Senzor optic revoluţionar de la Kodak

22.06.2007
Senzor optic revoluţionar de la Kodak

Kodak a dezvoltat un senzor optic pentru aparatele foto digitale, a cărui sensibilitate este de la două, până la patru ori mai mare decât cea a tehnologiilor existente. Senzorul nu implică schimbări majore, de concept, a tehnologiilor actuale, ci vorbim practic de înlocuirea filtrului RGB şi ceva ajustări de natură software.

Sensibilitatea crescută se traduce prin zgomot de imagine scăzut la aceeaşi valoare ISO cu cea a unui senzor actual. În practică se vor putea folosi timpi de expunere mai mici pentru a anula efectele de mişcare din fotografii, iar imaginile obţinute în condiţii de iluminare scăzută vor fi mai clare. Utilizarea noului senzor al Kodak se va reflecta strict asupra calităţii imaginii şi nu va aduce un spor de detaliu faţă de senzorii actuali. Lansarea primului aparat foto bazat pe noua tehnologie Kodak va avea loc în primul trimestru al lui 2008, după cum declară compania.

Senzor Bayer

Senzorii actuali au la bază tehnologii dezvoltate tot în cadrul companiei Kodak de către Bryce Bayer în 1976, fapt pentru care îi poartă şi numele. Senzorii Bayer au în faţa celulelor fotosensibile un filtru (o mască) în format de culoare RGB. Inginerii de la Kodak au creat un senzor în care, pentru fiecare sub-pixel color există unul monocrom (neacoperit de filtru). Aceştia mai sunt numiţi pixeli pancromatici şi sunt mai sensibili datorită detectării tuturor lungimilor de undă ale luminii, nefiind filtraţi RGB.

Kodak

Kodak

Urmărește Go4IT.ro pe Google News