Un miliard de smartphone-uri vândute în 2013, Samsung, Apple şi Huawei ocupă primele trei locuri

28.01.2014
Un miliard de smartphone-uri vândute în 2013, Samsung, Apple şi Huawei ocupă primele trei locuri

În cursul lunii noiembrie a anului trecut, IDC a estimat că vânzările de smartphone-uri vor ajunge la cifra-record de un miliard de unităţi, iar datele finale publicate ieri confirmă acest lucru. De-a lungul întregului an, producătorii au reuşit să vândă nu mai puţin de 1,0042 miliarde de smartphone-uri, o creştere consistentă de la an la an, în timp ce vânzări totale ale telefoanelor mobile de orice fel au crescut cu mai puţin de 5 procente.

Conform datelor publicate de IDC, producătorii de smartphone-uri au reuşit să depăşească uşor cifra de un miliard de unităţi vândute la finele anului trecut, aceasta reprezentând o creştere de 38,4 procente faţă de performanţele atinse în 2012.

Samsung şi-a păstrat supremaţia şi s-a poziţionat la o distanţă mare de locul secund, care este ocupat de Apple. Sud-coreenii au reuşit să vândă 313,9 milioane de smartphone-uri, o creştere de 42,9 de procente de la an la an, cota sa de piaţa crescând uşor de la 30,3 la 31,3 procente. După cum se remarcă în cel de-al doilea tabel ataşat, compania a înregistrat o scădere a popularităţii în cursul celui de-al patrulea trimestru din 2013, care i-a limitat creşterea anuală.

Apple, ocupantul locului secund, s-a bucurat de o creştere inferioară mediei industriei de numai 12,9 procente. În cursul lui 2013, compania a vândut 153,4 milioane de smartphone-uri, adjudecându-şi astfel 15,3% din piaţă.

Locurile 3, 4 şi 5 sunt ocupate, în ordine, de Huawei, LG şi Lenovo. Aceste trei companii, chiar dacă se situează încă la o distanţă mare de Samsung şi Apple, s-au bucurat de creşteri considerabile care s-au apropiat, cel puţin în cazul ultimului, de o dublare a vânzărilor.

Topul 5 al productorilor de smartphone-uri în 2013

Topul 5 al productorilor de smartphone-uri în trimestrul 4 din 2013

Conform IDC, cele mai importante tendinţe remarcate în cursul anului 2013 au fost interesul crescut pentru telefoanele cu diagonală mare şi pentru smartphone-urile ieftine, cea din urmă fiind importantă mai ales în cazul Chinei şi Indiei, două ţări cu un număr considerabil de cumpărători.

Cifrele vânzărilor tuturor modelelor de telefoane mobile sunt mai puţin spectaculoase, creşterea anuală fiind de numai 4,8 procente. Producătorii de telefoane mobile au reuşit să vândă în cursul anului trecut un număr de 1,8218 miliarde de telefoane mobile, modelele simple sau de featurephone adjudecându-şi doar 45% din piaţă.

Liderul întregii industrii de telefoane mobile rămâne Samsung, cu o creştere de 91 procente şi un număr total de 446,7 milioane de unităţi vândute. Compania este urmata de Nokia, care se află într-o scădere dramatică de 25 de procente, şi de Apple, care nici măcar nu activează pe piaţa modelelor simple dar care a reuşit să ocupe locul trei doar cu smartphone-urile.

Topul 5 al productorilor de telefoane mobile în 2013

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News