Top 10: cele mai bune smartphone-uri din 2014

Top 10: cele mai bune smartphone-uri din 2014

Cum finalul de an se aproprie cu repeziciune, a venit timpul să trecem în revistă telefoanele mobile lansate în 2014 şi să le alegem pe cele mai importante dintre acestea. Înainte de a purcede, trebuie să subliniem faptul că alegerile noastre nu au fost influenţate doar de specificaţiile sau prestaţiile tehnice, ci au încercat să ţină cont de noutatea anumitor tehnologii, de modul de implementare a acestora, de factorul de noutate şi alte aspecte mai mult sau mai puţin subiective care fac diferenţa dintre un produs strălucitor şi unul banal.

Anul care se va termina în curând a fost marcat de câteva mişcări de piaţă foarte interesante. Prestaţia producătorilor chinezi, care s-a făcut remarcată încă din 2013, a continuat pe o pantă ascendentă şi s-a concretizat prin intrarea celor de la Xiaomi în topul celor mai mari producători de smartphone-uri, alături de Huawei şi Lenovo. Mai mult, compania Motorola şi-a schimbat iar proprietarul şi a ajuns acum în portofoliul Lenovo, consolidând astfel poziţia unei companii chineze care domină în prezent piaţa PC şi visează la o ascensiune similară pe piaţa telefoanelor mobile.

Evoluţia producătorilor consacraţi nu a fost tot atât de fastă, remarcându-se diminuarea profiturilor şi vânzărilor Samsung timp de trei trimestre consecutive şi situaţia financiară problematică a celor de la Sony Mobile. Alţii au dus-o însă mai bine: Apple s-a bucurat de un an bun şi de creşteri ale vânzărilor, iar evoluţia pozitivă din ultimii doi ani a celor de la LG Mobile le-a permis reîntoarcerea pe profit. În rest, HTC a început să dea semne de revigorare fără a ieşi însă din zona incertitudinii, iar Nokia Devices & Services a fost încorporată într-un final în cadrul Microsoft Mobile.

Din punct de vedere tehnologic, anul care tocmai se încheie o fost marcat de apariţia ecranelor cu rezoluţie Quad HD, de rata de adopţie crescută a ecranelor mari în faţa căreia a cedat până şi Apple, de dezmorţirea echipei de design Samsung, de încorporarea modem-urilor LTE în telefoanele entry-level şi de începutul migrării ecosistemului Android la arhitectura ARM pe 64 de biţi. Dintre acestea, doar ultimele două tendinţe sunt cu adevărat importante, însă impactul acestora se va putea observa treptat abia în cursul anilor care vor urma.

Remarcabile dar indisponibile în România

OnePlus One: Configuraţia hardware puternică, distribuţia software alternativă CyanogenMod şi preţul atractiv au fost factorii care au transformat One într-unul dintre cele mai mediatizate telefoane ale anului. OnePlus One nu a fost lipsit de unele probleme, însă acest aspect era de aşteptat şi de înţeles în cazul unui telefon fabricat cu un cost minim de producţie. Compania a reuşit să producă însă mai multă vâlvă decât telefoane efective, iar sistemul de comercializare bazat pe invitaţii cu restricţii regionale şi stocurile mereu epuizate au făcut o adevărata aventură din procurarea acestui telefon. Iar dacă OnePlus One nu vrea să se lase vândut, nici noi nu putem să-l includem într-un clasament cu relevanţă locală

Google Nexus 6: Oferit la un preţ mai mare decât cel cerut până acum, Nexus 6 s-a depărtat de ideea „ieftin şi bun” care a adus celebritatea gamei de telefoane şi tablete Google. Cam mare pentru gusturile multor utilizatori, Nexus 6 rămâne însă un terminal de referinţă impresionant care oferă o configuraţie hardware excelentă, un ecran Quad HD cu diagonală de 5,96” şi, bineînţeles, avantajul utilizării unei platforme software Android nemodificate. Dacă Samsung şi LG, producătorii celor patru generaţii anterioare de telefoane Nexus, s-au străduit să-şi ofere produsele şi pe plan local, noul Nexus 6 este fabricat însă de către o companiei care a uitat de existenţa României: Motorola. În plus, nici măcar disponibilitatea din Google Play nu a fost prea grozavă, iar Nexus 6 a fost greu de obţinut nu doar pentru utilizatorii români.

Top 10 smartphone 2014

10: Nokia Lumia 930 (review)

Cel de-al doilea terminal Windows Phone care foloseşte puternica platformă Snapdragon 800, Lumia 930 a fost însă mai compact şi mai atractiv decât gigantul Lumia 1520 care l-a precedat. Dincolo de evoluţia platformei hardware, care a redus semnificativ handicapul dintre telefoanele Windows Phone şi cele Android, Lumia 930 oferă o carcasă solidă, un ecran AMOLED frumos şi o redare media bună. Terminal este însă penalizat de autonomia mică, de platforma hardware uşor depăşită chiar din momentul lansării şi de greutatea şi volumul cam mari pentru unele gusturi. În plus, implementarea PureView cu doar 20 MP nu reuşeşte să se facă remarcată atât de mult pe cât ne-am fi dorit şi este penalizată şi de unele deficienţe software.

9: Huawei Ascend Mate 7 (review)

Pentru utilizatorii care-şi doresc un telefon-gigant dar nu sunt dispuşi să plătească atât de mult pentru un iPhone 6 Plus sau un Galaxy Note 4, produsul Huawei este o opţiune excelentă. Compania a făcut eforturi să creeze telefoane pe gustul vesticilor încă din 2013, atunci când a lansat modelele Ascend P6 şi Ascend Mate, însă procesoarele proprietare HiSilicon au fost fie prea ineficiente energetic, fie prea slabe, fie ambele la un loc. Ascend Mate 7 rezolvă aceste probleme, adaugă un ecran de calitate superioară, o baterie cu capacitate mare, o cameră foto bună şi singurul senzor pentru amprente capabil să rivalizeze cu Touch ID de la Apple, le împachetează într-o carcasă frumoasă fabricată din aluminiu şi le oferă la un preţ rezonabil.

8: Sony Xperia Z3 Compact (review)

Din momentul în care Apple a renunţat la ecranul de 4”, opţiunile celor care îşi doresc un telefon mic şi puternic s-au redus vertiginos. Ţinând cont de direcţia în care merg producătorii, Xperia Z3 Compact are toate şansele să devină ultimul telefon cu adevărat performant care foloseşte un ecran mic, iar acest lucru îl face extrem de atrăgător deoarece produsul Sony oferă şi o baterie cu o autonomie foarte bună, o carcasă rezistentă la praf şi apă şi un software fluid. Acesta este însă penalizat de ecranul cu luminozitate cam mică, de procesarea foto mediocră pe care Sony tot nu a îmbunătăţit-o şi de designul mai puţin atrăgător decât cel remarcat la modelul anterior Xperia Z1 Compact.

7: Samsung Galaxy S5 (review)

Atunci când am testat vârful de gamă Samsung din acest an, am afirmat că acesta este un telefon excelent îmbrăcat în haine vechi. Produsul Samsung oferă o platformă hardware puternică, un ecran AMOLED superb, o cameră care ne-a impresionat cu captura foto diurnă şi cu captura video UHD, o baterie cu o autonomie bună şi o carcasă uşoară şi ergonomică. Telefonul păcătuieşte însă prin senzorul mediocru pentru amprente, prin performanţele software nu tocmai grozave şi, în primul rând, prin designul învechit reciclat pentru a mia oară. Iar dacă acest ultim punct de vedere pare subiectiv, vânzările sub aşteptări şi declinul profiturilor Samsung ne spun că nu suntem singurii care suntem de această părere.

6: Apple iPhone 6 (review)

După o lungă perioadă de timp în care a susţinut că ştie mai bine care este diagonala optimă a unui ecran, Apple a cedat presiunii pieţei şi a implementat un ecran cu o diagonală de 4,7”. Mai subţire şi mai elegant, iPhone 6 oferă o platformă hardware excelentă, un ecran cu o prestaţie coloristică impresionantă, o cameră foto de bună calitate, o redare audio superbă şi un senzor pentru amprente pe care te poţi baza. Noul iPhone 6 păcătuieşte însă prin autonomia şi rezoluţia sub standardele clasei superioare din care face faţă, iar lipsa stabilizării optice implementată pe versiunea superioară Plus este dezamăgitoare pentru un telefon atât de scump.

5. Sony Xperia Z3 (review)

Divizia de telefonie mobilă a celor de la Sony nu trece printr-o perioadă prea grozavă, însă acest aspect nu i-a împiedicat pe inginerii firmei să-şi facă treaba. Carcasa actualului vârf de gamă Sony a păstrat unele dintre elemente tradiţionale ale gamei Xperia Z, dar oferă o protecţie superioară la praf şi apă, este încadrată de o ramă mai elegantă din aluminiu şi a devenit mai subţire, mai uşoară şi mai ergonomică. Telefonul plusează cu o autonomie excelentă, cu un ecran superior neimpresionantelor modele folosite anterior de către Sony, cu o redare media bună şi cu un software fluid. Camera foto este însă subminată de procesarea mediocră folosită de către Sony iar preţul este puţin cam ridicat.

4. LG G3 (review)

Deoarece G2 a fost unul dintre cele mai bune telefoane ale anului trecut iar LG se afla în mod vădit pe un drum ascendent, aşteptările noastre de la noul G3 au fost şi ele crescute. Din multe puncte de vedere, noul vârf de gamă LG ne-a adus ceea ce ne-am fi dorit deoarece terminalul a păstrat carcasa cu design minimalist, ramă îngustă şi ergonomie excelentă, ne-a oferit o cameră foto foarte bună cu stabilizare eficientă şi focalizare rapidă şi le-a completat cu o platformă hardware puternică. Din păcate, punctul nevralgic s-a dovedit a fi tocmai ecranul IPS cu rezoluţie Quad HD. Pe de o parte, aceasta ne-a delectat cea mai ridicată densitate disponibilă în acest moment pe un telefon mobil şi o calibrare naturală plăcută, însă implementarea a fost penalizată de căldura degajată prea mare, de artefactele provocate de sharpening-ul artificial exagerat şi de consumul energetic ridicat care afectează autonomia întregului produs.

3. HTC One M8 (review)

HTC a reuşit să ne impresioneze acum un an cu modelul One M7, iar actualizarea M8 a adus în mare parte doar îmbunătăţiri. HTC One M8 oferă o carcasă superbă fabricată integral din aluminiu, un ecran IPS excelent, o platformă hardware puternică, o autonomie bună, impresionantul sistem stereofonic frontal BoomSound şi cea mai frumoasă şi mai fluidă interfaţă proprietară pentru platforma Android. Telefonul este însă subminat, cel puţin în ochii amatorilor de captură foto, de proastele decizii luate de HTC. Senzorul de 4 MP nu ne impresionase prea mult nici acum un an, însă de data aceasta HTC a reuşit să ne dezamăgească suplimentar prin înlocuirea extrem de utilei stabilizări optice cu un sistem Duo Camera cu atractivitate şi utilitate limitată.

2. Apple iPhone 6 Plus (review)

Apple nu doar că a lansat în toamna acestui an un terminal iPhone cu ecran mai mare, dar a intrat şi pe dinamica piaţă a telefoanelor-gigant cu iPhone 6 Plus. O versiune redimensionată şi redesenată a telefonului iPhone 6, versiunea Plus este prea mare pentru un smartphone cu ecran de 5,5”, însă dacă aţi visat vreodată la un iPhone gigant, modelul Plus oferă tot ceea ce v-aţi dori: un ecran Full HD superb, o platformă hardware foarte puternică, o autonomie excelentă şi o cameră foto foarte bună care beneficiază şi de aportul unei stabilizări optice cu o eficientă surprinzătoare. Dincolo de carcasa din aluminiu care a devenit cam mare, iPhone 6 Plus este penalizat suplimentar şi de preţul de comercializare ridicol de mare.

1. Samsung Galaxy Note 4 (review)

La fel ca Galaxy Alpha, vârful de gamă Galaxy Note 4 foloseşte un design nou, iar schimbările operate de către Samsung au fost suficient de vizibile pentru a amuţi pentru o vreme criticile. Dincolo de carcasa cu ramă din aluminiu şi sticlă protectoare 2.5D, Galaxy Note 4 oferă un procesor Exynos 7 Octa cu performanţe excelente, un ecran AMOLED excepţional cu rezoluţie Quad HD şi diagonală de 5,7”, un software fluid şi o baterie care îi asigură o autonomie bună. La aceste noutăţi se adaugă stylus-ul Wacom actualizat din punct de vedere hardware şi software, camera foto cu stabilizare optică şi un etaj audio superb, Galaxy Note 4 devenind astfel o maşinărie portabilă polivalentă care ne-a impresionat din aproape toate punctele de vedere.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News