Japonia este următoarea ţară care va interzice echipamentele telecom Huawei şi ZTE

10.12.2018
Japonia este următoarea ţară care va interzice echipamentele telecom Huawei şi ZTE

Din ce în ce mai multe ţări aliate Statelor Unite ale Americii încep să interzică utilizarea echipamentelor de origine chineză pentru modernizarea reţelelor de telecomunicaţii, Huawei şi ZTE fiind producătorii luaţi în vizor în mod special. După Australia, Noua Zeelandă şi Marea Britanie, Japonia este următoarea ţară care se aliniază la această iniţiativă, anunţul oficial urmând să fie făcut cândva în cursul săptămânii care tocmai a început.

Conform Reuters, care guvernul japonez va încerca să nu menţioneze numele companiilor direct, însă va propune noi măsuri pentru a îmbunătăţi securitatea reţelelor sale. În timp ce membrii ai guvernului nu au confirmat încă aceste planuri, Yoshihide Suga, reprezentant şi purtător de cuvânt a confirmat că există discuţii cu Statele Unite pe tema securităţii cibernetice şi că sunt luate în considerare mai multe perspective pentru a îmbunătăţi eforturile ţării în această direcţie.

Problema cu aceste companii este posibila influenţă a guvernului chinez, care încă nu a putut fi dovedită. Reprezentanţii Huawei au declarat public în mai multe rânduri că operează precum oricare altă companie independentă, însă mai multe organizaţii de securitate ale statelor care au luat deja astfel de măsuri spun că riscul este prea mare.

Noile măsuri care vor fi luate de Japonia vor fi valabile exclusiv pentru operaţiunile guvernului, însă va fi greu să limiteze cumpărarea de echipament din China pentru companiile private. În alte ţări, guvernul a reuşit să îşi impună regulile şi asupra operatorilor telecom, iar în altele, operatorii au refuzat de bunăvoie să lucreze cu Huawei sau ZTE.

Geng Shuang, purtător de cuvând al ministerului de externe din China, a declarat că această situaţie este „îngrijorătoare”:

„Sperăm că Japonia va oferi un mediu concurenţial imparţial pentru companiile din China care opereaţă pe teritoriul ţării şi nu vor lua decizii care vor afecta cooperarea bilaterală şi încrederea dintre ţări.”

 

 

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cătălin Niţu
Cătălin Niţu
Redactor-șef Go4it.ro. Lucrează în presa de tehnologie și gaming din 2008. Absolvent al Facultății de Jurnalism și pasionat de gadget-uri, PC-uri și console de gaming. citește mai mult