Volvo propune noi sisteme de siguranţă: cheie cu limitare de viteză şi camere la bord

Volvo propune noi sisteme de siguranţă: cheie cu limitare de viteză şi camere la bord

Volvo a promis la începutul lunii o serie noi dotări pentru maşinile pe care le produce, care să îmbunătăţească semnificativ siguranţa pasagerilor. Este vorba despre sisteme automate care să scadă riscul accidentelor, iar producătorul suedez propune două soluţii foarte interesante: o cheie cu limitator de viteză şi camere video care monitorizează şoferul pentru a prelua controlul în cazul în care acesta nu este capabil să conducă în siguranţă.

Toate maşinile Volvo din 2020 înainte vor fi limitate la 180 km/h din fabrică, însă cei care vor să se simtă şi mai în siguranţă vor beneficia şi de cheia Care Key, care poate fi programată pentru o limtare de viteză şi mai strictă. Practic, poţi limita puterea maşinii la 130 km/h, viteza maximă legală de pe autostradă, sau chiar la 110 km/h, viteza maximă pe care o poate atinge legal un începător.

Astfel, şoferul nu este niciodată în pericol să depăşească viteza legală şi să ia în consecinţă amendă, iar părinţii care împrumută maşinile copiilor cu permis, se pot asigura că aceştia nu vor fi în pericol din cauza vitezei excesive. Limita de viteză poate fi setatată după bunul plac al utilizatorilor, deci valorile pot varia.

Un alt sistem de siguranţă va folosi camere instalate la bordul maşinilor, acestea putând detecta momentele în care şoferul nu este atent la drum, preluând controlul, în funcţie de caz. Dacă acesta este distras şi nu se uită la drum, ci manevrează un dispozitiv mobil, are ochii închişi sau pur şi simplu nu este atent, sistemele automate pot interveni iniţial cu alerte. Dacă alertele nu au efect, maşina va încetini şi pot chiar parca automat, la nevoie.

Camerele ar putea de asemenea detecta în funcţie de comportament şi privire dacă şoferul este intoxicat şi poate lua de asemenea acţiuni automate pentru a-i asigura siguranţa. Aceste funcţii noi, alături de limitarea vitezei întregii oferte de maşini Volvo sunt dedicate unui singur scop: reducerea posibilităţii de vătămare sau deces a pasagerilor din maşinile produse în fabricile companiei la zero.

Volvo spune că toate aceste dotări vor debuta anul viitor, pe generaţiile „2021” ale maşinilor sale. Tot de atunci, Volvo renunţă la motoarele exclusiv pe combustibil fosil, toate maşinile sale fiind echipate cu motoare electrice, fie complet, fie de tip hibrid.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult