Guvernul iranian a lansat o aplicaţie care promite să asiste monitorizarea epidemiei COVID-19 – Google o înlătură imediat din Play Store

10.03.2020
Guvernul iranian a lansat o aplicaţie care promite să asiste monitorizarea epidemiei COVID-19 - Google o înlătură imediat din Play Store

Google a eliminat din Play Store o aplicaţie Android dezvoltată de guvernul iranian, care promitea să asiste testarea şi urmărirea cazurilor de infectare cu COVID-19 (coronavirus).

Înainte de a dispărea din Play Store, aplicaţia a stârnit controverse, mai mulţi utilizatori acuzând guvernul iranian că profită de panica apărută în jurul epidemiei COVID-19 pentru a păcăli proprii cetăţeni să instaleze o aplicaţie creată de fapt pentru a funcţiona ca instrument de supraveghere în masă, prin colectarea numerelor de telefon şi a datelor de localizare GPS în timp real .

Acuzaţiile au fost iniţial infirmate de un expert al companiei de securitate ESET:

„Pe baza analizei APK a aplicaţiei, aplicaţia nu este un troian sau un program spyware rău intenţionat”, a declarat Stefanko la ZDNet la începutul acestei săptămâni.

Un purtător de cuvânt Google nu a răspuns la o solicitare de comentarii cu privire la motivele pentru care aplicaţia a fost eliminată; Cu toate acestea, surse familiare cu politicile Play Store au declarat pentru publicaţia ZDNet că aplicaţia a fost eliminată cel mai probabil din cauza afirmaţiilor sale înşelătoare – şi anume că ar putea detecta infecţii cu COVID-19, lucru imposibil cu o simplă aplicaţie pentru smartphone.

Pacienţii suspectaţi de COVID-19 sunt testaţi şi confirmaţi ca fiind infectaţi în urma unei analize de laborator, folosind un kit de testare special conceput pentru acest scop. Este astfel exclus ca o aplicaţie pentru smartphone să ofere un diagnostic real, dincolo de stabilirea unui grad de probabilitate a infectării pe baza simptomelor confirmate de utilizator.

După publicare, Ministerul Sănătăţii din Iran a trimis un mesaj SMS tuturor iranienilor, îndemnându-i să instaleze aplicaţia pentru a verifica potenţialele simptome COVID-19. Aplicaţia ar permite utilizatorilor să se înregistreze folosind numărul lor de telefon şi apoi le va cere iranienilor să răspundă la o serie de întrebări legate de simptomele coronavirusului. Ideea era ca aplicaţia să-i lase pe iranieni să stabilească dacă au simptome severe, pentru a evita aglomerarea nejustificată a spitalelor locale cu pacienţi care prezintă simptome mai puţin severe.

Cu toate acestea, aplicaţia solicită şi acces la datele de geolocaţie măsurate în timp real, guvernul putând urmări în timp real pe oricine foloseşte aplicaţia respectivă, chiar dacă este sau nu bolnav. O posibilă folosire a acestor informaţii ar putea fi pentru reprimarea informaţiilor reale legate de adevărata răspândire a epidemiei COVID-19, direcţionând forţele de ordine către oricine raportează, justificat sau nu, cazuri de infectare.

 

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult