UltraBattery: 50% mai multă putere, cu 70% mai ieftină decât clasicele baterii cu acid

19.01.2008
UltraBattery: 50% mai multă putere, cu 70% mai ieftină decât clasicele baterii cu acid

UltraBattery înseamnă un pas înainte în lupta cu poluarea datorată maşinilor şi totodată un motiv în plus pentru adoptarea la scară largă a HEV-urilor (nr.: a vehiculelor electrice hibride)”, explică David Lamb – unul dintre cercetători. Lăsând la o parte aceste vorbe “marca GreenPeace”, ultra-tehnologia dezvolată în laboratoarele celui mai important centru australian de cercetare (*CSIRO) este de-a dreptul banală din punct de vedere al componentelor utilizate. UltraBattery presupune combinarea unui supercapacitor cu o baterie cu acid.

CSIRO Ultra Battery Rezultatele testelor preliminare efectuate asupra UltraBattery sunt însă fantastice, având în vedere multiplele avantaje ale acesteia în faţa acumulatorului cu acid actualmente prevăzut în maşinile electrice hibride: ciclul de viaţă este de patru ori mai mare, puterea plusată cu 50 de procente, iar preţul cu 70% mai mic.

Chiar pe la finele anului trecut, acelaşi CSIRO ne informa că se ocupă de dezvoltarea tehnologiei Flexible Integrated Energy Device (dispozitiv flexibil integrat generator de electricitate, FIED) – tehnologie ce presupune crearea unor haine capabile să alimenteze diverse gadget-uri prin transformarea mişcărilor purtătorului în curent electric. FIED a stârnit interesul Departamentului australian de Aparare, acesta oferind 4,4 milioane de dolari drept finanţare.

* Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) este cea mai importantă organizaţie de cercetare stiinţifică din Australia.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News