Bolid de curse pe bază de… cartofi

30.07.2007
Bolid de curse pe bază de... cartofi

Maşini ecologice am mai văzut, dar maşini realizate exclusiv din materiale biodegradabile nu prea. E cazul lui Eco One, un bolid de curse realizat în proporţie de 95% din materiale ecologice.

În afară de şasiul din oţel şi volan, restul componentelor sunt biomasă: cauciucuri din cartofi sau caroserie din cânepă şi ulei de rapiţă. Combustibilul utilizat este un amestec de grâu fermentat şi sfeclă de zahăr. Parcă am vorbi de maşina batrânului MacDonald, dar în realitate avem un vehicul capabil să ajungă la viteze de peste 240 km/h. Aceasta datorită propulsorului, recuperat de pe o motocicletă Triumph Daytona, ce permite acceleraţia de la 0 la 100 km/h în doar 4 secunde, dar este şi economic, consumul mediu fiind de aproximativ 6 litri la 100 de km (35 mpg).

Eco One

Dezvoltat de Dr. Kerry Kirwan şi Ben Wood, de la Universitatea din Warwik, conceptul vrea să demonstreze întregii lumi că ideea ce planează în jurul maşinilor ecologice: un vehicol mic şi cu performanţe slabe, este preconcepută. Vehicule performante pot fi realizate cu ceva efort folosind în mare parte materiale biodegradabile, şi pe viitor, de ce nu, tehnologiile ar putea fi implementate în procesul de fabricare al maşinilor de serie.

Eco One

Factori precum rezistenţa materialelor, fiabilitatea sau costul de producţie s-ar putea opune „maşinilor verzi”, dar schimbări sunt necesare pentru a nu distruge de tot planeta noastră deja greu încercată. Iar Eco One a demonstrat că ele sunt posibile, deja o serie de mari producători mondiali de autovehicule declarându-şi susţinerea faţă de cei doi britanici.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News