În loc de parolă, PC-ul Windows poate fi deblocat şi cu senzorul de amprente al telefonului mobil

În loc de parolă, PC-ul Windows poate fi deblocat şi cu senzorul de amprente al telefonului mobil

Prezent doar la unele modele de laptopuri adresate segmentului business, senzorul de amprente a fost în mare parte ignorat de utilizatorii de PC, care au continuată să folosească parole incomode şi deseori nesigure pentru autentificarea în contul Windows şi aplicaţii.

Chiar dacă între timp au apărut şi alternative, cum ar fi autentificare facială prin tehnologia Windows Hello, lipsa suportului hardware pe sisteme PC de generaţie mai veche obligă fie la cheltuieli suplimentare deloc neglijabile, sau găsirea unei soluţii care să ţină cont de gadgeturile pe care le deţinem deja.

Dotare standard pentru aproape orice smartphone modern, senzorul de amprente capătă utilitate extinsă cu ajutorul unei aplicaţii numită Remote Fingerprint Unlock, creată de un utilizator al forumului XDA Developers şi pusă la dispoziţie gratuit utilizatorilor de Android, prin intermediul magazinului Google Play.

Trebuie spus că opţiunea pentru autentificare Windows, folosind senzorul de amprente al telefonului mobil, nu este ceva nou. Samsung oferă de ceva timp această posibilitate prin intermediul aplicaţiei Samsung Flow, disponibilă însă ca exclusivitate pentru utilizatorii de telefoane Galaxy.

Compatibilă cu orice smartphone ce care rulează cel puţin versiunea Android 6.0, aplicaţia Remote Fingerprint Unlock transformă telefonul mobil în cheie pentru deblocarea PC-ului, iar dacă optăm pentru achiziţionarea aplicaţiei cu suma de 1.99 dolari ne alegem şi cu suport Wake-on-LAN. Cu această tehnologie este posibilă inclusiv pornirea PC-urilor aflate în modul stand-by, fără să atingem în prealabil mouse-ul sau tastatura.

Pentru a funcţiona, serviciul necesită instalarea clientului Remote Fingerprint Unlock pentru Windows, descărcat separat din spaţiul Google Drive al dezvoltatorului.

Având în vedere natura sensibilă a sistemelor de autentificare la distanţă, aplicaţia Remote Fingerprint Unlock trebuie folosită cu precauţie, evitând configurarea pe PC-uri care găzduiesc documente importante, sau fac parte din infrastructura unei companii cu reguli stricte de securitate.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult