Ubuntu nu renunţă la conceptul smartphone-PC

06.05.2015

În urmă cu doi ani, Canonical prezenta smartphone-ul Ubuntu Edge, un dispozitiv care trebuia să fie un computer personal portabil într-un format de telefon mobil prin intermediul funcţiilor Convergence. Ei bine, Edge nu a devenit realitate, iar alte companii par să implementeze acest concept în produsele lor. Canonical nu se lasă însă mai prejos, promiţând un nou dispozitiv cu Convergence, care va veni în 2015.

Microsoft a prezentat săptămâna trecută Continuum din Windows 10 de, care oferă funcţionalitate asemănătoare cu ceea ce Ubuntu vrea să realizeze folosind dispozitive Lumia şi Windows pentru mobile. Deşi primul Ubuntu Phone nu a primit capabilităţi Convergence, integrând un hardware mid-range, care nu poate ţine în spate o experienţă desktop, Canonical susţine că a găsit un partener dispus să implementeze acest software în produsele sale.

Mark Shuttleworth, fondatorul Canonical, a declarat că telefonul Ubuntu cu capabilităţi desktop va veni în 2015, însă nu a oferit detalii despre acesta. Nu există informaţii despre compania parteneră, despre hardware-ul care va fi inclus în smartphone, preţul la care acesta va fi disponibil şi nici data exactă de lansare. Cu puţin noroc însă, compania ar putea să lanseze acest dispozitiv misterios înaintea Microsoft, întrucât lansarea din vară a lui Windows 10 nu va include şi versiunea pentru mobile cu capabilităţi Continuum.

Microsoft va aduce Windows 10 pe piaţă în jurul lunii iulie, urmând ca Windows 10 pentru smartphone-uri să vină mai târziu, probabil prin toamna lui 2015. Echipa Canonical lucrează de ani buni la Ubuntu Touch, iar producătorul hardware partener probabil va folosi un model deja existent de smartphone pe care va instala sofware-ul nou, deci există posibilitatea lansării acestui dispozitiv înaintea următoarei generaţii de smartphone-uri Lumia.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult