Era wireless se întrevede la orizont

26.07.2007
Era wireless se întrevede la orizont

Transferul fără fire, aka wireless, este folosit de tot mai multe gadgeturi în ziua de astăzi. Principalul său dezavantaj este însă viteza mică de transmisie a datelor, comparativ cu mai vechiul transfer prin cablu, dar se pare că el va fi depăşit în curând.

Toshiba a anunţat comercializarea primului laptop echipat cu UWB, o tehnologie de transfer wireless ultra-rapidă, cu mult peste Wi-fi sau Bluetooth, care este însă momentan limitată de distanţa maximă de 1 m dintre dispozitivele aflate în dialog. Prin UWB, laptop-ul se conectează la un docking station ce face legătura cu un ecran extern. Astfel, se poate realiza în sfârşit streaming-ul wireless al fişierelor video HD dintre unitatea de stocare şi televizor, iar casa noastră reuşeste să mai scape de câteva fire în plus.

Tehnologia UWB este implementată pe seria exclusivistă Toshiba R400, ce îmbină un laptop şi un Tablet PC în acelaşi gadget, pentru un preţ ce depăşeşte 3000 $. Docking station-ul ne va uşura şi el la rândul său de 500 $, oferind pe lângă compatibilitate UWB, porturi USB, Firewire şi Audio.

Toshiba R400

Tehnologia dezvoltată de Toshiba este doar un mic pas în lungul drum ce va urma, cercetătorii de la Institutul de tehnologie din Georgia experimentând deja o modalitate de transfer wireless cu viteze de până la 15 Gbps. Cu alte cuvinte, ea ar permite descărcarea conţinutului unui DVD în mai puţin de 3 secunde. Iar cercetările nu se opresc aici, ei sperând să reuşească dublarea acestei viteze în următoarele 12 luni.

Astfel, cablurile se îndreptă spre sfârşitul dominaţiei asupra technologiei, urmând să fie înlocuite cu o eră a wireless-ului, în care computere, playere MP3, televizoare, servere, harddisck-uri, telefoane mobile, multimedia centers, toate se vor conecta şi vor schimba date între ele în timpi record prin intermediul tehnologiei fără fir.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News