Facebook cheamă BlackBerry în judecată pentru utilizarea de tehnologie fără licenţă

10.09.2018
Facebook cheamă BlackBerry în judecată pentru utilizarea de tehnologie fără licenţă

Rivalităţile în industria tehnologiei nu este tocmai nouă. Companii precum Apple şi Samsung se judecă de un deceniu pentru diverse tehnologii, în timp ce pe partea cealaltă colaborează pentru dezvoltarea altora. BlackBerry a chemat în instanţă în primăvara acestui an compania Facebook pentru utilizarea fără licenţă a unor tehnologii brevetate în produsele sale de mesagerie, iar acum Facebook procedează la fel, chemând BlackBerry în instanţă pentru utilizarea unor tehnologii brevetate pentru apeluri de voce.

Aceasta este o practică des întâlnită în domeniul tehnologiei, Facebook încercând probabil cu acest nou proces să accelereze procesul prin care cele două părţi ar putea cădea la o înţelegere privată, care să nu mai implice sistemul juridic. În timp ce BlackBerry acuză Facebook că foloseşte tehnologii dezvoltate pentru BlackBerry Messenger şi le integrează în Facebook Messenger, Workplace Messenger, WhatsApp, Instagram şi Pages Manager, Facebook susţine că BlackBerry foloseşte şase tehnologii care acoperă tot de la mesagerie vocală, la informaţii de locaţie prin GPS şi transfer de fişiere media.

Documentul depus de Facebook la tribunalul din San Francisco are 118 pagini care descriu în detaliu modul în care produsele BlackBerry folosesc tehnologia brevetată fără licenţă. Compania canadiană încă nu a oferit o declaraţie oficială legată de acest nou proces.

În primăvară, când a chemat Facebook în instanţă cu un document similar, reprezentanţii BlackBerry s-au plâns de faptul că au existat discuţii cu Facebook în legătură cu utilizarea acestor tehnologii pe o perioadă de mai mulţi ani, însă acestea nu au dus nicăieri, forţând astfel compania să ia măsuri legale pentru a-şi proteja proprietatea intelectuală. Nu este clar dacă Facebook a încercat mai întâi să cadă la o înţelegere cu BlackBerry înainte să depună documentele pentru judecată.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult