Evolio Smart TV Box – cutia cu Android pentru televizor

23.01.2014
Evolio Smart TV Box - cutia cu Android pentru televizor

Evolio a anunţat Smart TV Box cu puţin timp înainte vacanţa de Crăciun din 2013 şi pe moment am fost plăcut impresionat de acest dispozitiv. El poate transforma orice televizor într-o imensă tabletă cu Android, la un preţ destul de accesibil. Dacă Smart TV-urile consacrate te limitează din punct de vedere al aplicaţiilor rulate şi uneori se mişcă greoi în interfaţa Smart, această cutie îţi permite teoric să instalezi orice aplicaţie din Google Play. Mai mult, Evolio Smart TV Box vine cu abonament de şase luni la unul dintre puţinele servicii locale de conţinut video la cerere. Vom vedea în continuare cum se comportă cutia cu Android în viaţa reală.

Evolio Smart TV Box - se potriveşte foarte bine sub televizor

Construcţie

Dacă nu ai un Smart TV sau vrei Android pe ecran mare, soluţiile sunt puţine. Poţi să foloseşti smartphone-ul sau tableta cu Android, cu ieşire video digitală sau apelezi la un stick HDMI. Smart TV Box poate fi considerat un stick HDMI cu Android sau o tabletă din care au fost eliminate ecranul şi bateria. Cutia ocupă 160 x 143 mm pe birou şi cântăreşte 220 g. Ea este construită din plastic negru, cu o textură fină pe faţa superioară. Pe faţa inferioară se pot observa unele o serie de perforaţii, menită să ofere o ventilaţie minimă în carcasă. Partea din faţă a cutiei prezintă un cititor de carduri SD, o raritate am putea spune, pentru un dispozitiv cu Android. Formatul microSD este la putere în acest domeniu.

Nu vă supăraţi pe plasticul lucios de pe faţa lui Evolio Smart TV Box. El este parţial translucid pentru a permite folosirea telecomenzii cu unde infraroşii. Conectorii sunt amplasaţi în spate. Utilizatorii au la dispoziţie o ieşire video HDMI, o mufă LAN, două porturi USB 2.0, o ieşire A/V cu jack de 3,5 mm şi mufa pentru alimentare. Cu un profil foarte discret, cutia poate fi amplasată în jurul piciorului televizorului.

În pachet

Evolio oferă pentru Smart TV Box o telecomandă cu infraroşu, un alimentator de 2 A cu mufă specială şi un cablu HDMI de 1 m.

Specificaţii

  • Sistem de operare: Android 4.2.2
  • Chipset: Allwinner A20
  • Procesor: 1 GHz, dual core, Cortex-A7
  • GPU: Mali-400 MP2
  • Deocodor video: CedarX
  • RAM: 1 GB
  • Memorie: 4 GB
  • Card: SD, max. 32 GB
  • WiFi: 802.11b/g/n
  • LAN: da
  • Bluetooth:
  • Conectori: HDMI, 2 x USB.20, RJ-45/A/V
  • Dimensiuni: 160 x 145 x 33 mm
  • Greutate: 220 g

Sistemul de operare şi interfaţa

Ţinând cont că Evolio Smart TV Box este în esenţă o tabletă cu Android fără ecran şi baterie, era de aşteptat ca pe ecranul televizorului să fiu întâmpinat de o interfaţă similară cu cea de pe tablete. La baza ecranului sunt patru aplicaţii fixe, iar alte ecrane nu par să fie disponibile în această interfaţă modificată. Icon-urile sunt mari, nu de dimensiunea celor de pe un desktop de PC. Utilizatorul va controla Smart TV Box de la distanţă. Nu am găsit vreo opţiune prin care să adaug alte ecrane la această interfaţă. De asemenea, bara de notificări nu este vizibilă sau activabilă în vreun fel, indiferent de controller-ul folosit.

Evolio Smart TV Box - Android pe televizor

Cu ce controlezi cutia cu Android?

Aceasta este o întrebare cât se poate de pertinentă în cazul lui Evolio Smart TV Box. Am încercat întâi telecomanda inclusă în pachet, ce oferă funcţii simple. Ea nu are tastatură sau touchpad integrate, dar producătorul a avut grijă să optimizeze interfaţa pentru controlul cu patru butoane direcţionale. La un moment dat însă, vei descoperi că eşti destul de limitat de acest controller şi vei dori să treci la pasul următor. Sistemul de operare Android recunoaşte tastatura şi mouse-ul conectate prin porturile USB. Aceste periferice te ajută să te profiţi mai mult de facilităţile oferite de Smart TV Box.

Controller-ul potrivit pentru cutia cu Android este însă telecomanda cu mouse şi tastatură integrate. Nu contează dacă vorbim aici de o telecomandă clasică, alungită sau una cu trackball şi tastatură QWERTY integrală. Un periferic 2-în-1 compact este soluţia optimă pentru un utilizator ce controlează de pe canapea o cutie neagră de lângă televizor. Mi-ar fi plăcut să testez şi un touchpad wireless, însă nu am avut unul la dispoziţie.

Dacă mouse-ul şi tastatura sunt suficiente pentru navigarea pe Internet sau în aplicaţiile simple, lucrurile se complică în jocuri. Spre exemplu, am simţit lipsa funcţiei pinch-to-zoom. Nu, rotiţa mouse-ului nu a funcţionat. Evident, orice joc ce necesită atingerea mai multor puncte de pe ecran simultan nu poate jucat. O altă problemă în jocuri o reprezintă lipsa giroscopului. Acestea fiind spuse, Temple Run nu poate fi jucat, iar în Angry Birds nu poţi vedea întregul nivel.

Multimedia

Cu ani în urmă, playerele multimedia dedicate veneau cu o listă de fişiere şi codec-uri suportate. Acum, sistemul de operare Android oferă suport multimedia complet. Playerul video preinstalat pe Evolio Smart TV Box a rulat fără probleme toate filmele pe care le-am încărcat de pe un harddisk extern. În cazul în care nu sunteţi mulţumiţi de el, aveţi la dispoziţie magazinul Google Play cu o ofertă foarte variată. Poate singura problemă ar fi faptul că ieşirea audio este dependentă de ieşirea video. Puteţi folosi fie ieşirea audio digitală aferentă mufei HDMI, fie ieşirea audio analogică aferentă mufei A/V.

Evolio Smart TV Box - conectorii

Performanţe

După ce am văzut că această cutie ne oferă o nouă experienţă de lucru, cu avantajele şi dezavantajele ei, urmează să vorbim despre performanţele efective ale chipset-ului integrat. Ele afectează în mod direct experienţa de lucru cu Smart TV Box. Nu ne aşteptam la scoruri foarte mari deoarece chipset-ul Allwinner este unul entry level. Acesta este şi unul din motivele pentru care interfaţa sistemului de operare are rezoluţia de 1280×720 pixeli, în ciuda faptului că ieşirea video efectivă este full HD. O rezoluţie mai mică reduce din încărcarea procesorului.

Cutia cu Android de la Evolio are un chipset lent şi acest lucru este vizibil aproape tot timpul. De la încărcarea paginilor web cu browser-ul standard sau cu Chrome şi până la navigarea prin Setări, comportamentul este similar cu cel al unei tablete accesibile. Scorurile de mai jos susţin această afirmaţie. Ele sunt aproapiate de cele obţinute de tableta Evotab HD, pe care am testat-o anul trecut. Dacă vreţi să rulaţi jocuri, din gama celor ce se pot controla cu mouse-ul, să ţineţi cont că Smart TV Box este un dispozitiv destul de limitat.

3DMark Ice Storm – 1.816
3DMark Ice Storm Extreme – 1.187
AnTuTu – 11.350
Browsermark 2 – 853
Geekbench 2 – 622
GFXBench 2.7 T-Rex HD Onscreen – 2,3 fps
Vellamo – 949

Evolio Smart TV Box - telecomanda din pachet

Aplicaţia SeeNow

Serviciul de conţinut video la cerere SeeNow este unul dintre puţinele din ţara noastră. El vrea să aducă utilizatorilor programe TV, emisiuni înregistrate, seriale, filme şi documentare, folosind exclusiv conexiunea la Internet. În principiu, majoritatea utilizatorilor din zone urbane din România vor avea suficientă lăţime de bandă pentru materialele video HD. Nu tot ce oferă însă SeeNow este în format HD. Cei ce deţin drepturile de distribuire pentru filme sau seriale vor să protejeze conţinutul proaspăt realizat şi pentru o perioadă de timp îl oferă unor terţi în format SD. Chiar şi aşa, accesând aplicaţia SeeNow veţi găsi mai multe materiale HD, în mod special dacă veţi căuta printre documentare.

Serviciul SeeNow poate fi accesat în mod obişnuit prin cumpărarea unor abonamente sau prin alimentarea contului în euro. Pentru cei care cumpără Smart TV Box, Evolio oferă şase luni de acces gratuit la abonamentele TV, Avantaj şi Filmbox live. Va trebui să creaţi un cont de pe dispozitivul de sub televizor şi apoi să-l activaţi. După câteva ore veţi avea acces la serviciu. El s-ar putea să fie soluţia perfectă pentru cei ce nu vor să vizioneze tot ce oferă canalele TV din abonamentele obişnuite. De asemenea, cei ce închiriază din când în când câte un film ar putea s-o facă direct din fotoliul din faţa televizorului, pentru o sumă de aproximativ 2 €.

Alte aspecte

Dispozitivul de la Evolio are şi o întrebuinţare mai puţin evidentă. El poate fi folosit pe post de router wireless. În cazul în care conexiunea la Internet este realizată prin cablu, modulul WiFi se poate transforma în router. Desigur, el nu va putea acoperi mai multe camere, dar va funcţiona perfect în camera în care se află televizorul.

Preţ şi disponibilitate

Evolio Smart TV Box este disponibilă în magazinul producătorului sau în magazinele de specialitate la preţul de 450 lei.

Evolio Smart TV Box - butonul de pornire şi slot-ul pentru carduri SD

Concluzie

Pe scurt, Evolio Smart TV Box aduce sistemul de operare Android pe televizor într-un mod cât se poate de simplu şi elegant. Indiferent dacă televizorul are funcţii Smart sau nu, majoritatea aplicaţiilor din Google Play pot fi rulate pe ecranul mare. În comparaţie cu un Smart TV, gadgetul de faţă nu este limitat din punct de vedere al aplicaţiilor şi ar putea fi mai rapid. Pe de altă parte, comparat cu alte dispozitive ce rulează Android şi pot fi conectate la un televizor, Evolio TV Box este puţin cam lent şi nu dispune de un touchscreen pentru controlul clasic.

Serviciul SeeNow preinstalat şi cu o gratuitate de şase luni este cu siguranţă un plus pentru acest dispozitiv. Nu s-ar putea numi TV Box dacă nu ai putea viziona programe TV, seriale şi filme. Telecomanda din pachet este utilă, însă un kit de periferice wireless va fi mai potrivit. Pentru un dispozitiv cu Android, cutia de la Evolio este destul de lentă, însă acces foarte rapid la pagini web, Facebook, Twitter sau alte servicii. În funcţie de nevoile fiecăruia, Evolio Smart TV Box poate fi foarte utilă sau redundantă.

Părţi pozitive

Android pe televizor
conectivitate bună
poate fi folosit pe post de router
este un player multimedia capabil
acces SeeNow gratuit timp de 6 luni

Părţi negative

chipset lent
limitări la nivel de interfaţă şi controller

Urmărește Go4IT.ro pe Google News