Android Q, mai puţin tolerant cu aplicaţiile neactualizate

05.09.2018
Android Q, mai puţin tolerant cu aplicaţiile neactualizate

Google apasă pedala de acceleraţie şi pentru dezvoltatorii de aplicaţii, nu în mod direct, ci sâcâind utilizatorii care folosesc versiuni învechite ale aplicaţiilor preferate.

Punându-le în joc reputaţia, Google speră să convingă dezvoltatorii de aplicaţii să acorde prioritate actualizării acestora pentru noile versiuni de Android. Concret, Google a implementat în versiunea Android Q o rutină care declanşează afişarea unui mesaj de atenţionare, ori de câte ori utilizatorul porneşte o aplicaţie care nu a fost optimizată în mod expres pentru această versiune de OS.

În mod predictibil, rezultatul va fi agasarea utilizatorilor cu un mesaj de informare, îndrumându-i pe aceştia să caute o versiune mai nouă a aplicaţiei, care să aibă rezolvate eventuale probleme de compatibilitate.

Din fericire, alertele sunt afişate doar pentru aplicaţiile cu adevărat neglijate, neactualizate de la versiunea Lollipop a platformei Android (5.0), sau mai vechi.

Ce-i drept, aplicaţiile actualizate chiar pot îmbunătăţi funcţionarea dispozitivului, suportând noi facilităţi Android cum ar fi tehnologia Adaptive Battery, responsabilă cu alocarea unei rezerve mai mari de energie pentru accelerarea aplicaţiilor des utilizate. Mai avem App Actions – o tehnologie care anticipează modul de folosire a aplicaţiilor, optimizând folosirea resurselor de memorie pentru maximizarea performanţelor şi App Slices, o funcţie care permite afişarea elementelor de interfaţă din aplicaţiile de Android, în listele cu rezultate Google Search.

Aplicaţiile optimizate pentru Android Q mai primesc şi suport pentru acordarea selectivă a permisiunilor de acces, un mod îmbunătăţit de afişare a mesajelor de notificare şi suport pentru interacţiune prin comenzi vocale.

Vestea bună este că Google nu împiedică utilizatorii să folosească aplicaţii de Android învechite, chiar dacă funcţionalitatea acestora ar putea fi afectată. Probabil, multe dintre aplicaţiile mai puţin răspândite nu vor primi niciodată actualizările necesare pentru dezactivarea mesajelor de atenţionare, motivând utilizatorii acestora să caute alternative ceva mai recente.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult