Motorola cercetează ecrane LCD cu panou solar integrat

16.05.2007
Motorola cercetează ecrane LCD cu panou solar integrat

În lupta continuă a producătorilor de dispozitive mobile pentru a găsi modalităţi de creştere a autonomiei bateriilor, Motorola a venit cu o idee excelentă, pentru care a primit şi un patent: ecranul LCD cu panou solar integrat. Practic ecranul dispozitivului mobil are rol dublu, cel de afişare a informaţiei plus cel de reîncărcare a bateriei atunci când este expus la soare.

Această tehnologie este posibilă datorită materialelor TCO (Transparent Conductive Oxides), folosite atât în procesul de fabricaţie a panourilor LCD cât şi în cel al panourilor solare cu celule fotovoltaice. O peliculă subţire de TCO permite trecerea luminii către un strat inferior, unde poate fi absorbită şi transformată în energie electrică. Momentan tehnologia este mai eficientă în cazul folosirii ecranelor LCD alb-negru, unde indicele de trecere a luminii este de 75%.

Schemă a unui ecran LCD cu panou solar integrat

 

Motorola se luptă momentan cu probleme legate de rigiditatea structurală a ecranului şi indicele redus de trecere a luminii în spectrul infraroşu. La aceste probleme se adaugă şi preţul mare de productie, care însă se va regla odată cu dezvoltarea tehnologiei şi trecerea la producţie la scară largă. Ideea de la baza acestei tehnologii nu este nouă, ea fiind cercetată şi de alţi producători precum Seiko, Minolta şi Sharp, dar Motorola a primit patentul, pe baza a peste 30 de ani de cercetări în domeniul energiei solare. Mai multe detalii despre panouri solare din materiale TCO (Solar Cell) puteţi găsi aici.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News