Viziunea Toyota asupra viitorului

24.11.2006
Viziunea Toyota asupra viitorului
Tozota i-unit

Tozota i-unit

Un concept futurist prezentat la World Expo în 2005, Toyora i-unit este un vehicul electric pentru o persoană. Dar spre deosebire de alte concept car-uri acesta este total deosebit şi arată de parcă a fost scos dintr-un film ştiinţifico-fantastic.

Cum ar fi să putem schimba culoarea maşinii de fiecare dată când ne suim la volan sau pur şi simplu să ne afişăm starea sufletească în care ne aflăm prin intermediul culorilor. Cu ajutorul i-unit-ului ar fi posibil, la acest concept car se poate schimba culoarea la fel de uşor cum schimbăm astăzi posturile de radio. I-unit-ul este prevăzut cu un sistem de iluminare multicoloră a caroserie. Bineînţeles deosebirile faţă de o maşină de serie nu se opresc aici, concept car-ul nefiind condus cu un volan ci cu un joystick, folosind conceptul Drive-by-wire, un sistem derivat din Fly-by-wire dezvoltat pentru avioane.

Poate vi se pare ciudat ca o maşină să nu aibă volan, dar ţinând cont de direcţia în care se îndreaptă industria constructoare de maşini nu ar trebui să surprindă apariţia unei maşini de serie care să fie condusă cu un joystick. Oricum companiile auto au mai cochetat cu ideea de joystick şi la alte concept car-uri, ba chiar un producător din Ungaria a lansat o maşină de dimensiuni mici destinată persoaneler în scaune cu rotile, care este condusă prin intermediul unui joystick.

Unul din lucrurile care pe mine m-au impresionat cel mai mult este faptul că această maşina îşi poate schimba configuraţia în funcţie de viteza de rulare, roţile din spate apropiindu-se de cele din faţă la viteză mică; în felul acesta conducătorul stă relativ într-o poziţie verticală. Iar la viteză mare roţile din spate se depărtează, iar conducătorul este poziţionat aproape la orizontală, maşina fiind astfel mai aerodinamică, deci mai eficientă din punct de vedere al energiei consumate în mers.

Informaţiile precum viteza, nivelul bateriilor şi alte date utile sunt afişate pe un ecran transparent ce are şi rol de parbriz. Designerii japonezi au dorit să ofere acestei maşini o formă care să simbolizeze o frunză, cu toate că părerile voastre s-ar putea să difere.

Sincer mi-aş dori ca japonezii să producă această maşină şi să nu rămână doar un concept, chiar ar fi foarte frumos ca străzile noastre să fie pline de astfel de maşinuţe viu colorate. Poate dacă toate maşinile ar fi mai mici s-ar scăpa şi de traficul groaznic din prezent. Ţinând cont de faptul că multe din noile maşini produse, cel puţin în Europa, au tendinţa de miniaturizare, poate că ideea de maşină cu un singur loc nu este atât de rea.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News