LG 47LB731 – Smart TV puternic, dar prietenos şi simplu de folosit pentru toată lumea

07.06.2014
LG 47LB731 - Smart TV puternic, dar prietenos şi simplu de folosit pentru toată lumea
Ce avantaje prezintă webOS, noua platformă Smart TV pentru televizoare LG

LG 47LB731 este un televizor cu funcţie Smart TV echipat cu ecran Full HD 3D de 120cm diagonală şi noua platformă webOS pentru divertisment. Modelul se prezintă într-o carcasă subţire dar solidă, realizată integral din metal şi sprijinită pe un stativ elegant confecţionat dintr-o singură bucată de aluminiu şlefuit.

Aşa cum se cuvine pentru un televizor modern, LG 47LB731 vine cu un set impresionant de facilităţi: funcţie Smart TV susţinută cu o platformă software puternică, sistem audio cu subwoofer încorporat şi un ecran de calitate premium ajutat cu mai multe tehnologii LG care îmbunătăţesc fluenţa şi aspectul imaginii. Parte din seria CINEMA 3D de la LG, modelul poate reda inclusiv filme 3D, pe care le urmărim împreună cu familia şi prietenii folosind ochelari simpli cu lentile polarizate.

LG 47LB731

webOS – ce avantaje prezintă noua platformă Smart TV pentru televizoare LG

Pe lângă diversificarea ofertei de televizoare UHD, LG a făcut încă un pas înainte, renunţând la vechea platformă software pentru Smart TV-uri în favoarea webOS, un sistem de operare puternic şi versatil creat de acum defuncta companie Palm. Gândit iniţial pentru folosirea cu smartphone şi tablete, ca alternativă la platforma Android, webOS a fost modificat de LG pentru folosirea cu televizoare din categoria Smart TV.

Comparată cu alte platforme Smart TV, webOS are ca principale avantaje noua interfaţă intuitivă şi foarte prietenoasă cu utilizatori începători, respectiv suportul multitasking, proiectat pentru a se mula tiparului haotic de folosire observat la utilizatorii de smartphone şi adaptat pentru a demonstra aceeaşi flexibilitate pe TV.

LG 47LB731 - Launcher-ul webOS LG 47LB731 - lista cu aplicaţii recente

Interfaţa webOS este centrată în jurul unui Launcher interactiv prezentat la apăsarea tastei Home de pe telecomandă şi suprapus peste imaginea transmisiunii TV sau aplicaţia deja deschisă.  Launcher-ul organizat sub forma unui şir de cartonaşe colorate, reprezentând aplicaţiile instalate, poate fi derulat stânga-dreapta folosind cursorul telecomenzii Magic Remote chiar în timp ce urmărim transmisiunea TV aflată în desfăşurare. Similar, putem accesa Launcher-ul din orice aplicaţie Smart TV, fără să închidem mai întâi aplicaţia respectivă.

LG 47LB731 - web browser LG 47LB731 - ultima aplicaţie folosită rămâne la începutul listei

Foarte reuşită din punct de vedere estetic, noua interfaţă pare gândită pentru a se mula cerinţelor unui utilizator tipic de SmartTV, oferind dintr-o singură locaţie acces rapid la aplicaţiile instalate şi principalele funcţii ale televizorului. Mai mult decât atât, aplicaţiile folosite nu mai sunt închise odată ce revenim în modul TV sau deschidem o altă aplicaţie din listă. În schimb, acestea sunt păstrate într-o listă separată cu aplicaţii recent folosite, de unde putem relua activitatea exact de unde am rămas, la fel cum procedăm cu aplicaţiile instalate pe smartphone. Toate acestea sunt posibile graţie unei platforme hardware puternice, cu specificaţii comparabile unei tablete sau smartphone de nivel mediu.

LG 47LB731 - LG Store LG 47LB731 - sectiunea pentru aplicaţii premium

Lista aplicaţiilor preinstalate cuprinde Cinemagia, YouTube, Voyo, Deezer, FilmBox Live şi HBO GO, la care se pot adăuga alte selecţii descărcate din magazinul LG Store.

Avem şi un web browser complet funcţional la care putem apela pentru navigare pe internet, prevăzut cu listă de bookmark-uri şi suport pentru tab-uri multiple cu pagini web. Din păcate tastatura virtuală activată folosind cursorul telecomenzii rămâne incomod de folosit, cu toate că că precizia şi răspunsul la comenzile primite este mai bun comparat cu seriile trecute de televizoare LG.

LG 47LB731 - aplicaţii pentru acces la conţinut 3D LG 47LB731 - alte jocuri şi aplicaţii

O altă noutate este Live Menu. Accesibil dintr-un buton dedicat prezent pe telecomandă, Live Menu ia forma unui ghid TV interactiv unde găsim recomandări cu emisiuni interesante de văzut, programa înregistrarea automată a celora care ne interesează şi răsfoi colecţia de emisiuni deja înregistrate. Trebuie spus că pentru a înregistra emisiuni şi derula în conţinutul transmisiunii aflate în desfăşurare este necesar să avem permanent conectat un hard disk extern sau dispozitiv USB Flash, având cel puţin 32GB capacitate de stocare. Pentru utilizare, dispozitivul este formatat integral folosind un sistem de fişiere criptat, astfel încât colecţia de înregistrări nu va putea fi redată decât cu televizorul care le-a înregistrat.

LG 47LB731 - ghidul TV LG 47LB731 - meniul Settings

O altă funcţie utilă este Search. Receptivă şi la comenzi vocale rostite în limba română, funcţia Search ne  permite să găsim rapid conţinut VOD (video-on-demand), programe difuzate şi clipuri video distribuite pe YouTube. Tot cu funcţia Search putem lansa rapid aplicaţiile Smart TV instalate, fără să le mai căutăm în Launcher. Pentru a o utiliza, nu este nevoie decât să apăsăm butonul cu simbolul Microfon de pe telecomanda Magic Remote şi să rostim cuvintele pentru căutare.

Dirijată cu ajutorul cursorului ghidat de telecomanda Magic Remote (inclusă în pachetul cu accesorii), noua interfaţă Smart TV este redată cursiv, chiar dacă la unele aspecte rămâne loc şi de mai bine.Timpii de aşteptare la pornirea aplicaţiilor sunt destul mari, mai ales dacă folosim conexiunea WiFi pentru acces la internet. Folosirea unei reţele prea încărcate sau cu semnal slab pare să întârzie pornirea anumitor aplicaţii sau determină reacţia întârziată la comenzile primite. Mult mai bine stau lucrurile când folosim conexiune LAN, dar şi aşa mai pot apărea mici întârzieri când navigăm prin listele cu setări ale televizorului.

Un alt inconvenient este timpul necesar încărcării platformei webOS la pornirea televizorului. Odată apăsat butonul Power, televizorul porneşte în câteva secunde, numai că în afara de vizionarea transmisiunii TV şi schimbarea canalelor, funcţiile Smart TV avansate rămân indisponibile timp de mai multe zeci de secunde. Practic, la apăsarea tastei Home pentru deschiderea Launcher-ului webOS suntem întâmpinaţi cu mesajul Loading, fără ca televizorul să răspundă comenzii primite din telecomandă.

Nu chiar neaşteptate, ţinând cont de faptul că webOS este o platformă aflată la prima apariţie pe televizoare LG, problemele vor fi probabil corectate în perioada următoare prin actualizări software. Venind ca o încurajare, platforma webOS şi aplicaţiile livrate nu au pus probleme de majore de stabilitate, erorile şi opriri neaşteptate ale aplicaţiilor fiind aproape inexistente.

Părţi pozitive

Design modern şi atrăgător
Calitate excelentă a imaginii
Sistem audio 2.1, cu tehnologie Virtual Surround Plus
Funcţie Smart TV
Funcţia DVR şi Timeshift
Experienţă 3D confortabilă
Telecomanda Magic Motion inclusă in pachetul cu accesorii

Părţi negative

Activarea funcţiilor Smart TV imediat după pornirea televizorului necesită timp suplimentar pentru încărcare.
Uneori, interfaţa webOS răspunde greoi la comenzile aplicate din telecomandă

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult