Cu Pivo 2 faci parcări laterale dintr-o singură manevră

14.07.2008
Cu Pivo 2 faci parcări laterale dintr-o singură manevră

Conceptul din imagine a apărut încă din 2007 însă acum a trecut de etapa de creaţie schematică şi este foarte aproape să devină realitate Nissan şi Renault pregătesc terenul pentru maşinuţa electrică Pivo 2 (succesoarea conceptului Pivo 2005), cea care te va salva din traficul infernal strecurându-se cu eleganţă printre monştrii 4 x 4 şi executând parcări rapide dintr-o singură manevră. Pivo 2 este programată să apară în 2011, pe şoselele din Portugalia. Lusitanii lucrează acum la dezvoltarea unei reţele de staţii electrice de încărcare.

Pivo 2 este o maşină foarte inteligent gândită pentru oraşele aglomerate. O să rămâi uimit când vei afla că micuţa “buburuză albastră” dispune de cabină rotativă şi roţi pivotante (de aici şi denumirea “Pivo”) ce te vor scuti de chinul parcărilor laterale în spaţii foarte mici. Practic, nu ai decât să te poziţionezi în dreptul locului dorit, iar apoi să orientezi cabina şi roţile către direcţia corespunzătoare. Parcarea se va realiza dintr-o singură manevră. Impresionant, nu?

Pivo 2

La fel de interesant este că, dacă toate maşinile ar fi înzestrate cu roţi pivotante, problema cu locurile de parcare ar fi aproape rezolvată. Gândeşte-te că nu ar mai fi nevoie să păstrezi distanţa de ieşire faţă de vehiculele între care te încadrezi.

Dimensiunile lui Pivo 2 sunt similare cu cele ale unui Smart, doar că maşina concepută de Nissan foloseşte o baterie Li-Ion în locul combustibilului. Nu ştim din păcate ce autonomie oferă şi câtă putere. Cert este că Nissan, spre deosebire de foarte mulţi producători ce se axează pe autovehicule hibride, a ales electricitatea 100%.

Problema cu maşinile electrice este că au costuri de achiziţie foarte ridicate şi în plus necesită construirea de staţii de încărcare. Să spunem că puterea mai mică a motoarelor (raportată la motoarele cu combustie) ar putea fi trecută cu vederea în zonele urbane foarte aglomerate, dar pe drumurile naţionale cu siguranţă ar conta enorm.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News