Sony Xperia SP, un telefon Android mid-range puternic şi elegant

Sony Xperia SP, un telefon Android mid-range puternic şi elegant

Sony a debutat cu dreptul în acest an, Xperia Z fiind un produs foarte bine primit şi marcând întoarcerea companiei în liga producătorilor apreciaţi de telefoane. După ce a demonstrat că nu a uitat cu se fabrică modelele de vârf care să-i susţină imaginea, a venit însă timpul completării ofertei cu modele mai accesibile, iar telefonul Android mid-range  Xperia SP este primul dintre acestea care ajunge în mâinile noastre.

Construcţie, design, ergonomie

În ultimul an, Sony a experimentat cu diverse forme pentru carcasele telefoanelor sale Android, însă Xperia SP se face remarcat printr-o formă şi construcţie nouă, care nu se aseamănă cu nimic din istoria recentă a companiei.

Elementul caracteristic al carcasei este rama fabricată dintr-o singură bucată solidă de aluminiu, care acoperă integral muchiile carcasei. Teşită uşor către partea frontală, această ramă susţine toate butoanele şi toţi conectorii terminalului, fiind totodată şi structura de rezistenţă a carcasei. Se remarcă butonul rotund Power/Lock fabricat din aluminiu, care este plasat ergonomic la jumătatea muchiei laterale din partea dreaptă, un element preluat de altfel de la Xperia Z, şi prezenţa unui buton dedicat pentru camera foto.

Partea frontală este acoperită integral de panoul protector fabricat din Gorilla Glass, care este întrerupt doar de grila difuzorului şi perforaţia microfonului principal. După cum se remarcă, Sony a preferat butoanele software, din această cauză şi marginea inferioară a părţii frontale fiind îngustă. Din păcate, rama din aluminiu este tăiată la acelaşi nivel cu stratul protector din sticlă, ceea ce înseamnă că ecranul nu va fi protejat atunci când telefonul este aşezat cu faţa în jos.

Partea posterioară este acoperită integral cu un capac detaşabil. Fabricat dintr-un material plastic foarte subţire, acest capac are o rugozitate fină, care-l face foarte plăcut la atingere, dar care este totodată şi o capcană sigură pentru transpiraţie. Sistemul său de prindere este bun, remarcându-se totuşi o îmbinare cam slabă lângă fanta de unde acesta se detaşează, însă dezamăgirea cea mare este dată de lipsa accesului la baterie.

Sony a preferat să implementeze un capac care să ascundă locaşurile pentru cartela Micro SIM şi card-ul Micro SD în loc să perforeze rama laterală din aluminiu pentru două sloturi, însă bateria nu poate fi schimbată de utilizator deoarece este lipită de restul carcasei interioare.

Cel de-al doilea element caracteristic al carcasei este banda transparent cu LED-uri, care a fost un detaliu particular al gamei NXT de acum un an. Dacă aceasta a dezamăgit puţin la acea vreme deoarece, fără ajutorul unor terţe aplicaţii, nu era decât un sistem de iluminare pentru butoanele de control, de data aceasta Sony a folosit-o cum trebuie. Folosind 3 LED-uri multicolore, banda transparentă din partea de jos a carcasei este un acum sistem de semnalizare pentru baterie, SMS, email, telefonie, alarme si alte notificări, utilizatorul putând alege pentru acestea şi o culoare din cele 7 disponibile.  Acesta este folosit şi de aplicaţiile Walkman sau Album ca supliment vizual pentru redarea audio sau afişarea imaginilor.

Având dimensiuni de 130.6 x 67.1 x 10 mm, Xperia SP are dimensiuni obişnuite pentru un telefon cu ecran de 4,6”, fiind poate uşor mai gros decât ne-am aştepta de la un produs modern . Mai deranjantă este însă greutatea de 155 de grame, care-l face un telefon greu, vina fiind, evident, a ramei groase din aluminiu. Deşi cam colţuros, terminalul are totuşi o formă confortabilă, spatele uşor curbat şi rama teşită asigurând o priză bună în mână.

Ecran, hardware, specificaţii, autonomie

Din momentul în care vârfurile de gamă Android au migrat către rezoluţia Full HD, din ce în ce mai multe modele mid-range au început să folosească rezoluţia HD, iar Xperia SP este unul dintre acestea. Rezoluţia de 1280 x 720 pixeli pe un ecran de 4,6” duce densitatea la 319 ppi, un nivel foarte bun la care textul şi imaginile sunt afişate suficient de bine încât pixelii individuali să fie invizibili. Ca şi terminalele Lumia recente, şi Xperia SP oferă un ecran tactil cu o suprafaţă capacitivă foarte sensibilă, care permite utilizarea ecranului cu mănuşi sau obiecte metalice neizolate.

Acest aspect pozitiv este tras în jos, din nou, de unul dintre acele panouri mediocre pe care Sony insistă să le folosească chiar şi în cazul unor telefoane scumpe. Este adevărat, ecranul Xperia SP oferă o luminozitate maximă ridicată şi o vizibilitate bună în lumina solară, însă acestea sunt singurele lucruri pozitive, alături de rezoluţie, care pot fi spuse despre el. Panoul TFT are un nivel de negru slab, contrastul este modest, culorile sunt spălăcite iar unghiurile de vizibilitate sunt scăzute, ecranul fiind de fapt cel mai dezamăgitor aspect al acestui telefon.

Dacă alegerea ecranului a fost neinspirată, platforma hardware aleasă de Sony a fost o surpriză plăcută. Făcând parte din familia Snapdragon S4 Pro, MSM8960T este fratele mai mic şi mai puţin cunoscut al celebrului APQ8064, care a fost implementat în Xperia Z, Nexus 4 şi altele telefoane puternice, fiind o versiune dual-core a acestuia. Ca şi APQ8064, MSM8960T foloseşte puternicul procesor grafic Adreno 320, care l-a propulsat în plutonul celor mai puternice terminale ale momentului, iar pierderea a două nuclee Krait din cele patru, tactate tot la 1,7 GHz, nu l-a penalizat prea mult în celelalte teste.

  • Ecran: TFT, 4,6”, 1280 x 720, Gorilla Glass
  • Sistem de operare: Android 4.1.2
  • Chipset:  Qualcomm MSM8960T
  • Procesor:  Krait, 1,7 GHz, dual-core
  • Procesor grafic: Adreno 320
  • RAM: 1 GB
  • Memorie: 8 GB (5,8 GB disponibil)
  • Card: da, MicroSD
  • 3G: HSDPA, HSUPA
  • 4G: Da, Cat 3
  • WiFi: 802.11 a/b/g/n
  • Bluetooth: 4.0, A2DP
  •  USB: microUSB
  • Cameră foto:  8 MP, F/2.4, autofocus, HDR
  • Filmare video: 1080p, autofocus, HDR
  • Cameră frontală: VGA
  • Baterie:  2370 mAh
  • Dimensiuni: 130.6 x 67.1 x 10 mm
  • Greutate: 155 grame
  • Altele: NFC, Micro SIM, Wi-Fi Direct

Combinaţia dintre acest procesor Qualcomm şi bateria cu o capacitate de 2370 mAh a oferit o autonomie foarte bună de 35 de ore. Aceasta a fost obţinută într-un regim mediu de utilizare, care a implicat setarea a trei conturi (email, Facebook şi Twitter) cu push activat şi utilizarea variatelor aplicaţii (inclusiv captură foto ocazională şi 20 minute de localizare GPS) pentru un timp total de 3,5 ore cu ecranul pornit, în condiţiile în care conexiunile Wi-Fi (always on) şi 3G au fost active câte 9 ore fiecare.

Sistem de operare, aplicaţii, telefonie

Pentru cei care au mai folosit versiunile recente ale software-ului Sony, Xperia SP nu oferă nimic nou. Peste sistemul de operare Android 4.1.2 este implementata o interfaţă simplă, elegantă şi rapidă, aceasta oferind şi o serie de setări suplimentare interesante.

Una dintre cele mai utile opţiuni proprietare este panoul de Power Management, acesta oferind un mod de blocare a conexiunilor de date când ecranul este închis, opţiune care măreşte o autonomie deja bună, şi geofencing-ul pentru conexiunea wireless, care poate fi activată automat în locurile dorite de utilizator.

Setările de ecran includ, pe lângă procesarea BRAVIA Engine 2, care funcţionează însă doar în câteva din aplicaţiile media Sony, opţiunea de calibrare a nivelului de alb, o colecţie de teme pentru interfaţă şi setările pentru banda luminoasă. Alte facilităţi care se remarcă sunt serverul DLNA inclus, util pentru partajarea media în reţea, suportul pentru gamepad-ul wireless al consolei PlayStation 3, opţiunea de streaming audio/video wireless şi integrarea Facebook pentru contacte şi calendar.

Lista de aplicaţii preinstalate este mică, remarcându-se aplicaţia TrackID, un înlocuitor bun pentru SoundHound sau Shazam, Car Mode pentru utilizarea navigaţiei GPS în maşină şi o aplicaţie pentru backup. Telefonul include şi suita OfficeSuite 7 şi soluţia de navigaţie Wisepilot, ambele, din păcate, în versiune trial. Nu trebuie uitate nici micro-aplicaţiile, care sunt integrate în ecranul Recent Apps, lista acestora fiind însă foarte scurtă: calculator, timer, notiţe şi Voice Recorder.

Xperia SP oferă o prestaţie bună a modulului de telefonie, atât microfonul cât şi casca având o fidelitate mare şi un nivel sonor ridicat. Difuzorul extern este însă cam mic, volumul  şi fidelitatea acestuia fiind doar mulţumitoare.

Camera foto/video

Ca multe alte telefoane mid-range, Xperia SP oferă o cameră foto care nu se face remarcată prin facilităţi deosebite, acesta folosind un senzor de 8 MP cuplat cu un ansamblu optic cu diafragmă F/2.4. Aplicaţia software este bogată, aceasta oferind, pe lângă opţiunile obişnuite precum alegerea unei scene, HDR, panorama sau filtre de procesare, şi posibilitatea de ajustare a metering-ului sau tipul de focalizare.

Din punct de vedere al calităţii, camera din Xperia SP este o colecţie de plusuri şi minusuri. Imaginile capturate au o expunere bună, contrast optim şi un balans de alb de cele mai multe ori ales corect, însă nivelul zgomotului este prea mare, culorile au o saturaţie exagerată, nivelul detaliilor este mediocru iar suprafeţele strălucitoare provoacă uneori aberaţii cromatice grave.

Captura video este foarte stabilă, numărul de cadre pe secundă fiind practic bătut în cuie la 30. Fluxul H.264 1080p are un bitrate de 17Mbps, cadrele având în general parametri similari celor ai capturii statice, nivelul detaliilor fiind însă slab şi remarcându-se în plus şi prestaţia inconsistentă a focalizării continue. În timpul capturii video se pot captura şi cadre separate, însă rezoluţia lor este de numai 1 MP, ceea ce le face inutile.

Mostră 1080p, ZIP, 80 MB

Redare audio/video, GPS

Aplicaţia Walkman pentru redarea audio este un centru media complex, aceasta oferind o gamă bună de opţiuni. Pe lângă sortarea albumelor după album şi artist, acesta oferă şi liste de redare şi cunoscutul SenseMe, serviciul care analizează piesele audio pentru a le grupa după tempo şi creează liste automate în funcţie de aceste criterii, şi integrarea Facebook.

Procesarea audio este bogată, Xperia SP oferind un egalizator cu 5 benzi şi amplificarea basului, normalizare în timp real, amplificare a separaţiei stereo şi emularea unor medii de audiţie precum studio, sală de concert sau club. Sunetul redat are un bas bine definit, înalte puternice şi dinamică bună, însă nivelul distorsiunilor este cam mare şi-l împiedică să fie un player foarte bun.

Playerul video oferă ca opţiuni, pe lângă procesarea audio deja descrisă mai sus, procesarea de imagine Bravia, Pan and Scan, integrare Gracenote pentru descărcarea informaţiilor suplimentare despre filme şi recunoaşterea automată a serialelor TV, aparent acesta folosind aceeaşi sintaxă pentru denumiri ca Plex Media Server. Suportul pentru codecuri este însă dezamăgitor deoarece lipsesc codecurile AC3 şi DTS şi suportul pentru subtitrări.

Cei care vor intenţiona să folosească Xperia SP pentru navigaţie sau orientare vor găsi o prestaţie foarte bună a soluţiei Qualcomm. Localizarea asistată la rece este rapidă, cea la cald este de multe ori cvasiinstantanee, iar puterea antenelor este bună, GPS test arătând că, atunci când vederea este cât de cât liberă, terminalul are un SNR solid în jurul valorii 40.

Concluzii

Având un preţ de circa 1600 de lei, Xperia SP este o opţiune foarte bună pe gama Android mid-range. Acesta oferă o carcasă frumoasă, banda luminoasă fiind un detaliu original foarte util, performanţe foarte bune, autonomie ridicată şi o interfaţă rapidă. La fel ca în cazul altor modele din această gamă de preţ, camera foto nu impresionează cu nimic, singurul aspect cu adevărat neplăcut fiind calitatea cam slabă a ecranului.

Părţi pozitive

Perfomanţe hardware
Autonomie
Construcţie
Banda luminoasă pentru semnalizare
Redare audio

Părţi negative

Ecran cu culori fade şi contrast slab
Cameră foto
Greutate

Urmărește Go4IT.ro pe Google News