Siri trece peste protecţia Face ID şi poate citi cu voce tare notificările „ascunse” de pe iPhone X

22.03.2018
Siri trece peste protecţia Face ID şi poate citi cu voce tare notificările „ascunse” de pe iPhone X

Apple se laudă de multe ori cu securitatea datelor stocate pe dispozitivele sale mobile şi în special cu setările de intimitate posibile datorită noului Face ID. Se pare însă că asistentul virtual Siri complotează împotriva acestor eforturi. Un nou bug descoperit în cea mai recentă versiune de iOS oferă acces asistentului virtual la notificările de pe lockscreen, chiar dacă acestea sunt blocate în spatele autentificării prin intermediul recunoaşterii faciale.

iPhone X a introdus o nouă funcţie de intimitate, posibilă doar prin intermediul Face ID. Practic, atunci când primeşti o notificare, aceasta nu este afişată în totalitate. Poţi vedea doar pictograma aplicaţiei care a trimis notificarea, nu şi conţinutul acesteia, fără ca telefonul să fie deblocat. Atunci când utilizatorul care are faţa înregistrată în sistemul Face ID se uită la telefon, notificările sunt apoi afişate în toatalitate (conţinutul mesajelor, subiectele e-mail-urilor, etc.).

Se pare însă că oricine poate citi acele mesaje dacă doreşte, fără să fie nevoie să treacă peste protecţia Face ID. O apăsare lungă a butonului Power de pe iPhone X o aduce în prim-plan pe Siri, care poate citi conţinutul notificărilor fără reţineri, chiar dacă acestea sunt „ascunse”. Din fericire însă, Siri are acces în acest fel doar la notificările aplicaţiilor de pe AppStore, cele produse de Apple şi integrate în sistemul de operare fiind în continuare protejate (iMessage, Mail, Phone, etc.). O protecţie temporară împotriva acestui bug este dezactivarea notificărilor pentru fiecare aplicaţie în parte pe ecranul principal.

Acest bug a fost descoperit pe iOS 11.2.6, cea mai recentă variantă publică şi a putut fi repetat inclusiv pe cea mai recentă versiune beta de iOS 11.3. Conform 9to5mac, cei care au descoperit problema au raportat-o deja către Apple şi cu puţin noroc poate că versiunea 11.3 a sistemului de operare nu va mai oferi acces atât de simplu la datele personale ale utilizatorilor.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult