Televizoare şi televiziuni 3D în România

2010, putem spune încă de pe acum, este anul televizoarelor 3D. Nu prin prisma vânzărilor estimate (care, ştim cu toţii că nu vor fi extraordinare din cauza preţurilor piperate), ci a mediatizării şi mai ales a interesului manifestat de oameni.

În România, primăvara aceasta a aliniat trei mari producători la startul competiţiei pe piaţa 3D TV-urilor: LG, Panasonic şi Samsung. Fiecare dintre ei vine cu câte un model unic în felul lui.

LG ne propune cel mai ieftin 3D TV, Panasonic iese la rampă cu un produs premiat la cel mai mare târg IT&C (CES 2010), iar Samsung aduce în magazinele autohtone TV-ul cel mai impozant prin mărime, dar şi prin pachetul atractiv. Toate vor fi disponibile din această primăvară (LG-ul din aprilie, celelalte două din mai). La vară, cele trei companii vor scoate modele similare, dar cu alte diagonale. Să vedem acum, în linii majore, principalele caracateristici ale televizoarelor din oferta curentă.

LG LD920 - 7999 Lei

 • Panou LCD cu iluminare LED, Full HD, 200 Hz
 • Diagonală de 47 inch (119 cm)
 • Contrast dinamic 150.000:1
 • Timp de răspuns 2.2 ms
 • Opţional Blu-ray player 3D: +1499 Lei

LG LD920

Panasonic VT20 - 9999 Lei

 • Panou Plasma NeoPDP, Full HD, 600 Hz
 • Diagonală de 50 inch (127 cm)
 • Contrast nativ 5.000.000:1
 • Timp de răspuns 0.001 ms
 • Opţional Blu-ray player 3D: +2599 Lei

Panasonic VT20

Samsung LED 7 UE55C7000 - 12.399 Lei (aşteptăm confirmare)

 • Panou LCD cu iluminare LED, Full HD, 200 Hz
 • Diagonală de 55 inch (138 cm)
 • La preţul menţionat mai sus, TV-ul se vinde cu player Blu-ray 3D şi boxe 7.1

Samsung UE55C7000

Toate modelele vin cu două perechi de ochelari 3D în pachet.

Acum, dacă este să judecăm după raportul preţ/dotări, am spune că valoarea este apropiată în cele trei cazuri. Mai ales că, personal, am avut ocazia să văd demonstraţii 3D pe toate cele trei modele şi, din acest punct de vedere, nu am putut să le diferenţiez în mod evident. La calitatea imaginii per ansamblu, recunosc că Panasonic-ul mi s-a părut cel mai bun. Dar cum preţurile sunt totuşi piperate pentru buzunarele românilor, putem spune că, fără îndoială, acesta va fi un factor de decizie mai important decât micile diferenţe de calitate.

LG are deja un avans faţă de competitori, fiind prima companie care a adus TV-ul 3D în magazine. Conform ultimelor informaţii, în prima săptămână de la comercializarea în România, s-au vândut peste o sută de exemplare. Un alt atu al celor de la LG este, aşa cum am menţionat şi la începutul articolului, preţul scăzut.

Acesta este însă abia începutul erei 3D în casele noastre. Mai târziu când vor apărea şi alţi producători, iar în magazinele de electronice vom ameţi printre sutele de modele de TV-uri 3D, situaţia va fi cu siguranţă alta. Dar vor mai trece cel puţin doi ani până atunci.

Momentan, principalele probleme de care ne lovim noi, utilizatorii, sunt costurile ridicate şi lipsa conţinutului 3D. Dacă în ceea ce priveşte producţia de filme 3D avem motive să fim optimişti şi chiar entuziasmaţi (mai jos vedeţi o listă amplă cu filme 3D care au apărut sau urmează să apară), cu televiziunile e mai complicat.

Filme 3D

Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM (Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii), a declarat că, la nivel de experiment, televiziunile din România vor începe să facă transmisiuni 3D foarte curând. Acum, rămâne de văzut dacă experimentul va consta în teste interne sau publice. Privind cât de greu merg lucrurile cu televiziunea HD (puţine posturi şi puţine emisiuni transmise în format High Definition), ne putem imagina că va mai dura mult timp până când românii se vor bucura de o asemenea soluţie de informare şi divertisment.

La americani, ca de obicei, previziunile sunt extrem de optimiste. Se aşteaptă ca, până în 2014, cel puţin unul din doi locuitori să deţină un televizor 3D - deci 50% sau chiar mai mult.

În Europa, britanicii sunt pionerii acestui tip de transmisiune. Postul Sky TV transmite în format 3D meciurile din Premier League.

Update: Pro TV va fi prima telviziune 3D din România

închide
Pasionat de gadgeturi? Şi noi!
Vrei să primeşti primul cele mai noi ştiri despre gadgeturile care îţi îmbunătăţesc viaţa zilnic?
Abonează-te la newsletter-ul Go4it şi fii sigur că eşti la curent cu tot ce e nou în IT&C.
Nu uita să-ţi verifici adresa de e-mail şi să confirmi abonarea printr-un click pe link-ul din mail-ul primit .
Sunt deja abonat