu funcţii touch, cum cazul lui Samsung Pixon, eşti convins că ai de a face cu un smartphone. Doar că Pixon este un telefon obişnuit care a îndrăznit că să se abată de la regulă şi să se doteze cu un touchscreen.

Ar putea fi punctul de pornire al unei noi categorii de dispozitive mobile: telefoane normale, non-smartphone, cu touchscreen. În fond, alegerea celor de la Samsung are sens. Telefoanele inteligente sunt, în general, dedicate utilizatorilor pretenţioşi, care fac uz de dotările avansate. Pe de altă parte, touchscreen-ul este un instrument atât practic, cât şi "de fiţe", care ar putea prinde la toate categoriile de utilizatori. Chiar Bill Gates prognoza că, în viitor, touchscreen-ul va lua locul tehnologiilor actuale de interacţionare cu dispozitivele mobile şi calculatoarele.

Samsung Pixon

Ecran generos

Cea mai mare parte a lui Samsung Pixon este ocupată de touchscreen-ul care măsoară 3.2 inch. În afară de faptul că, datorită acestui aspect, arată foarte bine, dimensiunea ecranului are şi o importanţă practică. Funcţiile interfeţei grafice pot fi accesate mai uşor. În plus, neavând o tastatură, singura modalitate de scriere este prin intermediul celei onscreen. Datorită ecranului mare, tastele onscreen sunt şi ele mai mari şi automat mai uşor de folosit.

Sub ecran, Samsung a ales să poziţioneze trei butoane. Controller-ul din centru este flancat de două butoane pentru gestionarea apelurilor. Alte câteva butoane, pentru camera foto, reglarea volumului şi blocarea comenzilor, sunt plasate pe laturile telefonului. În stângă se regăseşte şi slotul pentru carduri microSD.

Software inteligent

Meniul principal nu diferă cu mult de cel care se regăseşte pe majoritatea telefoanelor Samsung. Cei care nu folosesc Internetul pe telefon vor fi surprinşi să găsească o intrare specială în meniu dedicată motorului de căutare al celor de la Google.

Samsung Pixon

Un alt aspect care îi conferă lui Pixon aromă de smartphone este interfaţa meniului din standby. Este aceeaşi pe care Samsung a dezvoltat-o pentru a o adăuga telefoanelor inteligente cu sistem de operare Windows Mobile şi care se regăseşte şi pe Samsung Omnia. Aceasta aduce cu desktop-ul de Windows Vista, prin sidebar-ul dotat cu widget-uri. Acestea sunt de fapt nişte mini aplicaţii (ceas, calculator, player multimedia) care pot fi mutate prin drag&drop de pe sidebar pe desktop şi invers.

Şi chiar dacă nu este smartphone, Samsung Pixon are o interfaţă care se pliază foarte bine pe funcţia touch a ecranului. Aplicaţiile telefonului (camera foto, browser-ul Web, player-ul MP3) au butoanele suficient de mari pentru şi apăsate cu degetul.

La o primă vedere, Samsung Pixon pare promiţător. Când va sosi în redacţia go4it.ro pentru un test amănunţit vom putea da un verdict clar. Până atunci îi se potriveşte eticheta de "tânără speranţă".

Urmărește Go4IT.ro pe Google News