Smartphone ieftin – cum să-ţi alegi un smartphone ieftin şi bun

Smartphone ieftin - cum să-ţi alegi un smartphone ieftin şi bun

Cei ce doresc un smartphone au acum la dispoziţie trei sisteme de operare mobile. Dintre acestea, doar două se adresează celor ce sunt în căutarea unui smartphone ieftin. Sistemul de operare Android a fost primul implementat pe terminale accesibile, în ciuda faptului că experienţa de lucru nu era optimă. Microsoft a ales să reglementeze hardware-ul pe care este rulat sistemul lor de operare Windows Phone. De aceea, la început, smartphone-urile cu Windows Phone s-au plasat în eşaloanele superioare ale pieţei. Cât despre iOS, Apple nu a dorit niciodată să lanseze un smartphone ieftin cu acest sistem de operare.

Optimus L5 II - smartphone accesibil de la LG

Cei care sunt în căutarea unui smartphone accesibil au la dispoziţie o ofertă destul de variată cu sistemul de operare Android. Google nu a dorit să controleze hardware-ul terminalelor, aşa încât producătorii au avut destul de multă libertate. Desigur, nu toate deciziile lor au fost inspirate, dar cei cu bugetul limitat au acum mai multe smartphone-uri ieftine la dispoziţie. Cei ce preferă Windows Phone au şi ei la dispoziţie câteva modele, dar mult mai puţine în comparaţie cu cele ce rulează Android.

Considerăm că un smartphone ieftin ar trebui să coste mai puţin de 1.000 lei la liber. Mai multe companii locale au adus pe piaţa românească o serie de terminale accesibile, produse la fel ca toate celelalte de altfel, în China. Chiar şi producătorii majori au înţeles importanţa acestei pieţe şi vom găsi smartphone-uri de la Samsung, Sony, Nokia sau HTC în această limită de preţ. Interesant este faptul că în ultimul an preţurile componentelor mai pretenţioase, cum ar fi ecranele HD, au scăzut destul de mult, iar ele au ajuns şi în dotarea unui smartphone ieftin.

Philips Xenium W6500

Ce ne interesează la un smartphone ieftin

Aceasta este o întrebare foarte importantă. Atunci când suntem puşi în faţa unei liste cu specificaţii, care sunt cele mai importante date la care ne uităm. Cea mai importantă este rezoluţia ecranului. Încă mai sunt pe piaţă modele cu 320×480 pixeli. Acestea trebuiesc evitate deoarece oferă o experienţă de lucru dezamăgitoare. O rezoluţie de 480×800 pixeli este decentă, însă până la o anumită diagonală a ecranului. Dacă pixelii sunt dispuşi pe o diagonală prea mare, calitatea imaginii va avea de suferit. Evitaţi să cumpăraţi smartphone ieftin cu rezoluţie de 480×800 pixeli şi o diagonală mai mare de 4.5”. Dacă găsiţi terminale cu ecrane cu rezoluţii de 540×960 pixeli sau 720×1280 pixeli, atunci veţi avea parte de-o experienţă vizuală bună la un preţ accesibil. Vom vedea imediat că există la noi pe piaţă şi un smartphone cu ecran full HD care se încadrează în limita de 1.000 lei.

Chipset-ul este cel de-al doilea factor important în alegerea unui smartphone ieftin. De obicei, veţi găsi terminale accesibile cu chipset-uri făcute de diverse firme mai puţin cunoscute din China. Evitaţi telefoanele mai vechi cu procesoare cu un singur nucleu. La ora actuală majoritatea modelelor ar trebui să aibă procesoare cu două sau patru nuclee. Prioritate au terminalele cu chipset-uri Qualcomm, acestea fiind destul de bine optimizate, în ciuda performanţelor modeste. Chiar şi chipset-urile MediaTek stau bine în anumite situaţii.

HTC 8S - unul dintre puţinele smartphone-uri ieftine cu Windows Phone

Evitaţi smartphone-urile ieftine cu 512 MB RAM. Această capacitate limitată a memoriei va influenţa foarte mult performanţele telefonului. În foarte scurt timp el poate ajunge să se mişte foarte încet. Desigur, va trebui să căutaţi puţin modele mai ieftine de 1.000 lei cu 1 GB RAM, dar efortul merită. Bateria este şi ea importantă şi va trebui să vă uitaţi după o capacitate cât mai mare. Modelele cu baterie mai mare de 1.500 mAh sunt de preferat. Dacă nu doriţi să folosiţi două SIM-uri, căutaţi versiuni cu un singur slot pentru SIM ale smartphone-urilor ieftine. Samsung şi Sony au aşa ceva.

E-Boda Sunny V38 Dual SIM

Contra sumei de 400 lei primiţi un smartphone cu ecran IPS cu 480×800 pixeli. Chipset-ul din dotare vine cu un procesor dual core la 1,2 GHz, însă memoria RAM este de 512 MB. Terminalul rulează Android 4.2 şi dispune de 4 GB de memorie internă, ce necesită neapărat o extindere cu un card microSD. Camera foto are o rezoluţie de 2 MP, iar bateria are o capacitate modestă de 1.000 mAh. Ţinând cont de preţ, acesta este un smartphone ieftin cu dotări acceptabile.

E-Boda Sunny V38

Sony Xperia E

Acesta este cel mai ieftin model din oferta producătorului japonez. Din păcate, el vine cu destul de multe specificaţii modeste, însă compensează cu un software mai bine optimizat şi o construcţie îngrijită. Ecranul are diagonala de 3.5” cu rezoluţia de 320×480 pixeli, iar pe el este rulat Android 4.1 cu interfaţa Timescape de la Sony. În carcasă găsim un chipset puţin mai vechi, cu procesor cu un singur nucleu, tactat la 1 GHz. Smartphone-ul dispune de 4 GB memorie internă şi are 512 MB RAM. Bateria are o capacitate de 1.530 mAh, iar camera foto are o rezoluţie de 3,15 MP. Preţul lui Sony Xperia E este de aproximativ 450 lei şi pe piaţă există şi o versiune dual SIM.

Sony Xperia E

Evolio Happy Dual SIM

Acesta este unul dintre primele smartphone-uri ieftine cu Android ce dispun de un ecran HD. Afişajul de 4.5” nu are o luminozitate maximă foarte bună, dar calitatea imaginii este peste medie, iar unghiurile de vizibilitate sunt specifice panoului IPS. Cu un chipset MediaTek cu procesor quad core, el oferă performanţe decente şi este capabil să filmeze la rezoluţie full HD. Difuzorul este însă foarte slab, iar camera foto oferă rezultate modeste. Cu un preţ de 700 lei, el oferă însă o combinaţie atractivă de facilităţi.

Evolio Happy

Nokia Lumia 520

Întâmplător, cel mai ieftin smartphone cu Windows Phone este şi unul din cele mai bune de pe piaţă din acest segment. El vine cu un ecran IPS cu diagonala de 4” şi rezoluţie de 480×800 pixeli. Chipsetul de la Qualcomm are un procesor dual core la 1 GHz, însă el este suficient pentru sistemul de operare destul de bine optimizat. Memoria internă de 8 GB poate fi extinsă cu un card microSD. Singura problemă a terminalului este memoria RAM de 512 MB. Ea nu permite rularea unor aplicaţii. Pentru cei ce iau contact pentru prima dată cu un smartphone, Lumia 520 este însă un terminal excelent. Preţul său este de aproximativ 550 lei.

Nokia Lumia 520

GoClever Insignia 5X

Ne-a fost greu să credem că poate exista un smartphone decent cu ecran full HD la un preţ mai mic de 1.000 lei. GoClever Insignia 5X ne-a demonstrat însă că ne-am înşelat. Există desigur o serie de compromisuri, însă tot avem parte de un ecran de 5” cu o calitate bună a imaginii, un procesor cu performanţe rezonabile, o construcţie decente şi o baterie adiţională de 4.000 mAh. La polul opus, camera foto este mediocră, iar chipset-ul include un singur nucleu grafic. Dacă ecranul mare şi calitatea imaginii sunt prioritare, atunci este imposibil să găseşti ceva mai atractiv ca GoClever Insignia 5X la acest nivel de preţ.

GoClever Insignia 5X

Samsung Galaxy Ace 3

Piaţa românească abundă de smartphone-uri ieftine de la Samsung. Multe sunt însă foarte modeste. Am ales să includem în această listă modelul Galaxy Ace 3 deoarece, vine cu un ecran cu o rezoluţie decentă, are un chipset cu procesor dual core, 1 GB RAM şi cameră foto de 5 MP cu filmare HD. Bateria are o capacitate de 1.500 mAh, iar smartphone-ul  poate fi achiziţionat în versiune dual SIM sau cu suport LTE. Preţurile variază între 750 lei şi 850 lei.

Samsung Galaxy Ace 3

Acestea sunt doar câteva exemple de smartphone-uri ieftine de pe piaţă noastră. În ofertele magazinelor pot fi găsite o serie întreagă de alte modele. Dacă vreţi să recomandaţi şi alte smartphone-uri cu preţuri accesibile, puteţi folosi căsuţa de comentarii de mai jos.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News