Fondatorul Huawei este dispus să vândă tehnologia 5G proprietară către alte companii din vest pentru a mulţumi SUA

13.09.2019
Fondatorul Huawei este dispus să vândă tehnologia 5G proprietară către alte companii din vest pentru a mulţumi SUA

Conform ultimelor declaraţii ale lui Donald Trump referitoare la situaţia Huawei, SUA nu va face afaceri cu compania chineză şi nu o va folosi în negocierile economice cu China, fiind vorba despre o ameninţare la adresa securităţii naţionale a ţării, ceva ce intră sub competenţa arametei şi serviciilor de informaţii. Răspunsul Huawei la această situaţie este însă întinderea unei „ramuri de măslin”, co-fondatorul companiei, Ren Zhengfei, declarând în public pentru presă că Huawei ia în considerare vânzarea tehnologiei 5G proprietare către o altă companie vestică.

The Economist a publicat un articol în care dezvăluie declaraţia lui Zhengfei şi detaliază posibilele condiţii ale unei astfel de înţelegeri. Cei de la conducerea Huawei cred că toată această situaţie se învârte în jurul tehnologiei mult avansate a companiei faţă de cea a concurenţilor din piaţă. Astfel, compania ar fi dispusă chiar să licenţieze complet tehnologia sa 5G către un alt producător, cu tot cu brevete, hardware şi software, pentru a putea fi folosită şi în ţările în care Huawei nu poate opera din varii motive.

Huawei ia în considerare vânzarea tehnologiei către o companie din Vest, care să nu aibă legături cu China şi care să primească acces complet la codul sursă al software-ului şi să îl poată modifica, pentru a elimina oricare frică de intruziune în sistemele de telecomunicaţii. Zhengfei spune că o astfel de afacere ar putea fi realizată în schimbul unei plăţi unice de licenţiere către compania interesată. Momentan nu au fost pornite discuţii în această direcţie cu posibili cumpărători, însă.

Ce are Huawei de câştigat la această afacere? În primul rând, banii pe tehnologia vândută. Apoi, compania îşi păstrează tehnologia şi pentru afacerile sale, putând păstra contractele pe care le are deja cu diverşi operatori telecom din toată lumea. Desigur, nu este tocmai clar dacă Huawei are voie să facă asta fără acordul guvernului din China. Oficial, Huawei este o companie independentă, deţinută integral de angajaţii săi. Nu este însă clar dacă autorităţile chineze sunt sau nu implicate în operaţiunile companiei, acest risc fiind şi principalul motiv pentru care SUA a blocat tehnologiile Huawei.

Practic, Huawei ar dori să aducă piaţa de tehnologie 5G la un nivel echilibrat, unde cel puţin două companii au acces la tehnologie la fel de capabilă. Până în prezent, infrastructura 5G de la Huawei s-a dovedit a fi cea mai performantă de pe piaţă, alternativele de la Nokia, Ericsson, Samsung şi alţi câţiva producători fiind cu cel puţin un an în urmă.

Probabil că Huawei speră să poată scăpa de restricţiile pe care SUA le-a impus companiilor de pe teritoriul său, dacă oferă tehnologia sa şi altor companii. Autorităţile americane nu au reacţionat încă la aceste declaraţii.

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult