Sony Xperia Z1 – rafinat şi mult mai performant

Sony Xperia Z1 - rafinat şi mult mai performant

Nu cu mult timp în urmă am avut posibilitatea să punem unul lângă altul trei din cele mai performante smartphone-uri lansate anul acesta. Din păcate, Sony Xperia Z a fost surclasat la multe capitole de HTC One şi Samsung Galaxy S4, în ciuda faptului că are punctele sale forte. Zvonurile despre Honami, urmaşul său au apărut încă de anul trecut. Chiar şi producătorul s-a supărat puţin pentru faptul că informaţiile despre Xperia Z1 au apărut neoficial în lunile dinainte de lansare, iar cei mai mulţi utilizatori ştiau deja la ce să se aştepte.

Sony Xperia Z1 - noul smartphone de top rezistent la apă

Nu cred însă că prea mulţi s-au aşteptat ca Sony Xperia Z1 să fie un Xperia Z mult mai rafinat şi mai performant. Ţinând cont de faptul că tocmai a intrat pe piaţa din Marea Britanie, Xperia Z1 este acum cel mai performant smartphone cu Android pe care-l puteţi cumpăra.

Construcţie

Acesta este primul capitol la care se poate observa faptul că Xperia Z1 este un Xperia Z mai rafinat. Sony a ţinut să sublinieze că noul cadru exterior al terminalului nu mai este din plastic, ci metalic, fiind şlefuit dintr-o singură bucată de aluminiu. Asta înseamnă că întreaga carcasă este mai rigidă şi rezistentă. Cele două feţe sunt acoperite tot cu sticlă, însă în jurul lor se află bandă de plastic negru, uşor înălţată. Atunci când telefonul este amplasat pe o suprafaţă perfect plană, sticla nu o atinge. Mai mult, ca şi în trecut, Sony Xperia Z1 vine cu folii de plastic preaplicate pe ambele feţe.

Sony Xperia Z1 - rama telefonului este dintr-o singură bucată

Smartphone-ul de faţă are certificare IP58 de rezistenţă la apă şi la praf. Asta înseamnă că va putea fi scufundat până la o adâncime de 1 m în apă şi va supravieţui acolo un timp îndelungat. Pentru unii, acesta este un avantaj foarte important. El vine însă cu o mică problemă: conectorii trebuie să fie protejaţi de capace cu garnitură de cauciuc. Faţă de Xperia Z, noul model aduce o schimbare. Mufa audio nu mai are nevoie de capac. Ea este rezistentă la apă, însă producătorul recomandă ca ea să nu fie folosită timp de 30 minute după ce telefonul a fost scos din apă.

Butonul de pornire al lui Sony Xperia Z1 este acum puţin mai mic, iar cel pe pentru volum a fost scurtat. Ele şi-au păstrat poziţia foarte ergonomică pe latura din dreapta a dispozitivului. În locul deschiderii pentru difuzor a apărut acum un buton dedicat pentru camera foto, un lucru pe care ni l-am dorit la Xperia Z. De asemenea, producătorul a ascultat criticile legate de volumul şi amplasarea difuzorului. Soluţia aleasă a fost poziţionarea a două difuzoare pe latura inferioară, în spatele unei grile metalice. Între ele se află microfonul pentru convorbiri. Vom discuta mai târziu despre volumul şi calitatea noilor difuzoare.

Sony Xperia Z1 - butoanele sunt mai mici şi acum avem declanşator

Dacă le ţii în mână, vei observa uşor că Xperia Z1 este puţin mai mare decât Xperia Z. Acest fapt este confirmat de lista de specificaţii. Noul model este cu 5 mm mai lung, 3 mm mai lat şi 1,6 mm mai gros. Şi la capitolul greutate avem o diferenţă ce este uşor de observat. Xperia Z1 cântăreşte 170 g, faţă de 144 g, cât cântărea modelul anterior. Diferenţa în lungime ar putea fi justificată de baterie şi camera foto principală. Noul modul foto are un senzor mare pentru un smartphone şi necesită un obiectiv mai generos. El este încadrat perfect de ecran şi rama metalică a telefonului. Dacă Xperia Z venea cu o baterie de 2.300 mAh, noul top de gamă se laudă cu o capacitate de 3.000 mAh.

LED-ul de stare al smartphone-ului iluminează decupajul de deasupra ecranului unde se află casca. Toate notificările sunt uşor vizibile, LED-ul fiind multicolor. Un decupaj similar se află pe spatele carcasei lui Xperia Z1, în aceeaşi zonă. El ascunde cel mai probabil unul din microfoanele pentru camera video. Pentru înregistrare stereo este folosit şi microfonul principal, de pe latura inferioară.

În pachet

Telefonul primit pentru teste nu a venit în cutia comercială. Au lipsit căştile, fiind prezente însă încărcătorul de 1,5 A şi cablul de date. Pentru topurile de gamă anterioare, Sony a folosit căştile MH750 (Xperia T) şi MH-EX300AP (Xperia Z).

Cele două difuzoare şi microfonul sunt amplasate în spatele grilei

Specificaţii

  • Ecran: 5”, 1080×1920, Triluminos Display, TFT
  • Sistem de operare: Android 4.2.2 Jelly Bean
  • Chipset: Qualcomm Snapdragon 800 MSM8974
  • Procesor: 2,2 GHz, quad core, Krait
  • RAM: 2 GB
  • Memorie: 16 GB, 12 GB date + user
  • Card: microSD (max 64 GB SDXC)
  • SIM: micro SIM
  • 3G/4G: HSDPA 42 Mbps, LTE Cat 4 150 Mbps
  • WiFi: 802.11a/b/g/n/ac, WiFi Direct
  • Bluetooth: 4.0 cu A2DP şi ANT+
  • NFC: da
  • GPS: da, cu A-GPS, GLONASS
  • USB: USB 2.0
  • Cameră foto: 20,7 MP, 1/2.3”, Exmor RS, F2.0, autofocus, LED, obiectiv G, HDR
  • Filmare video: 1920×1080, 30 fps, stabilizare, HDR
  • Cameră video secundară: 2 MP, filmare full HD
  • Baterie: 3.000 mAh
  • Dimensiuni: 144 x 74 x 8,5 mm
  • Greutate: 170 g

Ecranul

Am fost dezamăgit puţin de ecranul lui Sony Xperia Z. Privit direct, el arăta foarte bine şi reda culorile fără a le exagera. Din păcate, unghiurile de vizibilitate nu erau potrivite pentru un top de gamă. Sony nu vrea încă să folosească alt tip de panou pentru modelul său de top, însă Xperia Z1 stă mai bine decât modelul precedent. Secretul stă în portarea tehnologiei Triluminos Display de la televizoare la ecranele mici ale telefoanelor. Fiecare pixel are acum în plus câte un subpixel verde şi roşu. Asta înseamnă că panoul poate afişa mai multe nuanţe de culori.

Sony Xperia Z1 - ecranul full HD Triluminos

Atunci când am comparat cele trei topuri de gamă cu Android lansate la începutul anului, am ţinut să subliniez faptul că ecranul Super AMOLED lui Samsung Galaxy S4 doar pare a fi cel mai bun. Culorile afişate pe profilul standard sunt suprasaturate, iar atunci când faci poze, ele vor arăta mai bine pe ecranul telefonului decât pe un monitor profesional. Ecranul lui HTC One stă mai bine, dar cred că lozul câştigător l-a tras Sony cu acest nou tip de panou. Vorbesc aici din perspectiva celui care apreciază culorile afişate corect, care nu-ţi ard retina, fiind suprasaturate.

Pentru procesarea imaginii afişate, Sony a folosit până acum Bravia Engine pe modelele mai scumpe. Ajuns la versiunea a doua pe Xperia Z, acesta a fost înlocuit cu X-Reality Engine, un sistem preluat de la ultima generaţie televizoare a producătorului. Pentru a reduce cât mai mult reflexia ecranului, Xperia Z1 vine cu o nouă structură pentru panou. Între sticla de protecţie şi panoul LCD propriu-zis a fost introdus un strat de răşină transparentă. Informaţia de pe ecran este foarte uşor vizibilă în soare puternic, iar luminozitatea nu este afectată. Cu un negru destul de întunecat şi o luminozitate mult peste medie, contrastul rezultat este foarte bun.

Ecranul de deblocare şi widget-urile aferente

În final, putem concluziuna că Sony Xperia Z1 are unul din cele mai bune ecrane de pe piaţă. Singurul capitol la care nu poate sta alături de alte topuri de gamă este cel al unghiurilor de vizibilitate. În urma unei discuţii avute cu un reprezentant Sony a rezultat faptul că unghiurile de vizibilitate nu sunt o prioritate. Este mai important ca ecranul să afişeze culorile cât mai precis şi să aibă contrast şi luminozitate bune. În plus, se pare că în Japonia utilizatorii preferă să nu vadă toţi din jur ceea ce urmăresc pe ecran.

Sistemul de operare

Smartphone-ul Sony Xperia Z1 este livrat cu sistemul de operare Android 4.2.2. El aduce o serie de noutăţi faţă de versiunea 4.1.2 rulată pe Xperia Z. Meniul Settings este acum alb şi are opţiuni noi. La Xperia Conectivity găsim printre altele suport special pentru controller-ul DualShock 3 al consolei PlayStation. În partea superioară a zonei de notificări pot fi puse acum mult mai multe comutatoare, pe rânduri de câte patru. Utilizatorul poate alege până la 16 comutatoare.

Comutatoarele şi opţiuni pentru sertarul cu aplicaţii

Submeniul Power Management a fost modificat, iar acum oferă o estimare timpului de utilizare şi mai multe funcţii. Alături de Stamina Mode, care dezactivează conexiunea de date sau cea WiFi atunci când nu sunt folosite şi ecranul este oprit, utilizatorul are la dispoziţie un Low battery mode şi Location-based WiFi. Prima funcţie va extinde autonomia atunci când bateria este la un nivel scăzut, iar cea de-a doua va activa modulul wireless doar atunci când este în raţa unei reţele cunoscute.

Ecranul de deblocare al telefonului a primit un upgrade. Zona superioară, unde se află ceasul, accesarea cu slide a camerei foto sau a unor secţiuni personalizabile. În acestea pot fi puse o parte din widget-uri cu o anumită formă. Printre ele se numără cele pentru Gmail sau Google Now. În sertarul cu aplicaţii, meniul nu mai este disponibil în partes de sus a ecranului, ci se deschide cu un gest dinspre latura stângă spre centrul afişajului. Aplicaţiile pot fi dezinstalate direct din acest meniu. O altă menţiune notabilă este schimbarea iconiţelor pentru mini-aplicaţii.

Sony Xperia Z1 - mini aplicaţiile au iconiţe noi

Performanţe

În segmentul chipset-urilor mobile, lupta la capitolul performanţă se duce acum între Qualcomm, Samsung şi Nvidia. Qualcomm a venit cu chipset-ul Snapdragon 800, iar Nvidia ne propune Tegra 4. Samsung mai are de lucru cu chipset-ul Exynos cu opt nuclee pentru a-l aduce la un nivel de performanţă mai ridicat. În acest moment, Qualcomm are cea mai performantă ofertă, iar Xperia Z1 este primul care o aduce pe piaţă. Dacă am dori să fim corecţi, ar trebui să menţiom totuşi şi dispozitivul Xperia Z Ultra. Acesta se află însă la limită între tablete şi telefoane mobile. Este greu să mergi cu un ecran de 6,4” în buzunar.

Sony Xperia Z1 - testele de performanţă

În practică, Sony Xperia Z1 este cu 15-50% mai rapid decât Samsung Galaxy S4 şi HTC One. În noul 3DMark, cel mai simplu test nu primeşte un scor deoarece ar fi prea mare. Singurul test în care Xperia Z1 nu ajunge în top este BrowserMark 2, însă acesta depinde destul de mult de browser. În testele de performanţă, telefonul s-a încălzit pe spate. De asemenea, în timpul testului de autonomie video, aceeaşi zonă a fost doar călduţă. Temperatura nu este o problemă pentru Xperia Z1 atunci când este folosit zi de zi.

  • 3DMark 2013 Ice Storm Unlimited – 17.308
  • AnTuTu – 33.673
  • BrowserMark 2 – 2.389
  • Geekbench 3 – 2.645
  • Quadrant – 20.376
  • Vellamo – 2.909

Multimedia

Când porneşti telefonul, eşti întâmpinat pe ecranul principal de aplicaţiile Walkman, Album, Movies şi Sony Select. Despre Walkman am mai vorbit şi cu altă ocazie, acesta fiind unul dintre cele mai bune playere audio oferite pe platforma Android. Album şi Movies sunt aplicaţiile personalizate de Sony pentru afişarea imaginilor şi redarea clipurilor din memorie. Xperia Z1 oferă acum acces la serviciul Video Unlimited, însă el nu pare să fie disponibil în ţara noastră. De asemenea, utilizatorul poate accesa PlayStation Store prin aplicaţia PlayStation Mobile.

Testat cu căşti de calitate, Sony Xperia Z1 are o ieşire audio foarte bună. Nu există zgomot de fond sau distorsiuni la volum maxim. Playerul audio Walkman oferă egalizator personalizabil şi efecte de surround. Playerul video este ok, însă nu suportă unele codec-uri.

Camera foto

Sony a avut ambiţii mari cu camera foto a lui Xperia Z1. A luat astfel un senzor dintr-o cameră compactă, cel mai probabil HX50V pe care am testat-o şi noi şi a pus-o în spatele unui obiectiv nou. Acesta a fost realizat de divizia foto a gigantului Sony şi poartă indicativul G. Părerea personală este că Sony a avut o idee bună, dar nu a pus-o în practică aşa cum trebuie. Senzorul folosit este mai mare decât cele pe care le găsim de obicei într-un smartphone, însă are şi foarte mulţi megapixeli. Acest fapt anulează într-un fel avantajul unui senzor cu o suprafaţă mai mare.

Camera foto cu senzor de 20,7 MP şi obiectiv G

Din punctul meu de vedere, pentru a oferi o cameră foto cu performanţe foarte bune, Sony avea două opţiuni. Fie folosea un senzor mai mare, însă limita rezoluţia la 8 MP sau 10 MP, aşa cum a făcut Apple cu noul iPhone 5S, fie alegea reţeta folosită de Nokia cu 808 PureView şi Lumia 1020. Din cei 20,7 MP ar fi trebuit să scoată o imagine de 3 MP sau 5 MP cu o calitate foarte bună, prin procesare avansată.

Opţiunile pentru modul Manual şi funcţia de realitate augmentată

Aş fi vrut să pot lăuda camera foto a lui Sony Xperia Z1, însă nu pot. Mulţi pixeli mici nu pot să ofere o calitate bună a imaginii. De la început trebuie să spun că utilizatorul obişnuit va avea parte de poze la 8 MP dacă foloseşte modul Intelligent Auto. Aplicaţia nu te lasă să modifici multe setări în acest mod, iar rezoluţia maximă acceptată este 8 MP, pozele fiind realizate în format 16:9. Când accesezi modul Manual poţi face poze la rezoluţia maximă a camerei foto şi în format 4:3. Valorile ISO disponibile sunt de la 50 la 800, însă am observat că aplicaţia trece peste ele. Când am vrut să fac un test ISO în interior, telefonul a considerat că timpii de expunere pentru ISO 50 şi ISO 100 erau prea mari. În concluzie, cele două imagini au fost realizate cu valori ISO 200 şi respectiv 125. Este posibil ca sistemul de stabilizare digitală a imaginii să fi fost activat.

Auto, 8 MP Manual, 8 MP
Auto, 20 MP Auto, ISO 1250
Auto, 20 MP, fără HDR Auto, 20 MP, HDR

Poate că aş fi trecut cu vedere acest lucru, dar am fost puţin dezamăgit şi de obiectivul lui Xperia Z. Pe unele imagini se pot observa zone soft în jumătatea dreaptă. Funcţia HDR este disponibilă în setări, însă ea foloseşte tehnica combinării cadrelor. Aceasta este o problemă atunci când unele elemente din cadru sunt în mişcare. În plus, diferenţa dintre cadrele cu HDR activat şi cele fără este greu de observat. Cred că Sony va trebui să ofere un update pentru aplicaţia foto, care să corecteze problemele menţionate aici. Lăsând detaliile la o parte, pozele arată bine per ansamblu, culorile fiind plăcute şi naturale. LED-ul de lângă camera foto nu este foarte puternic, el fiind util doar atunci când subiectul este la mai puţin de 1 m distanţă.

ISO 250, cu blitz ISO 500, fără blitz
AR Effects, ISO 1000 Macro, ISO 50

Test ISO

ISO 125 ISO 200
ISO 400 ISO 800

Filmare

Calitatea filmărilor oferite de Xperia Z1 este bună. Clipurile filmate la rezoluţie full HD sunt salvate în container MP4 cu compresie H.264 de 18 Mbps. Detaliile sunt bine redate, iar calitatea imaginii este foarte bună. Atunci când stabilizarea imaginii este activă, deschiderea cadrului este mai mică. Mai jos găsiţi două clipuri de test. Cel filmat la rezoluţie 720p are opţiunea HDR activată.

Clip 1920×1080 – 67 MB
Clip 1280×720 – 43 MB

Autonomia

Dacă Sony Xperia Z venea cu o baterie de 2.300 mAh, modelul de faţă oferă un acumulator mult mai generos. Pentru a acomoda cei 3.000 mAh, carcasa este devenit mai lungă şi mai groasă. Atunci când telefonul este folosit intens, el va oferi o autonomie mai mare de 24 de ore. În unele cazuri, a fost necesară reîncărcarea bateriei după o zi şi jumătate. Dacă se activează setările de Power Management şi smartphone-ul este folosit puţin, autonomia poate să ajungă la patru zile. Spre exemplu, folosit zilnic 30 de minute pentru convorbiri, 30 de minute pentru browsing prin WiFi sau 3G şi o oră pentru redare audio, după două zile bateria mai avea 45% din capacitate.

În testul nostru de redare video, Sony Xperia Z1 a oferit o autonomie de 9 ore. În acest timp a fost redat un film 720p cu ajutorul unui player video cu decodare hardware. Luminozitatea ecranului a fost fixată la 65%, iar căştile au fost folosite pentru redare audio.

Preţ şi disponibilitate

Sony Xperia Z1 este aşteptat pe piaţa românească la un preţ de aproximativ 600 €. El ar trebui să fie disponibil la finalul lunii septembrie sau începutul lunii octombrie.

Concluzie

Sony Xperia Z1 este un adevărat top de gamă. Remarcabil este faptul că acesta este un top de gamă rezistent la apă. El îmbunătăţeşte multe aspecte ale modelului anterior. Avem un chipset foarte performant, chiar cel mai performant la ora actuală, un ecran excelent şi o construcţie foarte solidă. Da, este puţin mai mare decât Xperia Z, însă în carcasă a intrat acum o baterie de 3.000 mAh, ce aduce un spor de autonomie.

Sony Xperia Z1 - un top de gamă rafinat

Camera foto a fost cea mai mare dezamăgire. Ne aşteptam ca Xperia Z1 să se plaseze în topul smartphone-urilor cu cele mai bune performanţe foto. Din păcate, senzorul cu foarte mulţi pixeli produce un zgomot de imagine puternic, iar obiectivul nu este foarte clar în orice situaţie. Dacă vă împăcaţi cu pozele de test de mai sus, atunci aveţi aici un smartphone ce va atrage privirile. Sony Xperia Z1 va avea în curând mai mulţi competitori, însă va rămâne singurul top de gamă rezistent la apă.

Părţi pozitive

cel mai performant chipset de pe piaţă
carcasă foarte bine construită şi rezistentă la apă
ecran luminos, ce redă culori naturale
autonomie peste medie

Părţi negative

unghiurile de vizibilitate ale ecranului nu sunt cele mai bune
camera foto dezamăgeşte

Urmărește Go4IT.ro pe Google News