Apple înregistrează vânzări foarte slabe în India, cea de-a treia piaţă de smartphone-uri din lume

16.07.2018
Apple înregistrează vânzări foarte slabe în India, cea de-a treia piaţă de smartphone-uri din lume

Apple este una dintre puţinele companii la nivel mondial care reuşeşte să aibă succes pe majoritatea pieţelor pe care este prezentă. Se pare însă că India este prima ţară în care compania nu poate găsi o reţetă a succesului pentru iPhone-uri, o situaţie curioasă având în vedere că alte companii de pe piaţa de smartphone-uri înregistrează creşteri foarte mari în această regiune.

Conform Bloomberg, Apple deţine o cotă de piaţă de 2% pe piaţa de smartphone-uri din India, în anul 2017 reuşind să vândă 3,2 milioane de unităţi. Din păcate pentru companie, ritmul vânzărilor nu pare să rămână constant, întrucât în prima jumătate a lui 2018 a reuşit să vândă mai puţin de un milion de unităţi în această ţară. Cu astfel de cifre şi o nouă serie de iPhone-uri scumpe la orizont, este greu de crezut că Apple va reuşi să atingă un număr apropiat de vânzări precum cel înregistrat anul trecut.

Se pare însă că strategia Apple pentru a reveni pe această piaţă este de a oferi dispozitive mai ieftine în această regiune, însă nu modelele din generaţiile mai noi. La începutul verii a început producţia de dispozitive iPhone SE şi iPhone 6S într-o fabrică locală, lucru care va aduce aceste modele pe piaţă la preţuri mai mici în această regiune (taxele de import sunt foarte mari în India, deci telefoanele aduse din China au preţuri mai mari). Desgiur, până când producţia va ajunge la capacitate maximă, compania va continua să piardă vânzări în faţa concurenţei.

Între timp, divizia companiei din India a pierdut trei oameni importanţi din posturi de conducere: şeful de vânzări şi distribuţie, şeful canalelor comerciale şi şeful echipei de vânzări către operatori telecom. Aparent, întreaga echipă de vânzări este acum restructurată, raportează Bloomberg.

Având în vedere că India este a treia cea mai mare piaţă de dispozitive mobile din lume, performanţa slabă a companiei aici este îngrijorătoare, însă CEO-ul Tim Cook susţine că Apple va avea o strategie agresivă în viitor. Tot Tim Cook spunea în luna mai a anului curent că în ciuda vânzărilor mai slabe decât în 2017, veniturile companiei în India au crescut semnificativ.

Se pare că numărul scăzut de dispozitive vândute cu încasări mai mari pentru compania Apple devine un trend global. Anul trecut, compania a vândut mai puţine telefoane decât în 2017, însă a înregistrat venituri mai mari. Motivul pare să fie preţul ridicat al noilor iPhone 8, 8 Plus şi X faţă de generaţia iPhone 7.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult