Smartphone. La intersecţia telefoanelor cu PDA-urile

10.11.2006
Smartphone. La intersecţia telefoanelor cu PDA-urile
PDA sau Smartphone?

Nokia E50 Faţă de un telefon mobil standard, un smartphone are un spaţiu de stocare intern mult mai extins, un ecran cu suprafaţă mai mare şi un procesor intern mai rapid. Spre deosebire de PDA, care are de obicei un touchscreen şi un stylus, smartphone-ul foloseşte o tastatură obişnuită de telefon sau chiar una de tip QWERTY.

În ziua de azi asistăm la diverse împreunări între lumea PDA-urilor şi cea a telefoanelor mobile. Astfel, diverşi producători au lansat PDA-phone-urile. Acestea sunt un pic diferite de un smartphone, cu toate că au aceleaşi principii la bază. În realitate ele sunt PDA-uri cu funcţii de voce, care sunt destinate în primul rând folosirii aplicaţiilor de date incluse, pe când principalul scop al unui smartphone este comunicarea verbală, funcţiile de date fiind oarecum într-un plan secund.

Blacberry Pe lângă funcţionalităţile obişnuite ale unui telefon, cum ar fi agenda electronică, mesagerie, calculator, jocuri, Smartphone-urile vin cu câteva chestii în plus: acces la Internet, posibilitatea de a primi şi trimite e-mail-uri, fax-uri, de a citi documente (.doc sau .pdf) navigare prin GPS, cameră FOTO integrată cu rezoluţie mare, transfer de date rapid cu un computer, etc. În plus, având un sistem de operare, putem instala cu uşurinţă aplicaţiile de care avem nevoie, de la un banal program de văzut poze până la un sistem GPS de exemplu. Astfel, smartphone-ul vine în întâmpinarea cerinţelor celui mai pretenţios utilizator, fiind foarte lejer customizabil.

 Ar fi de preferat ca atunci când vrem să instalăm soft-uri noi să fim siguri că acestea nu vor creea probleme. De ce zic acest lucru? Ei bine, din cauza inamicilor lumii informatizate, viruşii. Da, există viruşi pentru smartphone-uri şi pot avea efecte diverse: de la ştergerea unor date până la distrugerea iremediabilă a dispozitivului. Deci, dacă nu sunteţi siguri de ceea ce vreţi să faceţi si de sursa programelor dumneavoastră, mai bine mergeţi la un service autorizat, pentru a evita neplăcerile..

Viitorul smartphone-ului pare unul foarte roz. Fiind echipamente care cumulează mobilitatea, conectivitatea şi programabilitatea, ele se aşteaptă să aibă un impact foarte mare asupra pieţei, preconizându-se că vor înlocui telefoanele mobile obişnuite şi PDA-urile în următorii ani

De ce smartphone?

In ziua de azi auzim tot mai des folosit termenul de "smartphone". Dar mulţi dintre noi habar nu au ce înseamnă el de fapt. Ei bine, o să vă lămurească această mică prezentare. O definiţie universal acceptată pentru smartphone nu putem spune că există, dar în mare acest cuvânt face referire la dispozitivele de comunicare portabile ce integrează atât calităţile unui telefon mobil, cât şi pe cele ale unui PDA. Totuşi, în ziua de azi cam orice telefon are aplicaţii PIM (Personal Information Management) incluse…

Astfel, ce face un telefon cu adevărat "smart"? Ei bine, e simplu: folosirea unui sistem de operare. De fapt, termenul "smartphone" provine de la softul americanilor de la Microsoft, Windows Mobile for Smarphone, primul sistem de operare produs pentru telefoanele inteligente. În prezent expresia este folosită la scară modială de toţi producătorii pentru a denumi astfel de gadget-uri.

Dar aceste dispozitive nu au fost tot timpul prin preajma noastră. Ele au fost inventate din nevoia omului modern de a îngloba cât mai multe funcţii într-un obiect cât mai mic şi mai uşor de folosit. Primul smartphone a fost prezentat de IBM în 1992 şi introdus apoi pe piaţă un an mai târziu sub numele de "Simon". Pe lângă funcţiile de voce caracteristice unui telefon obişnuit, el conţinea şi altele, precum: ecran touchscreen, calendar, agendă personală, ceas, jocuri, calculator, acces la internet si la e-mail. De atunci însă, smartphone-urile au evoluat constant, atât ca aspect cât mai ales tehnologic. În prezent putem spune că ele sunt comparabile cu un desktop sau un laptop de acum 4-5 ani, dar la ce dimensiuni…

Sony ericsson W950

Smartphone-urile rulează diverse sisteme de operare, cele mai importante fiind Symbian, Palm OS (dezvoltat de PalmSource), Windows Mobile (cunoscut şi sub denumirea Windows CE şi dezvoltat de Microsoft), BREW (dezvoltat de Qualcomm) şi Linux. Aplicaţiile Java sau BREW în general pot fi rulate pe majoritatea modelelor de smartphone-uri, indiferent de marcă. Există însă şi unele aplicaţii native, care sunt introduse de producător din fabricaţie, ele fiind de obicei mai rapide şi mai stabile.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News