Ce sunt undele gravitaţionale şi de ce oamenii care le-au măsurat au primit Nobelul pentru Fizică

05.10.2017
Anul acesta, Premiul Nobel pentru Fizică a fost primit de Rainer Weiss, Kip Thorne şi Barry Barish. Cei trei au măsurat pentru prima dată undele gravitaţionale, demonstrând existenţa lor. Aceasta a fost numită „descoperirea secolului”.
 
Primul care a prezis existenţa undelor a fost Albert Einstein, dar celebrul fizician nu a avut tehnologia necesară pentru a le detecta. Acestea sunt provocate de evenimente „cataclismice” în spaţiu, precum ciocnirea a două găuri negre sau explozia unei stele. În urma unor astfel de evenimente apar valuri în „ţesătura” spaţiu-timp. „Undele gravitaţionale au o structură asemănătoare cu cea a luminii. Ele sunt un tip radiaţii electromagnetice, doar că ondulaţiie lor sunt, de fapt, spaţiul şi timpul pe care le cunoaştem cu toţii. Putem face următoarea comparaţie: dacă punem în mişcare particule încărcate electric, obţinem lumină, dar, în momentul în care punem în mişcare mase întregi de materie, obţinem unde gravitaţionale”, a explicat astrofizicianul NASA Ira Thorpe, potrivit Descoperă.

Undele gravitaţionale vor simplifica descoperirea de fenomene şi corpuri în univers. Practic, începe o nouă eră în astronomie. „Undele gravitaţionale ar putea fi şi mai revoluţionare decât a fost telescopul, deoarece sunt diferite de sursele luminoase”, a afirmat astrofizicianul David Shoemaker, de la Massachusetts Institute of Technology (MIT). El crede că undele gravitaţionale pot ajuta la explicarea formării galaxiilor.

 
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult