AMD anunţă Radeon VII, versiunea cu GPU pe 7nm a seriei de acceleratoare Vega64

AMD anunţă Radeon VII, versiunea cu GPU pe 7nm a seriei de acceleratoare Vega64

Promiţând performanţe la nivelul seriei GeForce RTX 2080 de acceleratoare grafice NVIDIA, noua serie Radeon VII ar trebui să fie disponibilă spre jumătatea acestui an, AMD stabilind un preţ oficial de 699 dolari.

Aparent, aflată la sursa unei dispute în interiorul companiei soldată cu plecarea şefului diviziei AMD RTG (Radeon Technologies Group), Mike Rayfield, spre finalul anului trecut, versiunea pe 7nm a seriei de acceleratoare Radeon Vega a ieşit la lumină, purtând un nou nume – Radeon VII – care să nu preia conotaţiile negative atribuite brandului Radeon Vega. Problema nu ar fi că seria de acceleratoare Radeon VII nu oferă performanţe competitive, ci modul în care acestea sunt obţinute cu costuri de fabricaţie nerezonabil de mari, folosind componente mult prea costisitoare.

Potrivit surselor din industrie, cantitatea de 8GB memorie HBM2 disponibilă pe vechia serie de acceleratoare Vega 56/64 venea la un cost de 150 de dolari, doar pentru această componentă. Putem presupune că între timp preţurile au mai scăzut, dar nu suficient pentru a compensa dublarea cantităţii de memorie HBM2 instalată. Ar fi dificil de spus cât costă fabricarea noului GPU pe 7nm, însă limitarea unităţilor de procesare de la 4096 la 3840 ar putea ascunde unele dificultăţi cu procesul de fabricaţie. Cert este că preţul recomandat de 699 dolari nu este foarte departe de costul real de fabricaţie, ceea ce înseamnă că AMD nu prea obţine profit de pe urma acestei serii de plăci video, ba chiar ar putea să le vândă în pierdere.

Lăsând la o parte bârfele, Radeon VII se prefigurează a fi o alternativă competentă pentru seria GeForce RTX 2080, cu condiţia să nu punem prea mare preţ pe tehnologia RayTracing şi noul mod de antialiasing DLSS demonstrat de NVIDIA, ambele fiind nesuportate de chip-ul grafic bazat pe un design uşor modificat al seriei Radeon Vega.

Ajutat cu un sistem de răcire generos dimensionat, AMD Radeon VII ar urma să ofere un nivel teoretic de pefrormanţă în aplicaţii compute de 13.8 TF/s. Frecvenţa pentru GPU ar trebui să atingă 1.8GHz în modul boost, în condiţiile unui consum de energie apropiat pragului de 300W. Evaluat la 25% faţă de seria Radeon VEGA, sporul de performanţă este în mare parte datora folosirii procesului de fabricaţie pe 7nm, mult mai eficient decât cel pe 14nm folosit anterior.

Rămâne de văzut dacă în urma lansării oficiale AMD va reuşi să asigure stocuri suficiente de acceleratoare grafice Radeon VII, evitând astfel escaladarea preţurilor peste nivelul recomandat de companie. Oferta de preţ este însă îmbunătăţită de oferta AMD Rewards, care era deja în desfăşurare pentru plăcile video Radeon RX 590 şi RX Vega 56 şi 64. Practic, alături de noul AMD Radeon VII, clienţii primesc şi un cod de activare care asigură accesul la trei jocuri noi, în valoare totală de 150 de dolari. Este vorba despre Resident Evil 2, Devil May Cry 5 şi The Division 2, titluri mult aşteptate în următoarele trei luni.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult