Sony Xperia L – design elegant şi dotări atractive la un preţ bun

06.06.2013
Sony Xperia L - design elegant şi dotări atractive la un preţ bun

Sony Xperia L calcă pe urmele modelului Xperia U de anul trecut, venind cu design îmbunătăţit şi pachet convingător de facilităţi, de care ne putem bucura fără a sacrifica o sumă prea mare de bani. Parte din cea de-a doua serie smartphone realizată sub brand propriu, Xperia L completează oferta predecesorului său cu un ecran mai mare şi senzor de rezoluţie crescută pentru camera foto, de două ori mai multă memorie RAM şi spaţiu de stocare expandabil, completând la final cu un acumulator de 1750 mAh ce ar trebui să mărească puţin şi autonomia.

Sony Xperia L

Construcţie

Sony Xperia L se prezintă într-o carcasă ergonomică, mai îngustă spre centru pentru o aşezare comodă în palmă şi puţin ascuţită la partea inferioară pentru a uşura strecurarea în buzunare strimte. Privit din faţă, Xperia L nu mai prezintă acea bandă transparentă introdusă la seria precedentă de telefoane, însă păstrează sistemul cu LED-uri multicolore folosit pentru notificări, mutat în rama din plastic negru semi-transparent ce separă ecranul de ornamentul cromat vizibil din lateral. Spaţiul câştigat este folosit pentru acomodarea ecranului de 4.3 inch, realizat folosind o matrice TFT LCD cu densitate 228 ppi, corespunzătoare rezoluţiei 480×854 pixeli. Sub scutul din sticlă minerală mai poate fi observată doar camera frontală cu rezoluţie VGA, alături de fantele perforate pentru casca audio şi microfon.

Sony Xperia L - carcasă cu formă asimetrică, mai îngustă spre centru

În lateral se face remarcat butonul Lock cu formă proeminentă, clapeta pentru volum şi butonul dedicat pentru poze. Tot în lateral este poziţionat şi portul micro USB, iar deasupra ecranului găsim conectorul pentru căşti, fără căpăcel de protecţie împotriva prafului şi umezelii.

Spatele telefonului este acoperit în întregime de capacul detaşabil, bine fixat de şasiul carcasei. Camera foto cu rezoluţie 8MP este evidenţiată cu un ornament metalic de formă circulară, uşor înălţat pentru a preveni zgârierea lentilei. Alături găsim sursa de lumină LED, iar în partea de jos se află difuzorul extern, ascuns sub o grilă metalică fină.

Sony Xperia L - capacul detaşabil, cu finisaj cauciucat

În timp ce alte modele smartphone, spre exemplu vârful de gamă Xperia Z, se întrec în finisaje cât mai lucioase, care arată excelent în vitrina magazinului dar îşi pierd repede strălucirea sub urmele de amprente şi zgârieturile care apar în folosirea de zi cu zi, Xperia L se bucură de un finisaj cu aspect cauciucat, rezistent la uzură şi murdărire. Pentru un plus de efect vizual, compoziţia materialului aplicată pentru finisarea spatelui telefonului conţine mici particule metalice care strălucesc în lumină. Suplimentar, graniţa dintre capacul detaşabil şi rama ecranului este delimitată cu un ornament cromat uşor reliefat, ce înconjoară întreg conturul telefonului.

Accesorii incluse

Fiind vorba de un smartphone încadrat în gama entry-level, Xperia L nu risipeşte bugetul alocat pe un se de accesorii extravagant. Ne alegem însă cu un set de căşti generice acceptabile din punct de vedere calitativ, adaptor AC de 850 mAh prevăzut cu port USB, respectiv cablu de date microUSB folosit pentru alimentarea telefonului şi transferuri de date.

Sony Xperia L - adaptorul AC şi cablul microUSB

Sony Xperia L – detalii tehnice

  • Ecran: LCD de 4.3″, 480×854, 228 ppi
  • Sistem de operare: Android 4.1.2 Jelly Bean
  • Chipset: Qualcomm MSM8230 (CPU dual-core la 1GHz, GPU Adreno 305)
  • Memorie RAM: 1GB
  • Spaţiu de stocare: 8 GB sistem (5.8 GB disponibili pentru stocare)
  • Card: microSD (max. 32GB)
  • 3G: HSPA
  • Reţea: Wi-Fi a/b/g/n, Wi-Fi hotspot
  • Alte dotări: GPS cu suport A-GPS, radio FM cu decodor RDS, Bluetooth 4.0, NFC, accelerometru, senzori de proximitate şi lumină ambientală
  • Conectori: microUSB 2.0, Jack 3.5 mm
  • Cameră foto: 8 MP, autofocus, LED, filmare 720p
  • Cameră frontală: VGA
  • Baterie: 1.750 mAh
  • Dimensiuni: 128.7 x 65 x 9.7 mm
  • Greutate: 137 g

Experienţa în utilizare

Prezentat într-o carcasă aspectuoasă şi bine închegată, Sony Xperia L impresionează cu ecranul bine iluminat, capabil să redea imagini la un nivel de calitate respectabil în ciuda folosirii unei rezoluţii de lucru mai degrabă modestă. Ca şi dezavantaje, unghiurile de vizibilitate nu sunt foarte largi, scăzând rapid din luminozitatea percepută dacă nu privim ecranul direct din faţă. Tratamentul anti-reflexii este suficient de bun pentru folosirea în încăperi bine iluminate, dar cel oleofobic nu reuşeşte să ascundă urmele de amprente pentru mult timp, impunând curăţarea periodică a ecranului.

Sony Xperia L - ecranul nu pune probleme cu reflexiile obiectelor din jur, dar reţine urmele de amprente

Apelurile telefonice se aud excelent prin casca audio din dotare, iar microfonul oferă sensibilitate bună fără a inunda conversaţia cu zgomot ambiant excesiv. Difuzorul extern poate reda tonul de apel la un volum impresionant fără a introduce prea multe distorsiuni, însă funcţia de vibraţii este mai degrabă modestă, nereuşind să-şi facă simţită prezenţa prin buzunare largi sau compartimentul unei genţi încărcate.

Stabilitatea semnalului GSM este mulţumitoare şi nu pune probleme la desfăşurarea convorbirilor, chiar dacă numărul de liniuţe afişate pe ecran adesea este mai mic decât la alte telefoane mobile aflate în imediata apropiere.

Sony Xperia L - carcasă cu formă asimetrică

Ca şi smartphone Android, Xperia L se descurcă la un nivel acceptabil. Aplicaţiile se deschid destul de repede, iar redarea cursivă a listelor de meniuri anunţă performanţe adecvate pe partea de hardware. Am întâlnit însă şi situaţii în care software-ul este pus în dificultate de hardware, spre exemplu la compunerea rapidă a mesajelor SMS, unde tastatura virtuală nu ţine pasul cu gesturile aplicate prin interfaţa touch, rezultând cuvinte cu litere lipsă sau recunoscute incorect.

În rest, interfaţa Android personalizată de Sony este plăcut de folosit şi rapidă. Avem parte de 5 ecrane virtuale în Home Screen (număr ce poate fi crescut sau redus după bunul plac) pe care le putem popula cu scurtături către aplicaţiile favorite şi widget-uri din colecţia pregătită de Sony. Meniul standard cu notificări, afişat la alunecarea degetului în partea superioară a ecranului, include un set de butoane din care putem inspecta rapid starea conexiunii WiFi şi cea pentru internet mobil, funcţia Bluetooth şi profilul selectat pentru redarea tonului de apel.

Sony Xperia L - butonul Lock este mult prea uşor de apăsat

Meniul de blocare a ecranului oferă acces direct la playerul media şi camera foto, iar butonul fizic pentru camera foto joacă rolul de scurtătură pentru activarea modului foto, în urma unei apăsări prelungite.

Butonul Lock cu formă proeminentă, întâlnit la multe din telefoanele Sony, este din păcate predispus la a se agăţa de îmbrăcăminte la introducerea telefonului în buzunar şi apăsare accidentală în timpul manevrării. De altfel, pe durata testelor am întâlnit mai multe situaţii în care acţionarea butonului Lock în timp ce telefonul se află în buzunar a dus la activarea involuntară a ecranului, cu rezultatul nu tocmai fericit de a iniţia apeluri telefonice la întâmplare, mesaje SMS sau modificări în opţiunile de configurare ale sistemului Android.

Performanţe în teste sintetice

Ajutat de un chipset Snapdragon MSM8230 prevăzut cu CPU dual-core la 1GHz şi GPU Adreno 305, Sony Xperia L se descurcă destul de bine în teste sintetice, chiar dacă performanţele pe partea de CPU nu impresionează în mod deosebit.

  • AnTuTu – 9154 (CPU 1725, RAM 1057, GPU 5490, I/O 882)
  • Quadrant – 4179 (CPU 6503, Mem 6737, I/O 4659, 2D 1006, 3D 1989)
  • GFXBench 2.7.2 (T-Rex HD) – 5.0 fps Offscreen, 13 fps Onscreen
  • Vellamo (HTML5) – 1662

Camera foto

Ajutat de o cameră foto cu autofocus şi senzor de 8MP, Sony Xperia L reuşeşte să obţină poze clare, bine expuse şi cu un nivel de zgomot cel puţin acceptabil. Paleta de culori folosite este bogată şi reflectă îndeaproape tonalităţile peisajului observat.

Pozele obţinute în spaţii închise cu ajutorul blitz-ului LED arată şi ele destul de bine dacă distanţa până la subiectul imortalizat nu este prea mare, însă pot fi necesare mai multe încercări pentru a obţine focalizarea corectă a imaginii. Nivelul detaliilor se păstrează la un nivel suficient chiar şi în poze mai slab iluminate, însă în porţiunile umbrite din cadru se face remarcată o amplificare pronunţată a zgomotului de fundal.

Sony Xperia L – video sample download

Din păcate funcţia de filmare disponibilă pentru utilizatorii Sony Xperia L este limitată la rezoluţie HD. Capturile obţinute arată însă destul de bine, reuşind să redea suficiente detalii fără a introduce prea multe defecte de compresie şi zgomot de fundal. Fişierele cu format MP4 ocupă însă mult spaţiu în memoria telefonului, respectiv 100 MB pentru fiecare minut de înregistrare la calitate maximă.

Autonomie

Chiar dacă se bucură de un acumulator destul de mare, Xperia L poate fi pus în dificultate de ecranul cu diagonală 4.3 inch şi chipset-ul de generaţie nu tocmai nouă. Astfel, cu aproximativ o oră de apeluri telefonice în fiecare zi şi acces permanent la internet prin conexiune WiFi, respectiv luminozitatea ecranului ajustată automat, Xperia L oferă aproximativ 2 zile de mobilitate.

Includerea sesiunilor de jocuri Android poate reduce autonomia la mai puţin o zi, mai ales dacă şi luminozitatea ecranului este lăsată la un nivel ridicat.

Sony Xperia L - acumulatorul detaşabil de 1750 mAh

În zilele mai puţin aglomerate, dezactivarea conexiunii WiFi şi folosirea ocazională a telefonului poate extinde autonomia bateriei la aproximativ 3 zile.

Concluzie

Cu un preţ de 1200 Lei în pachet retail, Sony Xperia L este o opţiune demnă de luat în seamă pentru fanii Sony Xperia şi nu numai. Pentru această sumă ne alegem cu un smartphone atrăgător din privinţa aspectului exterior, dar care are şi numeroase alte atuuri. Ecranul este de calitate mulţumitoare, chipsetul dual-core ajutat cu suficientă memorie RAM ţine pasul fără prea mari dificultăţi cu sistemul Android Jelly Bean, camera foto de 8MP nu dezamăgeşte iar slot-ul pentru card microSD oferă flexibilitate în privinţa extinderii ulterioare a spaţiului de stocare.

Utilizatorii mai exigenţi ar putea remarca însă unghiurile de vizibilitate ale ecranului mai puţin generoase, dar şi lipsa suportului pentru filmare la rezoluţie 1080p. Autonomia bateriei de 1750 mAh este în general suficientă, dar fără a impresiona în mod deosebit.

Părţi pozitive

Design plăcut, cu finisaje de bună calitate
Ecran bine iluminat
Chipset cu performanţe decente şi suficientă memorie RAM
Spaţiu de stocare expandabil
Cameră foto de 8 MP, cu buton dedicat pentru poze
Sistem de notificare LED strip
Difuzor extern foarte puternic

Părţi negative

Unghiurile de vizibilitate puteau fi mai bune
Funcţie de filmare limitată la rezoluţie 720p
Buton Lock predispus la apăsare accidentală
Funcţia de vibraţii nu este suficient de puternică

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult