Trimestrul trei pentru Apple: iPhone în creştere, iPad şi Mac în scădere

Trimestrul trei pentru Apple: iPhone în creştere, iPad şi Mac în scădere

Apple a anunţat rezultatele financiare pentru cel de-al doilea trimestru calendaristic şi cel de-al treilea trimestru financiar din 2013, compania depăşind aşteptările analiştilor pentru un trimestru în care nu s-au lansat produse noi şi care este, în mod obişnuit, unul destul de şters.

În cele trei luni al acestui trimestru, Apple a obţinut venituri de 35,3 miliarde dolari, în creştere uşoară cu 0,3 miliarde faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Această creştere a fost posibilă datorită vânzărilor neaşteptat de bune ale terminalelor iPhone, acesta reuşind, în ciuda concurenţei agresive şi dinamice, să ajungă în buzunare a 31,2 milioane de cumpărători. Această creştere a depăşit cu mult aşteptările analiştilor, în aceeaşi perioadă a anului trecut vânzările fiind de numai 26 de milioane.

Dacă iPhone a avut o prestaţie bună, nu acelaşi lucru se poate spune despre iPad şi Mac. În trimestrul recent încheiat, Apple a vândut doar 14,6 milioane de iPad, faţă de 16 milioane în aceeaşi perioadă a anului trecut, iar vânzările de sisteme Mac au scăzut uşor la 3,8 milioane de unităţi, faţă de 4 milioane acum un an. Ca de obicei, player-ele media iPod sunt în continua scădere, acestea ajungând acum la 32 de procente.

Dacă veniturile au fost în uşoară creştere, pentru Apple este îngrijorătoare scăderea masivă de pe piaţa chineză. O regiune cu un potenţial foarte mare, China este o piaţa extrem de importantă pentru orice producător de telefoane mobile sau tablete, însă Apple nu se mai află printre favoriţii clienţilor de acolo: veniturile au scăzut cu 43 de procente faţă de cele din trimestrul anterior şi cu 14 procente faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Din cauza succesului modelului iPad Mini şi a vânzărilor bune a mai vechilor terminale iPhone 4 si 4S, care au reprezentat jumătate din totalul telefoanelor vândute şi care sunt folosite ca opţiuni mai accesibile pe multe pieţe, inclusiv în China, marja de profit Apple a suferit şi ea o scădere uşoară, de la 42 la 37 de procente. Managerul Tim Cook a declarat că este mulţumit de aceste rezultate, reacţia pieţei bursiere confirmând acest lucru. Acesta a declarat că aşteptările pentru trimestrul următor se cifrează între 34 şi 37 de miliarde dolari.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News