AHKY, gadgetul care salvează vieţi

16.07.2007
AHKY, gadgetul care salvează vieţi

Gadgeturile sunt privite ca accesorii menite a ne uşura viaţa, fiind totodată şi un simbol al bunăstării. Cu toate acestea există şi gadgeturi care salvează vieţi, cum este cazul lui AHKY, invenţia unui student.

AHKY este pe scurt un dicţionar electronic, capabil să traducă câteva fraze şi va fi folosit în premieră de către soldaţi în conflictul din Iraq, înlesnind comunicarea între trupe şi civili. Un astfel de accesoriu se poate dovedi extrem de util în momentele de conflict, când vieţile nevinovaţilor depind de un cuvânt înţeles greşit.

Dispozitivul a fost pus la punct de Amin Ismail, născut în Iraq, actualmente student la Universitatea din Derby. Iniţialele AHKY înseamnă "a vorbi" în arabă şi a fost prezentat prima dată cu ocazia târgului de design, artă şi tehnologie din cadrul universităţii.

Amin a impresionat pe cine trebuie şi a fost angajat Project Manager la CDS (Civil Defence Supply), unde a dezvoltat un prototip funcţional, ce va intra în producţie în câteva luni. CDS este o firmă care oferă echipamente poliţiei, trupelor armate şi organizaţiilor de menţinere a păcii. Este vorba de echipamente menite a stabili ordinea fără a apela la forţă letală.

AHKY Translation Device

Prototipul lui AHKY este o îmbinare a designului gândit de Amin Ismail şi circuitului traducător proiectat de CDS în ultimele 18 luni. Deşi AHKY îşi va face debutul în Iraq există multe alte situaţii în care un dicţionar electronic se poate dovedi util, urmând ca, în cazul succesului, să fie livrat şi poliţiei, spitalelor, organizaţiei Crucea Roşie, departamentelor de imigrare şi altor organizaţii.

Iniţial AHKY este programat cu zece fraze în engleză, arabă şi kurdă, dar poate fi programat cu mai multe dialecte şi fraze cheie. Principiul de funcţionare se bazează pe recunoaşterea vocii, care din păcare are un singur dezavantaj major: depinde foarte mult de zgomotul de fond. Cu cât acesta esta mai mare cu atât posibilitatea ca aparatul să interpreteze greşit cuvintele. Cu toate acestea CDS este sigură că AHKY va fi un succes, orice viaţă salvată fiind un motiv în plus pentru a dezvolta în continuare proiectul.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News