Vom avea telefoane Nokia cu Windows Phone 7

11.02.2011
Vom avea telefoane Nokia cu Windows Phone 7

Nokia, cel mai mare producător de telefoane mobile din lume şi-a anunţat în mod oficial parteneriatul cu Microsoft, ca parte a unei noi strategii menită să repună compania pe un trend ascendent, după ani de declin în care a pierdut o parte semnificativă din cota de piaţă în faţa competitorilor.

Stephen Elop, CEO-ul Nokia şi fost director executiv la Microsoft, a pus în discuţie dificultăţile întâmpinate de companie în încercarea de a supravieţui într-o piaţă tot mai dominată concurenţi ca Apple şi Google, care şi-au crescut cu rapiditate cota de piaţă oferind utilizatorilor noi inovaţii şi produse aflate mereu cu un pas înaintea competiţiei.

Strategia de revigorare adoptată de Nokia presupune un parteneriat strategic cu Microsoft, prin care cei doi giganţi încearcă să creeze un nou ecosistem pentru dispozitive mobile, cu sistemul de operare Windows Phone servind drept principala platformă software pentru linia de dispozitive smartphone a companiei. Iniţiativa vine la pachet cu o nouă strategie de atragere a utilizatorilor proveniţi din pieţele aflate în curs de dezvoltare şi un plan revizuit de investiţii, concentrat pe dezvoltarea de noi tehnologii care să pună în avantaj produsele companiei în faţa competitorilor.

Strategia companiei va fi pusă în aplicare cu ajutorul unei noi echipe de conducere, cu o structură organizaţională orientată către obţinerea rapidă de rezultate.

Schimbarea de atitudine din partea Nokia, prin care transformă sistemul de operare Windows Phone în principala platformă pentru linia s-a de dispozitive smartphone, are efectul de a pune Microsoft într-o poziţie extrem de favorabilă pe piaţa telefoanelor mobile, sector în care compania nu prea a reuşit până acum să se impună într-un mod categoric. Pentru acest privilegiu, se pare că Microsoft a umflat conturile Nokia cu câteva sute de milioane de dolari.

Alături de platforma Windows Phone, Nokia va folosi Bing ca serviciul implicit de căutare pentru întreaga linie de telefoane Nokia, iar Nokia Maps devine componenta centrală pentru Microsoft mapping services.

Conţinutul oferit de Nokia în magazinul său App Store va fi de asemenea integrat cu serviciul Microsoft Marketplace.

Sistemul de operare Symbian nu va fi abandonat, Nokia afirmând despre acesta că va deveni o ‘platformă de franciză ‘, în timp ce MeeGoo va fi transformat în proiect open source. În ciuda modificărilor de strategie apărute, Nokia va mai lansa cel puţin un produs cu sistem de operare MeeGo până la sfârşitul acestui an.

Începând cu data de 1 aprilie, Nokia va adopta şi o nouă structură de organizare a companiei, ce va separa compania în două entităţi distincte: Smart Devices şi Mobile Phones.

Rămâne de văzut dacă schimbarea tranşantă de strategie va aduce pentru Nokia o revigorare a afacerilor aflate de ani buni în declin.

Din perspectiva Microsoft, parteneriatul cu Nokia este o nesperată gură de oxigen pentru sistemul de operare Windows Phone 7, prin care compania îşi va face simţită prezenţa cu mai multă uşurinţă pe piaţa dispozitivelor mobile.

Parteneriatul cu Microsoft şi restructurarea companiei vin într-o perioadă dificilă pentru Nokia, după ce bilanţul pentru sfârşitul de an 2010 a anunţat o micşorare a cotei de piaţă la numai 31%, faţă de 35% în anul precedent.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News