Vi-Fi: Microsoft ne promite Internet fără întreruperi, în maşină

01.09.2008
Vi-Fi: Microsoft ne promite Internet fără întreruperi, în maşină

Microsoft se gândeşte să atace şi alte sfere de inters, în afară de calculatoare, software şi periferice – domeniul auto. În colaborare cu Universităţile din Massachusetts şi Washington, gigantul din Redmond a dezvoltat o tehnologie care va fi integrată în bordul autovehiculelor: Vi-Fi (Vehicle-Fi).

Termenul derivă de la binecunoscutele reţele Wi-Fi şi realizează practic acelaşi lucru (conexiunea dispozitivelor compatibile la Internet prin unde radio), însă diferă modalitatea de transmitere a semnalului. În prezent, trecerea de la un punct wireless la altul se face indirect (de cele mai multe ori semnalul se pierde şi este necesară o reconectare), însă prin Vi-Fi va exista o continuitate a semnalului. Soluţia este utilizarea hot spot-urilor multiple, dintre care cel cu semnal maxim se consideră “ancora” (baza), iar celelalte sunt elemente auxiliare. Un algoritm complex calculează probabilitatea ca pachetul de date transmis să nu ajungă la destinaţie, iar dacă valoarea este ridicată staţiile auxiliare preiau informaţia şi încearcă să o aducă la bază.

Ideea a fost primită cu interes de către utilizatorii de Internet mobil, mai ales că astfel s-ar limita accesul plătit către operatorii de telefonie mobilă sau şi mai costisitoarele conexiuni prin satelit, acestea urmând să fie utilizate cu precădere în zonele extra-urbane. Desigur, până se va ajunge la împânzirea oraşelor mari cu astfel de reţele va mai trece foarte mult timp. Momentan, proiectul se află în dezvoltare şi recent au avut loc primele teste într-un campus din Washington. Rezultatea sunt mulţumitoare, cercetătorii declarând că sistemul Vi-Fi a diminuat semnificativ problemele legate de întreruperea conexiunilor. Urmează un test mai amplu, pe o arie mai mare.

Vi-Fi: Internetul fără întrerupere, în maşină

Urmărește Go4IT.ro pe Google News