Samsung şi ARM anunţă un parteneriat cipurile mobile Cortex-A76 cu frecvenţe de peste 3 GHz

06.07.2018
Samsung şi ARM anunţă un parteneriat cipurile mobile Cortex-A76 cu frecvenţe de peste 3 GHz

După cum am văzut în topurile de performanţă, telefoanele produse de companii precum Samsung sau Huawei nu sunt tocmai în topul celor mai performante dispozitive de pe piaţă. Acest lucru s-ar putea schimba în curând însă, întrucât compania coreeană a încheiat un nou parteneriat cu ARM pentru dezvoltarea de noi cipuri mobile bazate pe noua arhitectură Cortex-A76. Acestea vor fi mai mici, vor consuma mai puţină energie şi vor putea rula la frecvenţe de peste 3 GHz, ceva ce niciun alt cip ARM de pe piaţă nu poate face.

Snapdragon 845 este livrat la maximum 2,8 GHz, în timp ce producători precum ASUS sau Xiaomi pot atinge şi 2,9 GHz prin overclocking. Această frecvenţă este însă atinsă făcând nişte compromisuri, precum integrarea unor sisteme de răcire mai performante şi apelarea la răcire activă pe aer, lucruri care nu pot fi integrate în fiecare smartphone de pe piaţă.

Astfel, vestea despre un nou chipset realizat printr-un parteneriat Samsung-ARM este foarte atrăgător, în special când luăm în considerare faptul că ARM susţine că va da bătăi de cap până şi cipurilor Intel Core i7 de pe laptop-uri, oferind performanţă similară cu un consum mult mai redus. Acest lucru sugerează că ar putea exista în viitor chipset-uri pentru Windows 10 on ARM echipate cu astfel de nuclee.

Noul cip Cortex-A76 va fi primul care va folosi noile procese de fabricaţie de la Samsung numite 7LPP (7nm Low Power Plus) şi 5LPE (5nm Low Power Early). Acesta va fi cel mai „mic” cip de pe piaţă, iar producţia lui ar putea începe foarte curând, Samsung anunţând anterior că va avea capabilitatea de a produce cipuri 7LPP în a doua jumătate a lui 2018. Procesul 5LPE va veni mai târziu, probabil alături şi de procesul de litografie Extrem Ultraviolet (EUV), care ar permite integrarea mai multor componente pe un singur cip.

Desigur, produsele care vor rezulta din această înţelegere, nu vor fi exclusive Samsung. Nucleele Cortex-A76 vor putea fi folosite şi de alţi producători de cipuri pentru realizarea de chipset-uri proprii (precum Qualcomm, MediaTek, Apple, etc.), însă deja multe dintre acestea au început deja să îşi producă propriile arhitecturi bazate pe platforma ARM.

 

 

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult