Apple vrea să mute 5 miliarde de dolari în SUA, după scandalul privind taxele plătite în Irlanda

Apple vrea să mute 5 miliarde de dolari în SUA, după scandalul privind taxele plătite în Irlanda

Apple ar putea aduce cel puţin 5 miliarde de dolari din banii de peste hotare înapoi în Statele Unite, potrivit declaraţiilor lui Tim Cook, CEO-ul companiei, într-un interviu pentru un post de radio irlandez.

„Am făcut proviziuni de câteva miliarde de dolari pentru plăţile din Statele Unite, imediat ce putem să îi repatriăm, iar momentan putem prezice că asta se va întâmpla anul viitor”, a spus Cook, scrie Bloomberg.

Având în vedere că taxa pe impozit pentru corporaţii este de 35% în SUA, taxa pentru 2 miliarde profit înseamnă că Apple vrea să aducă înapoi în SUA cel puţin 5,7 miliarde de dolari. Comisia Europeană a spus joi că Apple are de plătit 14,5 miliarde de dolari taxe în Irlanda, unde şi-a înregistrat majoritatea veniturilor din Europa.

Comisarul european Margrethe Vestager a spus că Apple a plătit doar 0,005% impozit pentru vânzările din Europa în 2014, o cifră pe care Apple o contestă. Potrivit raportului anual al gigantului american, impozitul la nivel global plătit a fost de 26%.

Apple poate invoca substragerea oricărui impozit pe profit plătit în afara graniţelor domestice din cei 35% pe care trebuie să îi plătească în Statele Unite. Asta înseamnă că din banii pe care compania trebuie să îl plătească în SUA ar putea să fie dedus din impozitul plătit în Europa. Acest lucru a ridicat semne de întrebare în SUA, iar mai mulţi politicieni chiar au cerut o reformă fiscală.​

Infographic: Where Apple Holds Its Cash | Statista
You will find more statistics at Statista

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Adrian Popa
Adrian Popa
Adrian Popa este coordonator al site-urilor Go4it.ro și Go4games.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de presă Gândul, Adrian a fost redactor-șef la Mediafax.ro și Gandul.ro (fostul ... citește mai mult