Smartisan OS, un Android chinezesc cu o prezentare grafică nouă

02.04.2013
Smartisan OS, un Android chinezesc cu o prezentare grafică nouă

MIUI este una dintre cele mai celebre versiuni particularizate a sistemului de operare Android, aceasta rulând oficial pe un număr de 36 de telefoane mobile sau tablete şi fiind implementată neoficial şi pe alte modele. Spre deosebire de CyanogenMod, o altă implementare Android celebră care este compatibilă cu un număr mare de telefoane, MIUI pune accentul şi pe aspectul grafic, oferind o interfaţă complet schimbă. Celebrul produs Xiaomi va avea în curând un rival, iar acesta va sosi tot din China: Smartisan OS.

Denumit pretenţios sistem de operare, deşi în realitate este doar o adaptare a codului original Google peste care este rulat un mediu grafic particularizat, Smartisan OS este creaţia unui grup de dezvoltatori software care sunt conduşi de Luo Yonghao, un antreprenor chinez. Spre deosebire de MIUI, Smartisan OS va avea o versiune iniţială Beta care va fi compatibilă cu câteva modele cunoscute de telefoane mobile, însă scopul final este rularea doar pe modelele proprii ale companiei, care vor fi lansate în cursul anului viitor.

În cursul unei prezentări-maraton de 3 ore, detaliată de Engadget China, Luo Yonghao a prezentat avantajele pe care el consideră că Smartisan OS le va avea faţă de concurenţă. Neuitând să blameze producătorii de pe piaţa locală chineză pentru imitarea neinspirată a platformei rivale iOS, antreprenorul chinez a pus accent pe simplitatea şi coerenţa mediului grafic conceput.

Smartisan OS va oferi un mediu grafic simplificat care va afişa un număr mai mic de pictograme, va permite ascunderea sau dezinstalarea aplicaţiilor preinstalate, va folosi elemente grafice pentru identificarea vizuală uşoară, cum ar fi de pilda cazul setărilor regionale şi va oferi un mediu grafic omogen, care va oferi un set de pictograme special desenate pentru circa 1000 de aplicaţii celebre. Fără a oferi nimic ieşit din comun faţă de multitudinea de launchere alternative Android, se remarcă însă ideea de a oferi un mediu mai simplu şi mai prietenos, adică exact direcţia opusă în care se îndreaptă producătorii tradiţionali de software Android.

Şi funcţiile de bază Android au fost îmbogăţite cu opţiuni noi, cum ar fi trimiterea cu întârziere a mesajelor text, o funcţie utilă pentru colerici, rotirea manuală a ecranului cu ajutorul gesturilor, un asistent vocal dezvoltat intern şi alte mici ajustări ale opţiunilor obişnuite ale aplicaţiilor native Android.

Prima versiune Beta a Smartisan OS va fi lansată pe data de 15 iunie, cei curioşi putând arunca atunci o privire asupra conceptului din spatele acestui sistem de operare deoarece acesta va rula pe mai multe modele de telefoane mobile, inclusiv Samsung Galaxy S II, cu care a fost făcut prezentarea.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News