Cum prinzi gratuit posturile TV româneşti care emit în format HD

Timidă dar forţată de normele legislative europene, televiziunea digitală începe să ia amploare şi în România. La ora actuală emit în format digital 11 posturi TV, dintre care trei în format High Definition.

Nu contează atât de mult numărul lor, cât ceea ce poţi urmări pe aceste posturi. Pe Pro TV HD majoritatea emisiunilor sunt transmise în format HD. Tot pe Pro TV, alături de Sport.ro poate fi urmărită competiţia UEFA League.

Peste aproximativ două săptămâni va debuta Campionatul Mondial de Fotbal. Din fericire pentru numeroşii microbişti autohtoni şi acesta poate fi urmărit în format HD pe TVR HD. Pe acest post, la loc de cinste în rândul transmisiunilor HD, se află şi Formula 1.

Sunt convins că mulţi dintre voi ştiu ce înseamnă HD. Însă, pentru cei care nu ştiu, avantajul transmisiunilor HD faţă de cele SD (Standard Definition) şi analog poate fi rezumat simplu şi fără explicaţii tehnice aşa: calitate net superioară a imaginii.

Cele trei posturi HD româneşti, Pro TV HD, Sport.ro HD şi TVR HD, emit gratuit. Aşa cum pe vremuri prindeam TVR şi bulgarii cu antena agăţată la geam sau pe terasa blocului, aşa pot fi prinse acum posturile TV digitale, inclusiv cele trei care emit în format HD.

Pentru a recepţiona aceste posturi terestre care emit gratuit, ai la dispoziţie două modalităţi: un televizor care încorporează receptor DVB-T (Digital Video Broadcasting - Terrestrial) sau un tuner TV DVB-T.

Pro TV HD

Televizor cu receptor DVB-T

Majoritatea televizoarelor moderne includ un receptor DVB. Acesta poate fi doar DVB-T (pentru posturile care emit aerian) sau poate include şi suport DVB-C. Standardul DVB-C este folosit de posturile digitale transmise prin cablu. Pentru posturile HD care emit gratuit este suficient standardul DVB-T.

În afară de un televizor cu receptor DVB-T, ai nevoie şi de o antenă DVB-T. În funcţie de punerea semnalului poţi avea nevoie de o antenă mai puternică sau mai slabă. Dacă ai semnal bun în zonă, recepţia posturilor se poate face şi cu antene mai ieftine. Per a contrario, vei avea nevoie de o antenă mai puternică şi mai scumpă dacă semnalul este slab.

Avânt televizorul şi antena DVB-T, legate bineînţeles printr-un cablu TV, nu mai rămâne decât să foloseşti funcţia de scanare a televizorului pentru a găsi şi memora posturile respective. De regulă, televizoarele dispun de două moduri de scanare: automat şi manual. Cel automat durează mai mult. Cel manual durează mai puţin dar trebuie să cunoşti canalul sau frecvenţele pe care emit.

TVR HD

Tuner TV DVB-T

Această metodă este mai ieftină şi mai practică pentru cei care au laptop. Tunerele externe DVB-T sunt aproximativ de dimensiunea unui stick USB. Se conectează la calculator, se montează antena DVB-T (de regulă aceasta este inclusă în pachet) şi se instalează suportul software aferent (driverele şi aplicaţia).

La fel ca şi în cazul televizorului, primul lucru după instalarea tunerului este scanarea posturilor. Dacă, alegând România la ţară, nu prinzi unele posturi sau chiar niciun post, trebuie să încerci cu altă ţară selectată. Asta pentru că unele modele de tunere nu au o configurare corectă pentru ţara noastră.

Oferta de tunere DVB-T este destul de bogată. AverTV Pilot, pe care l-am testat şi noi, este un astfel de tuner. Am prins cu el toate posturile româneşti HD, plus cele opt care emit în format Standard Definition.

AverTV Pilot

Canale şi frecvenţe

Pentru a realiza o scanare manuală pe televizor sau tuner TV trebuie să cunoşti canalele sau frecvenţele pe care emit posturile. Situaţia în Bucureşti este următoarea:

  • Pe canalul 30 (frecvenţa 546 MHz) se recepţionează Pro TV HD şi Sport.ro HD
  • Pe canalul 54 (frecvenţa 738 MHz) emit posturile TVR1, TVR2 şi TVR HD
  • Pe canalul 59 (frecvenţa 778 MHz) se prind posturile TVR3, TVR Cultural, Realitatea TV, Antena 3, National TV şi B1 TV

Televiziunea digitală terestră, incluzând aici şi posturile HD, se află încă la început de drum. Este de aşteptat ca pe viitor să apară mai multe posturi iar infrastructura folosită să fie îmbunătăţită. Deocamdată aceste posturi nu pot fi prinse în toată ţară iar uneori apar dificultăţi în recepţionarea semnalului.

Viitorul televiziunii terestre nu este foarte clar. Nu ştim cât timp aceste posturi vor mai putea fi prinse gratuit sau când şi dacă vor fi codate. Deocamdată însă, ne consolăm cu gândul că anul acesta putem urmări gratuit Campionatul Mondial de Fotbal în format HD.

închide
Pasionat de gadgeturi? Şi noi!
Vrei să primeşti primul cele mai noi ştiri despre gadgeturile care îţi îmbunătăţesc viaţa zilnic?
Abonează-te la newsletter-ul Go4it şi fii sigur că eşti la curent cu tot ce e nou în IT&C.
Nu uita să-ţi verifici adresa de e-mail şi să confirmi abonarea printr-un click pe link-ul din mail-ul primit .
Sunt deja abonat